Slider

Waldorfská pedagogika slaví 100 let

Školství | Leden 2020

Výstava oslavující stoleté výročí waldorfského školství představila jedinečný soubor tvorby dětí a studentů příbramské waldorfské školy i škol z celé České republiky.

Expozice putovala po městech, ve kterých waldorfské školy sídlí. V Příbrami proběhla výstava v říjnu 2019 v Domě Natura, na Dvořákově nábřeží a nám. Arnošta z Pardubic. Představili jsme na ní průřez prací mateřské školy, základní školy a střední školy. Waldorfské střední školy nejčastěji nabízejí maturitní obor kombinované lyceum, příbramská škola však jako jediná v ČR zahrnuje také učňovské obory – reprodukční grafik, umělecký kovář a umělecký truhlář.

V roce 2019 v rámci oslav proběhla řada dalších akcí – Slavnostní večer v Obecním domě v Praze, Festival na Vyšehradě a ČT 2 natočila dokument odvysílaný 11. prosince. Film je ke zhlédnutí v archivu ČT2. Doporučujeme také dokument Waldorf 100 – Learn to change the World, který je k dispozici s českými titulky.

Waldorfská škola ve Stuttgartu (1919) byla první nezávislou školou na světě, která vyučovala děti napříč jejich sociálním postavením. Změnila také do té doby uplatňovaný pedagogický přístup založený porovnání dětí za přístup pracující s podporou a povzbuzováním dětí, respektující jednotlivá vývojová stádia dětství. Progresivní, otevřený a láskyplný přístup provází waldorfskou pedagogiku i dnes.

Ve dnech 15. ledna, 12. února (SŠ Dlouhá 163) a 24. března (ZŠ Hornická) pořádáme dny otevřených dveří.

Robert Žák
Waldorfská škola Příbram – mateřská škola, základní škola a střední škola

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne