Slider

Vzpomínka na hrdiny Příbramska

Krátce | Duben 2023

V pátek 17. února se v Zámečku-Ernestinu uskutečnilo pietní shromáždění. Foto: Eva Švehlová

V pátek 17. února se v Zámečku-Ernestinu uskutečnilo pietní shromáždění k uctění památky 16 představitelů protinacistického odboje z Příbramska, kteří byli 19. února 1945 popraveni ve věznici v Brandenburgu u Berlína.

Setkání se konalo v obřadní síni za účasti vedení města Příbram, potomků popravených osob a dalších hostů. O úvod se postaral pěvecký sbor Hokus Pokus ze Základní umělecké školy Antonína Dvořáka Příbram, který zazpíval známou píseň Chválím tě, Země má. Další píseň Tam za řekou zazněla po krátkém slovu starosty města Jana Konvalinky.

S tragickými osudy vzpomínaných občanů a událostmi, které se odehrály jen pár měsíců před koncem 2. světové války, seznámil všechny přítomné během svého projevu ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. Na konci této akce zazněla česká státní hymna v podání Dominiky Zikmundové.

„Odvaha těchto hrdinů by neměla být zapomenuta, a proto je velmi důležité, že si město Příbram tyto historické události každoročně připomíná,“ řekl závěrem starosta města. 

Jana Klímová
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne