Slider

Z padesátých let do 21. století

Život v Příbrami | Říjen 2021

Z otevření oddělení neurologie. Foto: ONP

Oblastní nemocnice Příbram otevřela zrekonstruované neurologické oddělení. Investici ve výši 10 milion korun hradila nemocnic ze svého rozpočtu.

V úterý 31. srpna ráno byla slavnostně dokončena rekonstrukce lůžkového oddělení neurologie. Trvala přibližně čtyři měsíce a stála necelých 10 milionů korun včetně vybavení. Pozvání na otevření a první prohlídku prostor přijal i středočeský radní Pavel Pavlík, který má středočeské zdravotnictví ve své gesci. „Vážím si toho, že jste to tady během těch čtyř měsíců zvládli. Jsem nesmírně rád, že jste posunuli oddělení z padesátých let do 21. století, a věřím, že se tady bude líbit vám i vašim pacientům,“ popřál zdravotníkům radní Pavel Pavlík.  

Díky dispozičním úpravám získalo oddělení nově i vyšetřovnu sonografie a denní místnost pro zaměstnance, která je propojena se sesternou. Vybudována byla i čisticí místnost a nová vzduchotechnická jednotka. Na oddělení je celkem 11 pokojů, z nichž dva mohou fungovat jako nadstandardní. Celková kapacita činí 20 lůžek. „Pro personál i pacienty se jedná o obrovský posun v komfortu. Neurologie byla ještě před několika měsíci covidová jednotka a bylo pro nás velmi těžké rozhodnout se pro uzavření a rekonstrukci. Naštěstí vše dobře dopadlo a toto zrekonstruované oddělení může plnit svoji funkci,“ řekl při otevření ředitel nemocnice Stanislav Holobrada. 

Oddělení má nově možnost připojit všechny pacienty na kyslík a monitorovací techniku. Velké zlepšení nastalo v oblasti sociálního zázemí pro pacienty. Původní oddělení mělo nevyhovující sprchové kouty se špatným přístupem nebo samostatné WC bez umyvadel. To vše bylo nyní zcela přepracováno. Oblastní nemocnice Příbram akci financovala ze svého rozpočtu. Po prohlídce nového oddělení si hosté prohlédli sousední oddělení, které na svoji rekonstrukci teprve čeká, a také lůžkové oddělení paliativní péče, jež je v této podobě v České republice raritou. 

Veřejnost také upozorňujeme na přesun některých ordinací. Vlivem demolice a výstavby nové budovy N byly přesunuty ambulance praktických lékařů pro děti a dorost, včetně nefrologické poradny do náhradních prostor v budově H v druhém areálu nemocnice ve Zdaboři. Do druhého areálu ve Zdaboř se přestěhovaly pouze dětské obvodní lékařky a nefrologická poradna. Lůžkové oddělení i dětská JIP včetně příjmové ambulance pro akutní případy zůstávají v hlavním areálu nemocnice. Dětská JIP je však ve druhém patře pavilonu D3. Sem se přesunuly i zbylé dětské odborné poradny. Klasické lůžkové oddělení zůstalo na svém místě. Příjmová ambulance a dětská pohotovost se nachází za rohem od současného umístění. Vzhledem k uzavření vchodu N je třeba chodit vnitřkem nemocnice. Samotná demolice budovy N začíná v říjnu. 

Martin Janota, Oblastní nemocnice Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne