Slider

Z ulic začínají mizet autovraky

Život v Příbrami | Březen 2021

Dlouhodobě odstavené vozy s propadlou STK budou končit na odstavném parkovišti. Foto: Eva Švehlová

Rostoucí počet automobilů způsobuje problémy s parkováním. Mnohdy situaci navíc komplikují dlouhodobě odstavené vozy. Nyní může město díky změně v legislativě problematiku dlouhodobě odstavených vozů operativně řešit.

Do nedávné doby měla města možnost za určitých podmínek z ulic odklízet pouze automobily, které vykazovaly známky vraku. Nyní je zde možnost odtahovat z ulic také vozy, které mají déle než půlroku propadlou technickou kontrolu. Právě tímto směrem se ubírá také Příbram. 

„Změna zákona nám velmi pomohla. V současné době všechna odstavená vozidla s propadlou STK monitoruje Městská policie Příbram a začíná se řešit náprava,“ informoval příbramský starosta Jan Konvalinka. Provozovatelům těchto vozů je zasílána výzva s upozorněním na povinnost provedení technické kontroly nebo odstranění vozidla z veřejné komunikace. „Pokud tak neučiní, bude automobil přemístěn na odstavné parkoviště Technických služeb města Příbrami a s provozovatelem bude zahájeno přestupkové řízení pro porušení zákona o pozemních komunikacích. Rovněž bude muset uhradit všechny náklady spojené s odstraněním vozidla z komunikace,“ dodal starosta. 

Doposud bylo předáno k řešení 95 případů odstavených vozidel, jejichž majitelům jsou postupně zasílány výzvy k nápravě. U více než poloviny případů byla zjednána náprava, v řešení je momentálně 42 případů a další nové případy přibývají. K odtahu vozidla může dojít teprve po marném uplynutí zákonné dvouměsíční lhůty od doručení výzvy do vlastních rukou či v případě nemožnosti doručení od vyvěšení na úřední desku Městského úřadu Příbram. 

Automobily, které jsou výše uvedeným způsobem odstaveny v ulicích města, je možné hlásit městským strážníkům, kteří vozy zaevidují, čímž se mohou spustit kroky k jejich odstranění. 

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne