Slider

Vysaďte strom, registrujte už vysazený nebo podpořte hrušeň z Drásova

Životní prostředí | Prosinec 2022

Soutěžní hrušeň z Drásova. Foto: Nadace Partnerství

Požádejte si až o 150 000 korun na jarní výsadbu stromů, příjem žádostí je možný do poloviny ledna. Své už vysázené stromy můžete zanést do databáze anebo hlasovat v soutěži Evropský strom roku 2023, v němž soutěží také hrušeň z Příbramska.

Díky grantové výzvě Sázíme budoucnost od Nadace Partnerství můžete získat až 150 000 korun na jarní výsadbu stromů. Výzva se zaměřuje na zlepšení životního prostředí v obcích, městech a jejich okolí. Nabízí pokrytí nákladů na výsadbu, péči o stromy, odborný dohled nebo finance na nezbytný materiál, nářadí či dopravu. O grant mohou žádat všechny subjekty, které prokáží vztah k místu realizace projektu, tedy i fyzické osoby. Příjem žádostí poběží do 16. ledna 2023 na nadacepartnerstvi.cz/granty.

Vysadili jste strom? Přidejte ho do mapy Sázíme budoucnost. Sázíme budoucnost je iniciativa Nadace Partnerství, která chce výsadbou 10 milionů stromů zlepšit zdraví české krajiny a odolnost měst. Zapojit se může kdokoliv, kdo od roku 2019 vysadil strom mimo les a registruje ho do interaktivní mapy na webu sazimebudoucnost.cz/registrace-vysadby.

Mapa poskytuje unikátní přehled o druzích a počtech vysazených stromů, lokalitách i subjektech, které jsou do sázení v České republice zapojeny. Počítá se opravdu každý strom, tedy i takový, který jste vysadili třeba u vás na zahradě.

V mezinárodní soutěži Evropský strom roku 2023 reprezentuje letos Českou republiku hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku. Vítězka národního kola ankety Strom roku roste jen 25 metrů od uranové šachty. Koncem 50. let 20. století byl poblíž hrušně otevřen důl na uran a vytěžená hlušina se vyvážela na haldu nedaleko stromu. Je neskutečné, že v těžkých podmínkách během těžby v uranových dolech hrušeň přežila. Tento krásný solitérní strom můžete podpořit v bezplatném online hlasování na webu evropskystromroku.cz od 1. do 28. února 2023.

Anna Poledňáková
Sázíme budoucnost

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne