Slider

Z profilu se vysílá už pět let

Školství | Prosinec 2023

Pravnuk skladatele Antonína Dvořáka Petr Dvořák s moderátorkou pořadu Z profilu Magdalénou Studenou. Archiv celého pořadu najdete na webu zprofilu.cz. Foto: GymTV

Zajímaví a inspirativní hosté spjatí s příbramským regionem. Takový je profil hostů, které představuje pořad školní televize Gymnázia Příbram GymTV Z profilu. Živě vysílaný dvouměsíčník si v říjnu připomněl pět let své existence.

Hostem 32. vydání pořadu Z profilu byl pravnuk Antonína Dvořáka Petr Dvořák. V rozhovoru s moderátorkou a šéfredaktorkou GymTV Magdalénou Studenou mluvil o svém vztahu k pradědečkovi, o tom, jak náročné je pečovat o jeho odkaz, i o tom, jak je a byl Antonín Dvořák vnímán u nás či v zahraničí. 

Za pět let se v pořadu, který se zrodil v hlavách vedoucího GymTV Josefa Fryše a bývalého šéfredaktora školní televize Václava Bešťáka, vystřídalo 33 hostů. Právě Václav Bešťák byl až do roku 2021 moderátorem pořadu. Jeho prvním hostem byl v říjnu 2018 taneční mistr Jiří Dohnal a snad osud tomu chtěl, že právě den 32. vydání pořadu byl nejen dnem vzpomínání na pět let, ale bohužel také už na Jiřího Dohnala. 

V pořadu se za první tři roky vystřídaly nejrůznější osobnosti – od sportovního komentátora Miroslava Langera, přes kapelníka Ginevry Václava Plecitého, ředitelku Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Albínu Dědičík Houškovou, prezidenta stomatologické komory Romana Šmuclera, lékaře Michala Bodnára, historiky Věru Smolovou a Josefa Velfla až třeba po herečku Annu Fixovou. 

Faktor živého vysílání s sebou vždy přináší napětí a nejednou také technické potíže, které v živém vysílání není možnost napravit. Ale právě to je velká škola pro členy štábu, studenty příbramského gymnázia, kteří vysílání zajišťují. 

Od roku 2021 je moderátorkou a také dramaturgyní pořadu Magdaléna Studená. Jejím cílem je zvát si do pořadu hosty, kteří nemusí být všeobecně známí, ale přesto mají o čem vyprávět: „Chtěla jsem, aby byli vidět i lidé, kteří ve veřejném prostoru tolik vidět nejsou, ale zaslouží si to tím, jak inspirativní jsou a co všechno stojí za jejich prací.” 

Pokud vás zajímá, jak o své práci a všem dalším, co dělají, hovoří třeba také svatohorská kostelnice Věra Langová, indolog Zdeněk Štipl, obecnický patriot Bohouš Svoboda či spisovatelka a lékařka Tereza Bartošová, prohlédněte si archiv všech odvysílaných dílů na stránce zprofilu.cz. 

„Za těch pět let jsme vytvořili archiv rozhovorů s osobnostmi spjatými s Příbramí a regionem, za který by leckteré město bylo rádo,” řekl vedoucí GymTV Josef Fryš a dodal: „Děkujeme všem těm, kteří měli odvahu a chuť do pořadu přijít. A já osobně všem, kteří se na vysílání podílejí, a zejména pak Václavu Bešťákovi za ta léta jeho působení a za vytvoření značky a Magdaléně Studené, že pořad převzala a že do něj vnáší tu tolik příjemnou atmosféru, která při rozhovorech panuje.“ 

Redakce GymTV

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne