Slider

Výstavy v galerii přiblíží autoři samotných děl

Kultura | Leden 2024

Vojtěch Radakulan, autor virtuální reality s Dveřmi od Jiřího Kobra. Foto (2×): Galerie Františka Drtikola

Galerie Františka Drtikola v příbramském Zámečku-Ernestinu pořádá nyní tři výstavy, dvě z nich se týkají samotné budovy nebo osoby fotografa, jehož práci je galerie zasvěcena.

V následujících týdnech můžete v Galerii Františka Drtikola navštívit hned několik výstav včetně doprovodného programu v podobě komentovaných prohlídek.

 

František Drtikol – Maffie

Základem výstavního projektu je výběr z alba 77 fotografií členů Maffie vydaného Ateliérem Drtikol a spol. v roce 1921 – nových příslušníků prvorepublikových elit. Originální fotografie doplňují další obrazové záznamy a dokumenty mapující činnost Maffie za Velké války. Výstavu rámuje příběh odbojového hnutí Maffie, které významným způsobem napomohlo vzniku nového státu. Představujeme komerční práci portrétního ateliéru Františka Drtikola v širších souvislostech z počátků Československé republiky. Drtikolovy fotografie neplnily pouze estetickou funkci, ale napomáhaly ustanovovat novou společenskou hierarchii. Kurátory výstavy, která trvá do 11. února, jsou Libor Jůn a Jan Freiberg. Ve středu 31. ledna od 17.30 se za jejich přítomnosti koná komentovaná prohlídka.

 

Středověké Ernestinum ve virtuální realitě

Vlastní interdisciplinární projekt se pohybuje na pomezí historie, výtvarného umění, architektury a virtuální reality. Jádro patrně nejstarší světské budovy v Příbrami – Ernestina zažijete v podobě z období vrcholného středověku. Mluvící artefakty v digitální adaptaci zprostředkují předměty a dobu zakladatele stavby, arcibiskupa pražského Arnošta z Pardubic. Interiér tvrze ve virtuální realitě vytvořil na základě odborných podkladů Věry Smolové a Michala Profanta Vojtěch Radakulan. Součástí výstavního projektu jsou i umělecká díla Jiřího Kobra, inspirovaná křesťanskou ikonografií, zejména pro galerii na míru zhotovená monumentální zástěna gotického arkýře pod názvem Dveře.  Kurátorem projektu, který trvá do 25. února, je Jan Freiberg. Ve čtvrtek 4. ledna v 17.30 se koná komentovaná prohlídka se sochařem a architektem Vojtěchem Radakulanem, který přestaví své metody práce jak ve stávající výstavě, tak i v dalších ukázkách ze svého díla.

 

Jiří Kobr – Ještě

Jiří Kobr je řezbář, sochař, restaurátor a grafik. Až do 25. února vystavuje v prvním patře Galerie Františka Drtikola kolorované dřevěné plastiky vycházející z křesťanské ikonografie spolu s barevnými dřevoryty na papíře či plátně. Výstava nazvaná Ještě posiluje téma výstavy středověkého Ernestina, odehrávající se ve druhém patře galerie. V rozhovoru Českého rozhlasu autor sdělil: „Náboženská témata dělám z toho důvodu, že mi tam určitý typ lidské situací připadá koncentrován a na starých příbězích jasněji patrný.“ Kurátorem je Jan Freiberg. Během komentované prohlídky 20. ledna od 15.00 provede autor výstavou Ještě a představí i své monumentální dílo Dveře, které vytvořil ke gotickému arkýři, nejcennější zachované architektonické součásti Zámečku.

Galerie Františka Drtikola

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne