Slider

Vývoj vakcíny proběhl standardně s ohledem na bezpečnost, kvalitu a účinnost

Zdravotnictví | Únor 2021

V lednu začalo v ČR očkování proti covidu-19.

V poslední době jsem kolegy i pacienty často dotazován stran očkování, protože jsou pochybnosti ohledně standardních procesů schvalování a kvality vědeckého výzkumu.

 Při vývoji jakékoliv vakcíny (stejně tak i vakcíny proti covidu-19) musí být dodrženy všechny kvalitativní i bezpečnostní standardy, stejně tak i mezinárodně platná pravidla Správné klinické praxe. Urychlení výzkumu a vývoje vakcíny proti covidu-19 je možné z několika důvodů – např. zrychlení administrativních kroků a schvalovacích procedur či rychlý nábor účastníků (dobrovolně se hlásily statisíce dobrovolníků, což se běžně neděje). Zrychlený vývoj je možný i díky zkušenosti s vývojem modelů vakcín proti SARS a MERS.

Klinické hodnocení a jeho preklinické i klinické fáze proběhly standardně s ohledem na maximální bezpečnost, kvalitu a účinnost. Firmy jako Pfizer či Astra Zeneca by si riskem nekvalitních či nebezpečných vakcín zcela zničily renomé, na kterém je postaven jejich byznys, nehledě na možné hromadné žaloby a jejich dopad. 

V současné době není dostupný lék, který by léčil covid-19 a vakcína je tak jediným účinným nástrojem k potlačení pandemie a k ochraně těch, kteří nemohou být očkovaní ze zdravotních důvodů. Samozřejmě nikdo nemůže být k tomuto kroku nucen a rozhodnutí musí být zcela dobrovolné. Je třeba si ale uvědomit, že kolektivní imunita, stejně jako kolektivní zodpovědnost, leží na každém z nás, a ne pouze na „těch ostatních.“ 

Aby vakcinace měla smysl a byla účinná, musí být proočkováno asi 70 % populace. Promořování populace jako nástroj kolektivní imunity by také fungovalo, ale předpokládá řadu dalších pandemických vln, značné množství zbytečných obětí a vyčerpání zdravotnických kapacit. Již nyní mohu potvrdit značnou únavu a vyčerpání nejen nemocničních kolegů, ale i nás praktických lékařů. 

První vlnu pandemie covidu-19 jsme zvládli s klidnou hlavou a dobrou organizací práce, druhou vlnu jsme se zakousli a vyvinuli nebývalé nasazení, ale nyní probíhající další vlnu již zvládáme se skřípěním zubů a značnou psychickou únavou. Trpí i naše odborná erudice, když se z 90 % věnujeme této pandemii. Pro budoucnost je nutné zvážit především vámi, pacienty, jestli chcete mít lékaře s praxí a vzdělané ve všeobecné medicíně, nebo lékaře unavené, vyhořelé a věnující se jednostranně pouze covidu. I toto by mělo být důležité hledisko při rozhodování o vakcinaci. Má volba je v tomto směru jasná. 

Jakub Šedivý, lékař, Sdružení praktických lékařů Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne