Slider

Za odkazem olympijské disciplíny do příbramského Sokola

Sport | Březen 2024

Historicky první československé olympijské zlato, které v roce 1924 v Paříži vybojoval Bedřich Šupčík ve šplhu. Foto: Anna Vavríková

V sobotu 16. března od 13.00 bude příbramská Sokolovna hostit jubilejní 30. ročník závodů ve šplhu na laně – Memoriál Bedřicha Šupčíka. Tato událost se zároveň nese v odlesku historicky první zlaté olympijské medaile, kterou pro Československo v této disciplíně získal právě před 100 lety gymnasta Bedřich Šupčík na olympiádě v Paříži.

 

Letošní rok 2024 s radostí přivítali všichni příznivci sportu. V létě se v Paříži uskuteční olympijské hry, které se do hlavního města Francie vracejí přesně po sto letech. V minulosti Paříž hostila Letní olympijské hry v již v roce 1900 a 1924. Československo v roce 1924 získalo celkem 10 medailí, z nichž devět v rámci sportu Sportovní gymnastika. Jediný a nejcennější zlatý kov získal Bedřich Šupčík v samostatné olympijské disciplíně – Šplh, když osmimetrové lano pokořil šplhem bez přírazu v čase 7,2 sekund. 

Přestože dnes již šplh jako samostatnou disciplínu v rámci olympijských her nenalezneme, zůstává zlatý Šupčíkův výkon inspirací pro mnohé sportovce i po sto letech. Před více než třiceti lety sehrál důležitou roli v oživení tohoto odkazu Sokol Příbram. Na počest našeho prvního olympijského vítěze založil Memoriál Bedřicha Šupčíka, který se v Příbrami každoročně již po léta koná. Pouze na tomto závodě v Příbrami se závodník, který Šupčíkův olympijský výkon pokoří, navždy zařadí do prestižního Klubu Bedřicha Šupčíka. To se v dosavadní historii klubu podařilo čtyřiceti závodníkům. 

Zdolávání osmimetrového lana za co nejkratší čas se stalo po založení příbramského memoriálu brzy populární mezi dalšími sportovci po celé České republice. K příbramskému závodnímu klání se postupem času přidali i další organizátoři deseti velkých cen, které slouží jako kvalifikační závody pro každoroční Mistrovství ČR ve šplhu na laně. 

Styl šplhu se za tu dobu změnil a následovníci Bedřicha Šupčíka dokázali posunout hranici možného o pořádný kus dál. A je to právě Česká republika, která v této disciplíně stále drží prvenství a stanovuje světové rekordy. Na loňském mistrovství se toto podařilo brněnskému závodníkovi Matějovi Ciglovi, který svým výkonem 4,83 s sesadil po dlouhých čtrnácti letech z pomyslného trůnu dosud úřadujícího krále Aleše Nováka. 

Šplh na laně je náročnou komplexní sportovní disciplínou, která vyžaduje od závodníků svědomitou a vytrvalou přípravu. Každému závodníkovi, který osmimetrové lano bez přírazu vyšplhá, náleží zasloužený respekt. Avšak sledovat špičku v tomto sportu, závodníky jejichž časy se pohybují kolem pěti sekund, je vskutku epická podívaná. A i takové výkony můžeme očekávat v sobotu 16. března od 13.00 v příbramské Sokolovně. 

Pavel Čambala
Sokol Příbram

Zlatý Šupčík

Na olympijských hrách v roce 1924 získalo Československo 10 medailí, z nichž devět v rámci sportu Sportovní gymnastika. Jediný a nejcennější zlatý kov vybojoval Bedřich Šupčík v samostatné olympijské disciplíně – šplh

  • Zlato: Bedřich Šupčík, sportovní gymnastika, šplh
  • Stříbro: Robert Pražák, sportovní gymnastika, víceboj
  • Stříbro: Robert Pražák, sportovní gymnastika, kruhy
  • Stříbro: Robert Pražák, sportovní gymnastika, bradla
  • Stříbro: Jan Koutný: sportovní gymnastika, přeskok (kůň nadél)
  • Bronz: Bedřich Šupčík, sportovní gymnastika, víceboj
  • Bronz: Ladislav Vácha, sportovní gymnastika, šplh
  • Bronz: Ladislav Vácha, sportovní gymnastika, kruhy
  • Bronz: Bohumil Mořkovský, sportovní gymnastika, přeskok (kůň nadél)
  • Bronz: Bohumil Durdis, vzpírání, váha do 67,5 kg

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne