Slider

Za parkování lze platit méně

Bezpečná Příbram | Březen 2020

Město Příbram je rozděleno do několika parkovacích zón.

Město Příbram je rozděleno do několika parkovacích zón, kde je výše plateb nastavena podle atraktivity lokality. Nyní dochází k úpravě sazeb u parkovišť s parkovacími automaty a závorami.

Parkovací zóny s parkovacími automaty jsou ve městě celkem čtyři – červená, modrá, zelená a oranžová. Další dvě zpoplatněná parkoviště fungují v režimu závory. Parkovné ve zmíněných zónách je nastaveno podle atraktivity a vytíženosti, u některých je dokonce možné zvolit výhodné celodenní stání nebo zakoupit měsíční parkovací kartu. Rada města odsouhlasila úpravu, díky níž bude možné v červené a modré parkovací zóně zvolit a zaplatit kratší dobu parkování, než byla doposud stanovená hodina.

„Parkovací automaty jsou nastaveny na minimální platbu za jednu hodinu, což je pro motoristy v některých lokalitách nevyhovující. Nově je parkovné upraveno tak, že minimální platba je na všech placených parkovištích stanovena na 10 korun. V červené a modré zóně bude možné zvolit platbu za kratší dobu stání, než je tomu nyní,“ sdělil starosta města Jan Konvalinka. V reálu v červené zóně, tedy na náměstí T. G. Masaryka, budou moci parkující navolit parkování na dvacet minut a u modré zóny bude možné zvolit půlhodinové stání. „Tímto krokem chceme ulevit občanům, kteří potřebují ve zmíněných lokalitách vyřídit pouze krátké pochůzky a platba za hodinu stání pro ně byla nadbytečná a drahá,“ řekl příbramský starosta. 

Zatímco v červené a modré zóně dochází k úpravě, kdy je možné platit za kratší dobu, na parkovišti u nemocnice dochází k rozšíření nabídky. Zde bude nově možné zakoupit měsíční parkovací karty, které umožňují držitelům každodenní stání za částku 300 korun měsíčně. 

Nyní nastává část technické úpravy samotných parkovacích systémů. „V Příbrami máme dvě parkoviště se závorou a dvacet parkovacích automatů celkem od čtyř dodavatelů, přičemž nejstarší parkovací automaty jsou z roku 2004. S ohledem na tyto skutečnosti je nutné počítat s možností, že se nepodaří všechny automaty nastavit na nový režim ve stejném termínu. Intenzivně jednáme s jednotlivými dodavateli o co nejrychlejší spolupráci při nastavení systému,“ dodal Jan Konvalinka. 

Cena parkovného vejde v platnost po přenastavení parkovacích zařízení. 

Eva Švehlová
Městský úřad Příbram

Nový ceník parkovného na parkovacích automatech

Červená zóna: min. platba 10 Kč (20 minut), první a každá další hodina 30 Kč

Modrá zóna: min. platba 10 Kč (30 minut), první a každá další hodina 20 Kč

Zelená zóna: min. platba 10 Kč (60 minut), každá další hodina 20 Kč, platba za celý den 30 Kč, platba za celý měsíc 120 Kč

Oranžová zóna: min. platba 10 Kč (60 minut), každá další hodina 10 Kč, celodenní stání 30 Kč

Parkoviště u nemocnice: min. platba 10 Kč (60 minut), každá další hodina 20 Kč, platba za celý den 50 Kč, platba za celý měsíc 300 Kč

Parkoviště u hřbitova: min. platba 10 Kč (60 minut), každá další hodina 20 Kč, platba za celý den 50 Kč, platba za celý měsíc 300 Kč

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne