Slider

Vznikla cestovní mapa k lepšímu sportu

Sport | Březen 2020

Únorové zastupitelstvo projednalo koncepční dokument Plán rozvoje sportu na léta 2019–2030.

Únorové zastupitelstvo projednalo koncepční dokument Plán rozvoje sportu na léta 2019–2030. V čase uzávěrky Kahanu ještě nebylo jasné, zda jej zastupitelé schválí, ale při přípravě tohoto článku jsme to předpokládali. 

Plán rozvoje sportu na roky 2019–2030 je základní a zásadní dokument, který má vést ke změnám a zlepšením v této oblasti. Součástí bude i Akční plán na období 2020–2021. Ten musí být dostatečně konkrétní, motivující a uskutečnitelný, aby ho lidé vzali za svůj. Cílem není nic menšího než přivést děti a mládež zpět na sportoviště. Nepůjde přitom jen o práci vedení města, ale i komisí, pracovních skupin, sportovních klubů, rodičů a všech, kteří budou chtít pomoct. Nejen ve sportu si musíme klást odvážné cíle a nebát se vizí.

Práce na detailní koncepci města v oblasti sportu začala koncem roku 2018 pasportizací sportovišť. Vlastnímu zadání zpracovateli koncepce předcházela půlroční činnost sportovní komise, pracovních skupin a vedení města, aby východiska byla smysluplná a materiál nás mohl někam posunout. Zadání požadovalo především dostatečnou konkrétnost a u každého programu vznik zásobníku řešení a nápadů, ze kterého by se dalo vybírat.

 

Podrobná analýza současného stavu

V úvodu bylo osloveno několik zpracovatelů, kteří přicházeli v úvahu (včetně vysokých škol v oboru). Na základě výběrového řízení byl vybrán Jakub Popelka a firma Lokal Sport. Tato společnost má zkušenosti s vypracováním koncepcí v několika podobných městech a má přesah i do zahraničí. 

Materiál má tři části. V úvodní části hovoří o významu sportu, obecně o postavení a stavu sportu v rámci celé republiky a o opodstatnění podpory sportu státem i obcemi. Tato část zdůrazňuje i potřebu a význam podobného dokumentu pro města a obce.

 

Každý si řekl své

Analytická část zkoumá a hodnotí stav sportu v našem městě z hlediska různých aktérů, podmínek, vybavenosti a stávající podpory města. Rozbor je podrobný a konkrétní. V rámci hodnocení probíhaly dotazníkové akce, konference o stavu sportu a zpracovatel zjišťoval názory mnoha osob, které se „točí“ kolem sportu v Příbrami. Nejde jen o pouhý popis, ale i o srovnání s podobnými městy a obecným vývojem. Mnoho poznatků poukazuje na překvapivé skutečnosti a souvztažnosti. 

Poslední – návrhová a implementační – část dává vizi rozvoje sportu a navrhuje, jak dosáhnout cíle. Postupuje po jednotlivých skupinách sportujících a oblastech a stanovuje opatření, aktivity a jejich priority. Zároveň doporučuje způsob dosahování dílčích cílů a vyhodnocování postupu. Součástí je i návrh úvodního akčního plánu na první dva roky, který si samozřejmě musí město upravit podle svých priorit a hlavně možností. K akčnímu plánu se vyjádřila sportovní komise i pracovní skupiny. Každý rok bude akční plán posouzen s výhledem pro příští dva roky, bude zhodnoceno jeho plnění a přijata aktualizace pro následující období. Jen tak bude možné zajistit kontinuální práci, protože toto je běh na dlouhou trať, nikoliv jen na jedno volební období. 

Jiří Holý
zastupitel, člen skupiny Sport 2030

 

 

Příbram jako město sportu

Plán rozvoje sportu města Příbram do roku 2030 i Akční plán na roky 2020 až 2021 jsou zveřejněny na webu města, aby si je mohl každý prostudovat. Uvádíme jen několik citací z části Vize sportu v Příbrami v roce 2030. 

- Spolky působící v Příbrami se nepotýkají s problémy způsobenými nevyhovujícími sportovišti či jejich nedostatkem, občané mají možnost sportovat na volně dostupných hřištích, která jsou přizpůsobena pro různá sportovní odvětví. Příbram disponuje zrekonstruovaným plaveckým bazénem a zimním stadionem, prostřednictvím vlastní organizace poskytuje Příbram nově veřejnosti také volně dostupný atletický stadion a novou sportovní halu, která slouží nejen pro organizovaný sport, ale také školám, veřejnosti a pro pořádání sportovních akcí.

- K rozvoji sportu v Příbrami výrazně přispívá pozice manažera rozvoje sportu, který pracuje v těsné spolupráci s organizací SZM, městským úřadem, sportovními spolky či pořadateli sportovních akcí. Manažer zajišťuje co nejvyšší ekonomickou i společenskou efektivnost využití sportovních zařízení i sportu jako takového.

- V Příbrami se pravidelně konají sportovní události, do kterých se zapojuje široká veřejnost, pořadatelé sportovních akcí jsou podporováni nejen přímou finanční podporou, ale také organizačně, marketingově a zvýhodněním využití infrastruktury města.

- V Příbrami se pravidelně konají semináře a kurzy zaměřené na vzdělávání trenérů a dalších pracovníků.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne