Slider

Z posledních příček na úroveň evropské špičky

Život v Příbrami | Únor 2022

Podle nedávno uděleného certifikátu kvality patří příbramské iktové centrum mezi nejlepší centra tohoto druhu v Evropě.

Iktové centrum se zabývá léčbou akutní mozkové příhody.

 

Po půlročním administrativním procesu získalo Iktové centrum Oblastní nemocnice v Příbrami certifikát kvality od European Stroke Organization, což je nejvyšší evropská autorita v této oblasti. „Iktové centrum, které toto splní, s jistotou garantuje to, že počínaje akutní péčí po přijetí pacienta do nemocnice, diagnostikou, podáním rekanalizační léčby až po rehabilitace a následnou ambulantní péči zajišťuje podle posledních evropských požadavků,“ vysvětlila primářka neurologického oddělení Helena Hlaváčová. 

Předchozí ocenění od iniciativy Angels, kde iktové centrum získalo nejvyšší stupeň ocenění, hodnotí výsledky s jinými kritérii. Rozdíl je i v časové platnosti, protože aktuálně získaná certifikace se v době mimo covidovou pandemii vyhodnocuje každé tři měsíce. Podle Heleny Hlaváčové bylo získání certifikace o něco málo jednodušší díky výborným národním výsledkům celé České republiky. Příbram se tak z posledních příček v hodnocení dokázala během necelých dvou let dostat na úroveň evropské špičky. 

„Úplně jsme změnili postup u akutního pacienta s cévní mozkovou příhodou. Celý diagnostický postup i zahájení léčby se výrazně zrychlilo. V tomto se plně rovnáme jiným iktovým centrům. Jsem za to velmi ráda, protože předtím jsme byli úplně poslední. Je to jasný signál toho, že se péče v naší nemocnici zlepšuje,“ vysvětlila primářka, která by ráda iktové centrum i neurologické oddělení nadále rozvíjela. To se podařilo naposledy ve spolupráci s radiologií, kdy začali používat nový software na vyhodnocení CT vyšetření u pacienta s akutním iktem. Snímek dokáže rozlišit tkáň, která je již mrtvá, a tu, která se dá ještě zachránit. Právě díky tomu je možné pomoci i další skupině pacientů. 

Na činnosti iktového centra se kromě neurologického oddělení podílí také Záchranná služba Středočeského kraje, urgentní příjem ON Příbram, pracovníci oddělení zobrazovacích metod, interní JIP, oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny, lůžková rehabilitace a také nutriční terapeuti, sociální pracovnice a logoped.

Cévní mozková příhoda (mrtvice) je akutní onemocnění, které postihuje lidi nejrůznějšího věku. Posunuje se i do nižších věkových kategorií. Nejčastěji se jedná o nedokrvení mozku (infarkt), nebo méně často o krvácení, což bývá způsobeno nejčastěji neléčeným nebo nesprávně léčeným vysokým krevním tlakem. Značná část mozkových infarktů bývá způsobena problémem v oblasti srdce, zejména fibrilací srdečních síní. Prevencí je správné léčení rizikových faktorů a také zdravý životní styl. 

Martin Janota, Oblastní nemocnice Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne