Slider

Vzhůru na Rabyňské vyhlídky

Povltaví | Září 2023

Pohled z Rabyňské vyhlídky na rekreační osadu Ždáň. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

Levobřežní Ždáňská hora (392 m) a posléze pravobřežní osada Rabyně, nacházející se nedaleko slapské hráze, vymezují jednu z nejfrekventovanějších povltavských oblastí.

Doširoka rozlitá vodní plocha nad hrází poskytuje prostor motorovým člunům, plachetnicím, hausbótům i osobní lodní dopravě. Kopcovité a skalnaté břehy lemují chaty, rekreační objekty, přístaviště, půjčovny lodí, pláže. 

Krajina pod slapskou hrází se dramaticky mění. Voda je stísněna do meandrovitého kaňonu nebezpečných Svatojánských proudů, dnes do klidu jezera vyrovnaných štěchovickou přehradou. 

Na levém břehu slapského jezera zahlédneme empírovou kapličku z roku 1841 zvanou Rovínek, která vznikla z iniciativy vysloužilého vojáka Jakuba Záhorského. Se skupinou pražských sokolů se tu v roce 1883 zastavil Miroslav Tyrš, putující pěšky z Prahy do Mníšku pod Brdy. Kaplička, původně ležící 50 m nad hladinou původní Vltavy, měla štěstí – hladině slapského jezera dnes chybí pár metrů k jejím základům. Kdesi hluboko pod ní na břehu staré Vltavy pod vodou leží kdysi přepychová výletní restaurace a hotel Záhoří, odkud startovaly velké výletní pramice, odvážející pod velením zkušených kormidelníků odvážné výletníky přes Svatojánské proudy na parníky do Štěchovic. 

My se vydáme na tak trochu pozapomenuté pravobřežní Rabyňské vyhlídky. Do oblasti nás ze smíchovského nádraží může dovést autobus č. 390. Vystoupíme na zastávce „Rabyně, hl. přístav“ nedaleko slapské hráze a pokračujeme lesní cestou po modré a zelené do oblasti zvané Stromeč. Odtud je to k vyhlídkám jen pár set metrů. Vedeme vás převážně značenými lesními cestami, pohyb po byť kratší serpentinovité silnici doporučujeme omezit na minimum, je zde bohužel ráj sebevražedných motorkářů. 

Z obou rovnocenných Rabyňských vyhlídek vzdálených od sebe asi 100 m se nám otevře překrásný pohled na protější poloostrov rekreační osady Ždáň. Levobřežním kopcům pak vévodí zmíněná Ždáňská hora, vpravo dohlédneme na obec Slapy se zámkem a kostelem sv. Petra a Pavla. 

Jaroslav Hodrment

 

Výlet v kostce

  • Oblast: Povltaví
  • GPS start: Rabyně, hl. přístav   49.8227264N, 14.4320400E
  • Trasa: Rabyně, hl. přístav – vyhlídky   mapy.cz/s/nujasuketo
  • Vzdálenost: 4 km
  • Typ: pro pěší 
  • Náročnost: nízká, místy střední
  • Značení: modrá, zelená
  • Zajímavosti: kaple Na Rovínku

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne