Slider

Výuka cizího jazyka musí hlavně bavit. Foto: ZŠ pod Svatou Horou

Školství | Červen 2023

Výuka cizího jazyka musí hlavně bavit. Foto: ZŠ pod Svatou Horou

„Na jazyky nemám talent.“ To je věta, kterou prohlašuje velké množství lidí při vzpomínce na mnoho let učení se cizího jazyka bez úspěchu. Přitom talent ani „buňky“ nerozhodují o tom, zda jsme schopni se cizí jazyk opravdu naučit. Důležitá je motivace a fakt, že jazyk musí převážně bavit. Proto je podstatné využívat takové metody, které budou žáky naplňovat, při kterých si budou vytvářet kladný vztah k jazyku a ten je podnítí k tomu, aby se samostatně vzdělávali i mimo školní lavice.

 

Jak přistupujeme k výuce španělského a německého jazyka na ZŠ pod Svatou Horou? Společně se snažíme vytvářet na hodinách taková prostředí, aby pro nás výuka jazyka nebyla „nuda“ a „nutnost“, ale naopak radost. I z tohoto důvodu často odkládáme učebnice a pracovní sešity a vyměňujeme je za internet, tablety, chytré telefony a především velké množství aplikací, které nám umožňují procvičovat všechny složky jazyka. 

Cizí jazyk se zkrátka snažíme co nejvíce zažít. Proto zpíváme, tvoříme, hodně si hrajeme a spoustu věcí zkoušíme, protože strach z objednání jídla v restauraci zkrátka nezmizí po vyplnění pár cvičení v učebnici. Využíváme vymožeností dnešní doby jako QR kódy, kterými se snažíme uniknout ze školy, hrajeme Chcete být milionářem?, AZ kvíz a jiné internetové hry pomáhající k dosažení našeho cíle. Sice býváme v zápalu boje a nadšení hlučnější, ale v hodinách jenom nesedíme, ale hodně se i hýbeme – slovíčka hledáme, běháme pro ně nebo je plácačkou „plácáme“. Snažíme se je takzvaně nebiflovat, ale neustálým opakováním v podobě didaktických her je do hlavy dostat naprosto přirozeně, a především co nejvíce v kontextu. Nelistujeme v papírových slovnících, vyhledáváme online. A co s tím, že jsme každý jiný a každému z nás to jde jinak rychle? 

Je přirozené, že každý je na tom jazykově trochu jinak. Někdo je opravdu rychlík a všechno zvládá hladce, někdo naopak potřebuje více času k porozumění. Internetové aplikace, které využíváme v hodinách, umožňují úkoly diferencovat a každý z nás tak může procvičovat ve svém tempu. Zároveň všechny hry a akce, jež v hodinách provádíme, posilují týmového ducha a dopřejí úspěch i těm, kteří by ho samostatně hůře dosáhli. Protože nejde o to umět všechny existující časy a patnáct výrazů pro propisku, ale o to, aby nás výuka hlavně bavila, zůstal v nás dobrý pocit z učení se cizího jazyka a ten nás motivoval k dalšímu vzdělávání na středních školách nebo jen tak pro radost. 

Gabriela Márová
ZŠ pod Svatou Horou

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne