Slider

Žáci vypráví příběhy příbramských pamětníků

Život v Příbrami | Květen 2020

V rámci projektu Příběhy našich sousedů se žáci příbramských škol stali na půl roku dokumentaristy

Příběhy našich sousedů – vzdělávací projekt společnosti Post Bellum pro žáky základních a středních škol – potřetí zamířil do příbramských lavic. Za finanční podpory města Příbram a Středočeského kraje a ve spolupráci s Hornickým muzeem Příbram se sedm žákovských týmů pod vedením svých učitelů vydalo zaznamenat příběhy pamětníků ze svého okolí.

 V rámci projektu Příběhy našich sousedů se žáci příbramských škol stali na půl roku dokumentaristy, kteří mají za úkol zaznamenat na diktafon nebo kameru vyprávění pamětníků a následně jej publicisticky zpracovat. Zúčastní se workshopů Jak natočit pamětníka a Jak vyprávět příběh, navštíví archiv, digitalizují fotografie, napíší pamětníkův životopis a za pomoci zkušených redaktorů vytvoří rozhlasovou nebo video reportáž. Zpětnou vazbu k jejich práci týmům poskytne odborná porota ve složení novinář, historik a učitel. Výsledky svého snažení potom prezentují na slavnostní závěrečné prezentaci před zraky zástupců města, škol, před pamětníky, spolužáky a rodiči.

 

Sedm týmů v akci

Do projektu se letos zapojily tyto školy: ZŠ Školní s jedním týmem, Waldorfská škola se dvěma týmy, ZŠ 28. října s jedním týmem, ZŠ Milín s jedním týmem a Gymnázium Legionářů se dvěma týmy. Natáčely pamětníky vzpomínající na heydrichiádu a konec války na Příbramsku, na překotné změny roku 1968 či na sametovou revoluci v roce 1989. 

Termín závěrečné prezentace byl stanoven na 22. dubna 2020. V důsledku koronavirové pandemie a uzavření škol jsme bohužel nuceni prezentaci zrušit a najít náhradní termín, zřejmě v průběhu června nebo září 2020. Všechny týmy teď doma dokončují své scénáře k reportážím a kompletují materiál, který od pamětníků získaly. Konzultace probíhají po síti nebo telefonicky. Týmy budou muset s největší pravděpodobností oželet i workshop a nahrávání v Českém rozhlase. Nabízíme jim tedy možnost namluvit reportáž doma na telefon či diktafon a prostřednictvím externí spolupráce s redaktorem Českého rozhlasu svoji práci dokončit. 

Ze stejného důvodu byly zrušeny i všechny exkurze, kterých se žáci měli zúčastnit, konkrétně exkurze v Archivu bezpečnostních složek v Praze a exkurze do Národního památníku hrdinů heydrichiády při pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze.

 

Od války až k Listopadu

Ve spolupráci s městem Příbram bude od června vycházet na stránkách Kahanu seriál s příběhy pamětníků zapojených v letošním roce do projektu. Těšit se můžete například na vzpomínky pětadevadesátileté Marie Turkové, která zažila heydrichiádu i osvobození Příbrami Rudou armádou, na příbramského hudebníka Petra Vašinu, na Danu Reiterovou, která pracovala v revolučním roce 1989 v Československém rozhlase v Praze nebo na Hanu Vondráškovou, jejíž rodiče pomáhali za války parašutistům z výsadku Chalk. 

Projekt propojuje seniory s mladou generací, žáci získají zkušenosti s prací publicistů, zorientují se v moderních dějinách, na které mnohdy v deváté třídě nezbývá mnoho času, a zlepší se i v takzvaných měkkých dovednostech, jako je například týmová spolupráce, empatie nebo kritické myšlení. 

Magdaléna Sadravetzová, místní koordinátorka

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne