Slider

Z někdejšího kluziště bude víceúčelové hřiště

Sport | Červen 2021

Současný stav hřiště Na Cihelně v Příbrami.

Lidé přicházejí a odcházejí, ale některé cesty, chodníky, stavby zůstávají i přes generace. Nejinak je tomu i v případě některých sportovišť. Příběh jednoho z nich, Na Cihelně, bude mít další pokračování.

 

Plán rozvoje sportu města Příbram do roku 2030 a jeho akční plán cílí na renovace a rekonstrukce plácků určených pro sportování široké veřejnosti. Je jich na území města mnoho. Původně byly plně využívány, změna způsobu života a nemožnost investování do oprav na nich však sportovní život neudržela. Většina z nich je porostlá travou, a mnoho spoluobčanů tak ani neví, že mají sportoviště de facto za barákem. Při postupné obnově těchto plácků se město snaží v maximální možné míře jednoduchými úpravami vrátit sportovištím jejich určení. Místa většinou sloužila pro sousedská setkávání dospělých a dětí při míčových hrách, především při fotbálku. Renovace takových plácků směřuje k navracení původního účelu.

 

Vracet led nemá smysl

Ve městě však existují i sportoviště, která si zaslouží dosáhnout při úpravě vyšší úrovně a cílit na víceúčelovost a na širší veřejnost než na tu sousedskou. Takovým pláckem je hřiště Na Cihelně v ulici Cihlářská. Pamětníci si vzpomenou, že v šedesátých letech se zde bruslilo. Hřiště bylo obehnáno mantinely a když mrzlo, polila se plocha vodou, k čemuž sloužila vodní nádrž. Když nemrzlo, hrál se volejbal nebo fotbálek, později i místní liga. Navrátit sem kluziště však postrádá smysl. Mrazových dnů je během roku minimum, led generuje zimní stadion a pro fotbal je určen krásný městský areál, který provozuje SK Spartak Příbram. 

Pozemek hřiště Na Cihelně disponuje velkou rozlohou, je určen pro sportování široké veřejnosti, je snadno dosažitelný veřejnou dopravou a pro odstavení osobních aut může sloužit v brzké době vybudované parkoviště Na Flusárně. Byla by škoda postavit zde například bytový dům nebo parkoviště.

 

(Téměř) vše na jedné ploše

Město nechalo na tento v současné době zanedbaný pozemek, který je využíván například lidmi bez domova či pro venčení psů, vypracovat studii za účelem realizace víceúčelového hřiště s umělým povrchem. Na jedné ploše zde bude hřiště na házenou, volejbal, malou kopanou, nohejbal, basketbal, streetball a minibasketbal. Jedná se většinou o sporty, které vyžadují jiný povrch než písčitohlinitý jako na ostatních pláccích. Celý městský pozemek bude nově oplocen a v jeho spodní části vznikne hřiště pro malé děti také s umělým povrchem vybavené dětskými brankami a sníženými basketbalovými koši. Na základě výběrového řízení nyní zpracovává společnost Pitter Design projektovou dokumentaci. Město bude na realizaci hřiště Na Cihelně předkládat žádost do výzvy Národní sportovní agentury, a to v termínu do 30. června 2022. 

Evropská unie vydala už v roce 2008 dokument Physical Activity Guidelines, který vymezuje úlohu samospráv při podpoře sportu. Záměrem sportovní politiky obcí by mělo být zvyšování účasti ve sportu všech skupin obyvatel. Předpokladem je podle EU efektivní provoz sportovišť s eliminováním bariér vstupu, financování jejich výstavby, rekonstrukce, modernizace a údržby, včetně využití volně přístupných ploch pro neformální aktivity. Také sportovní strategie ČR a Středočeského kraje klade důraz na podporu budování sportovní infrastruktury. Potřeba výstavby nových sportovišť, nutnost revitalizace a rekonstrukce těch zanedbaných je patrna v celém kraji.

 

Nestačí budovat, na hřištích je třeba život

Vedení města Příbram, členové pracovní skupiny Sport 2030, komise města pro mládež, tělovýchovu a sport, zástupci sportovních klubů, trenéři, tělocvikáři a celá ostatní sportovní veřejnost si od renovací a modernizací plácků slibují zvýšení počtu osob, které se pravidelně věnují pohybu. Klade si za cíl přilákat ke sportu především více dětí. Nestačí jen opravovat nebo budovat, je nutné přivést na jednotlivá sportoviště život. V závěru tedy připomeňme úspěšný sportovní seriál s názvem Na hřišti to žije, který probíhal na různých hřištích v minulém roce a bude pokračovat i letos. 

Zorka Brožíková, místostarostka města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne