Slider

Z podkladové analýzy pro koncepci bydlení vyplynulo, že byty byly v minulosti privatizovány nekoncepčně

Rozhovor | Únor 2023

Městské byty spravuje MěRK.

„U každého zájemce o přidělení obecního bytu se prověřuje splnění podmínek – obecných i specifických v každé kategorii bytů – pro přidělení volného bytu či pro prodloužení nájemního vztahu,“ říká vedoucí Městské realitní kanceláře Pavla Sýkorová, a současně dodává, že volných obecních bytů k pronájmu má Příbram jen velmi omezený počet.

 

Co má na starosti Městská realitní kancelář?

Před rokem 2004 byly správou bytového a nebytového fondu pověřeny soukromé realitní kanceláře – Idos, Domicil, Centra, Atrium, Padoz, Elm. V roce 2004 vznikla na základě zřizovací listiny Městská realitní kancelář, tím se správa majetku vrátila pod kontrolu města Příbram. Kancelář je městskou organizací, organizační složkou bez právní subjektivity, statutárním orgánem je starosta.

Předmět činnosti kanceláře vymezuje zřizovací listina. Zahrnuje správu a údržbu bytů a nebytových prostor v domech, které jsou ve vlastnictví města a výkon všech souvisejících práv a povinností náležejících vlastníkovi domů, s výjimkou zcizení nemovitostí, jejich zatížení či rozhodování o prodeji bytů a nebytových prostor.

V souvislosti s organizačními změnami na Městském úřadu Příbram v březnu 2015 došlo k převodu části majetku spravovaného v Městské realitní kanceláři pod Odbor správy majetku městského úřadu Příbram.

 

Kolik má město bytů podle určení a v jakých kvalitativních kategoriích?

Dříve platné dělení bytů na kvalitativní kategorie bylo zákonem zrušeno. Současné „interní“ rozdělení obecních bytů města Příbram na jednotlivé kategorie vychází z dosud platné Směrnice č. 5/2021 – Pravidla pro pronájem a směnu bytů ve vlastnictví města Příbram, která je zveřejněna na webových stránkách města. Směrnice vymezuje nejen interní rozdělení na kategorie bytů, ale i pravidla přidělování volných neobsazených obecních bytů, pravidla prodlužování nájemních vztahů v obecních bytech, kde je sjednána doba trvání na dobu určitou, ceny nájemného v bytech s nájemním vztahem na dobu určitou a kompetence v řízení o přidělování neobsazených bytů v jednotlivých kategoriích mezi Městskou realitní kanceláří a Odbor sociálních věcí a zdravotnictví.

V kompetenci zmiňovaného odboru je řízení o přidělování sociálních bytů, bytů zvláštního určení v Komunitním domě seniorů (Kodus) nebo Domech s pečovatelskou službou (DPS) a dále buněk na městské ubytovně. V kompetenci kanceláře je řízení o přidělování bytů standard, bytů pro příjmově vymezené osoby, bytů služebních, startovacích a dále samozřejmě správa všech bytů po stránce administrativní, oprav nebo údržby. Součinnost „realitky“ a Odboru sociálních a zdravotních věcí je úzká a nezbytná v otázce bytové politiky.

 

Nakolik jste v kontaktu s bytovou komisí?

S bytovou komisí, která je poradním orgánem rady města v bytových záležitostech, úzce spolupracujeme. V součinnosti s Městskou realitní kanceláří dává doporučení či naopak nedoporučení k uzavření nové nájemní smlouvy či prodloužení nájemního vztahu. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví obdobně spolupracuje s Komisí zdravotní a sociální.

 

Komplikuje městu Příbram malý počet bytů situaci při zajišťování bydlení pro sociálně slabé nebo například preferované skupiny obyvatel, jako jsou lékaři, učitelé či policisté?

Po provedené privatizaci bytového fondu, jež byla „nastartována“ v souvislosti s přijetím zákona o vlastnictví bytů z roku 1994, je počet obecních bytů, které Příbrami zůstaly, velmi malý a nedostačující. Připomeňme, že před privatizací mělo město Příbram asi deset tisíc bytů.

Jak vyplynulo i z Podkladové analýzy pro koncepci bydlení v Příbrami z roku 2015, kterou nezávisle zpracovala Agentura pro sociální začleňování Ministerstva pro místní rozvoj, byl převod bytů do osobního vlastnictví prováděn velmi nekoncepčně a většinou za poměrně nízkou cenu. Příbram od počátku privatizace převedla do rukou soukromých vlastníků přes 90 procent svého původního bytového fondu.

Přijetím směrnice č. 1/2015 – Pravidla pro pronájem a směnu bytů ve vlastnictví města Příbram byla zrušena kategorie bytů užívaných jako byty pro veřejně prospěšné zaměstnance (zaměstnance soudu, nemocnice, školství, státní policie, vězeňské služby či sportovce) a došlo k jejich „transformaci“ na byty standard a služební – určené pouze pro zaměstnance města Příbram a zaměstnance příspěvkových organizací města. Důvodem byl právě nedostačující počet obecních bytů. Dříve do skupiny veřejně prospěšných zaměstnanců patřili žadatelé bez vlastního bytu zajišťující na území města Příbram veřejně prospěšné činnosti v orgánech státní správy a samosprávy. Této skupině žadatelů byl pronájem bytu poskytnut na dobu určitou, nejdéle však na tři roky s možností opakování. Nájem bytu pro veřejně prospěšné zaměstnance byl vázán pracovním poměrem u příslušného rezortu. Ukončením pracovního poměru u příslušného rezortu skončil i nájemní vztah k bytu tohoto určení a nájemce byl povinen byt vyklidit bez nároku na bytovou náhradu. Institut bytových náhrad byl z nové úpravy občanského zákoníku od 1. ledna 2014 vypuštěn.

 

Nájemné v některých městských bytech je na výrazně nižší úrovni, než pokud lidé platí tržní nájemné. Čím je to způsobené?

Město v minulosti důsledně nevyužilo možností ke zvýšení nájemného podle zákona číslo 107/2006 Sbírky, o jednostranném zvyšování nájemného z bytu. Zákon nabyl účinnosti 31. března 2006 a dával možnost jednostranného navyšování nájmu z bytu během čtyř let, tedy do 31. prosince 2010, v obcích Středočeského kraje s počtem obyvatel mezi 10 a 49 tisíci. Možnost tohoto postupu byla následně prodloužena až do 31. prosince 2012. Nájemné mohlo do určité míry vycházet z reálných tržních cen nemovitostí.

Při důsledném postupu mohlo nájemné již od roku 2012 dosahovat částky 68,41 koruny za metr čtvereční, u bytů se sníženou kvalitou 61,57 korun. Bohužel se ceny nájemného v roce 2015 pohybovaly ve většině bytů, mimo DPS, na úrovni 18 korun, u bytů v DPS bylo nájemné 15,21 korun, v některých bytech se sníženou kvalitou od 10 do 13 korun. Výjimkou bylo pár bytů s úrovní nájemného od 20 do 35 korun. Pouze u bytů pro příjmově vymezené osoby činilo nájemné 47,28 korun. Toto nájemné bylo určeno podmínkami poskytovatele dotace. Nájemné se nezvyšovalo ani o inflaci.

Do přijetí interní Směrnice č. 1/2015 – pravidla pro pronájem a směnu bytů ve vlastnictví města Příbram, v září 2015, byl nájemní vztah v bytech s nájemci uzavírán převážně na dobu neurčitou. Nájemné v městských bytech v Příbrami v porovnání s městy srovnatelné velikosti v rámci ČR patřilo mezi jedno z nejnižších v rámci ČR. Převaha uzavřených nájemních smluv na dobu neurčitou, u kterých již není možnost zvyšovat nájemné jednostranně, negativně ovlivňuje vytváření zisků z bytového fondu. Pronajímatel může využít pouze zákonného postupu zvýšení nájemného a nemůže zvýšit nájemné jednostranně.

 

A v posledních letech nájemné v obecních bytech už roste?

Od 1. ledna 2016 se zvýšilo nájemné u uzavřených smluv na dobu neurčitou v souladu s ustanovením občanského zákoníku. K navýšení nájemného o 20 procent se přistoupilo na základě dohody s nájemci. K dalšímu zvýšení nájemného u dříve uzavřených smluv na dobu neurčitou došlo od 1. ledna 2020. I po těchto krocích se nájemné u smluv uzavřených na dobu neurčitou pohybuje na nízké úrovni. Je nesrovnatelné s úrovní cen nájemného na trhu s nemovitostmi, kde se cena pohybuje v průměru v rozmezí 150–250 korun v závislosti na poloze bytu, stavebně technickém stavu bytu a budovy, stavu zařizovacích předmětů v bytě a tak dále. Všeobecně je přitom známo, že ceny nájmů bytů na trhu v současné době neustále narůstají. Nájemné v obecních bytech podle nájemních smluv uzavřených na dobu určitou, nyní dva roky, vychází z ustanovení platné směrnice o pronájmu bytů a se zvyšuje nejdříve po roce trvání nájemního vztahu o úředně vyhlášenou inflaci.

 

Musíte některé zájemce o nájem odmítat i z jiných důvodů než kapacitních? Například za neplnění povinností vůči městu?

U každého zájemce o přidělení obecního bytu se prověřuje splnění podmínek – obecných i specifických v každé kategorii bytů – pro přidělení volného bytu či pro prodloužení nájemního vztahu. Podmínky jsou uvedeny v platné směrnici. Jednou ze základních obecných podmínek pro poskytnutí bytu do nájmu je bezdlužnost zájemce o byt, včetně manžela či partnera, vůči městu Příbram, příspěvkovým organizacím, finančnímu úřadu, Okresní správě sociálního zabezpečení a příslušné zdravotní pojišťovně.

Cílem řízení o přidělení volného bytu či prodloužení nájemního vztahu je prevence, tedy aby byty nebyly obsazovány neplatiči a městu Příbram nenarůstaly pohledávky za dlužníky za nehrazené nájemné, zálohy na služby či vyúčtování služeb. V případech, kdy zájemce je sice dlužníkem, ale má uzavřen splátkový kalendář s příslušným věřitelem na úhradu dluhu a předepsané splátky dluhu řádně hradí v dohodnuté výši a termínu, pak je možný postup podle platné Směrnice č. 5/2021, a to, že se na takového zájemce pohlíží jako bezdlužného. Je třeba zdůraznit, že se jedná jen o postup a pohled podle platné směrnice, taková osoba je však stále dlužníkem do plné úhrady svého dluhu.

V případě, že se prokáže, že zájemce neplní své povinnosti podle splátkového kalendáře, posuzuje se důvod neplnění povinností. O přidělení volného obecního bytu či o prodloužení nájemního vztahu rozhoduje vždy rada města, bere v úvahu doporučení bytové komise, komise zdravotní a sociální či hodnotící komise z výběrového řízení.

 

Městská realitní kancelář spravuje také prostory určené pro podnikatelské účely. Jaký zájem je o ně ze strany podnikatelské veřejnosti?

Městská realitní kancelář spravuje celkem 71 prostor pro podnikatelské účely. V bytových domech ve vlastnictví města Příbram se nachází 53 nebytových prostor, v privatizovaných budovách 18 nebytových jednotek. Na základě uzavřené nájemní smlouvy je pronajato 37 nebytových jednotek či nebytových prostor, 33 je ve výpůjčce, která se týká především příspěvkových organizací města Příbram. V poslední, dosud neobsazené, nebytové jednotce, a to v budově čp. 114, by mělo vzniknout Centrum prevence kriminality. Věc je v řešení.

 

Má realitní kancelář webové stránky, na kterých se mohou občané nebo podnikatelé seznámit s nabídkou nemovitostí?

V současnosti nemáme vlastní internetové stránky, využíváme web města Příbram pribram.eu. Ve výhledu je zřízení modulu městských realit v připravovaném projektu Rozšíření Portálu občana. Modul městských realit nabídne všechny procesy navázané na městské reality. V modulu si občan bude moci prohlédnout vizualizované inzeráty městských realit, bytů nebo komerčních nemovitostí určených k prodeji nebo pronájmu. Modul podpoří transparentnost prodeje a pronájmu realit vlastněných městem, bude dobře propojovat všechny interakce portálového řešení. V současné době se řeší i dotační možnosti na připravovaný projekt.

Záměry k pronájmu bytů i „nebytů“ zveřejňujeme minimálně 15 dnů na úřední desce města včetně její elektronické podoby. Inzerci tiskne i zpravodaj Kahan, který vydává město Příbram. Nabídku volných bytů k pronájmu v kategorii sociální, DPS a v Kodusu řeší Odbor sociálních věcí a zdravotnictví po své linii. 

Jak už bylo řečeno, bytový fond města Příbram je velmi omezený a počet volných bytů k pronájmu je malý. K 31. prosince 2022 bylo z celkového počtu 599 obecních bytů neobsazených 36 bytů, z toho 14 bytů bylo v rekonstrukci (zejména bytů v DPS), po jejím dokončení budou dány do nabídky k pronájmu a 22 neobsazených bytů je v řízení o jejich obsazení.

Stanislav D. Břeň

Počet městských bytů

331: Domy s pečovatelskou službou

183: Standard

31: Sociální

26: Byty pro příjmově vymezené osoby

23: Kodus

5: Služební

0 Startovací

599 Celkem

Pozn.: Stav k 19. lednu 2023; uvedeno interní značení bytů. Stav startovacích bytů je otevřená veličina, jak vyplývá z pravidel platné směrnice č. 5/2021 – pravidla o přidělování bytů

 

 

Pavla Sýkorová

Pavla Sýkorová vede Městskou realitní kancelář od dubna 2015. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou a v minulosti působila v obchodu s nemovitostmi. Jí vedená Městská realitní kancelář spravuje byty v budovách vlastněných městem (ze správy Městské realitní kanceláře jsou vyloučeny byty, které spadají pod správu Technických služeb města Příbrami). Kancelář dále pečuje o nebytové prostory v bytových domech ve vlastnictví města Příbram, bytové i nebytové jednotky, které zůstaly městu po privatizaci jednotek v bytových domech, jež dříve celé byly ve vlastnictví města (nyní SVJ). Na starosti má také obytné buňky na ubytovně města Příbram.

 

Minimální nájemné v městských bytech – nájemní vztah na dobu určitou

Sociální – 50,00 Kč/m2

Byty pro příjmově vymezené osoby* – 61,66 Kč/m2

Služební – 100,00 Kč/m2

DPS – Hradební ul. čp. 69–60,00 Kč/m2

DPS – ostatní** – 45,00 Kč/m2

Standardní – 100,00 Kč/m2

Startovací – 60,00 Kč/m2

Kodus – byty zvláštního určení: 64,70 Kč/m2

 

Zdroj: Směrnice č. 5/2021 Pravidla pro pronájem a směnu bytů ve vlastnictví města Příbram

Pozn.: *u bytů kategorie PVO (příjmově vymezené osoby) a u bytů zvláštního určení Kodus stanovuje nájemné rada města podle limitů cen vyhlášených MMR (stanovení nájemného v bytech, na jejichž výstavbu byla poskytnuta státní dotace)

**v případě komplexní rekonstrukce a modernizace bytu v jiném DPS (mimo Hradební, Příbram I/69) bude při změně nájemního vztahu nová cena nájemného stanovena min. ve výši 60,00 Kč/m2

 

 

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne