Slider

Vydejme se z Kamýka podél Slapské přehradní nádrže

Povltaví | Duben 2023

Slapská přehrada. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

S blížící se letní sezonou se opět vraťme do Povltaví a navažme na naše minulé putování po proudu řeky. Z Kamýku nad Vltavou se tentokrát podíváme na Vodní dílo Slapy a jeho okolí.

 

V rámci boje s povodněmi, úsilí o snadnější splavnění řeky a využití energetického potenciálu řeky Vltavy se již po první světové válce můžeme setkat s myšlenkou, že by základem celé soustavy opatření mohly být dvě vysoké přehrady – u Orlíku a Slap. První menší vodní díla Vrané (1935) a Štěchovice (1943) byla ovšem vybudována dříve, a to zejména k plavebním účelům. Připomeňme, že oponentní myšlenkou, která se však s nástupem komunistů k moci neprosadila, bylo postupné vybudování řady malých splavných přehrad, jež by neměnily původní jedinečný krajinný ráz Vltavy a výše uvedeného účelu by bylo dosaženo stejnou měrou.  

Stavba Vodního díla Slapy byla dokončena v roce 1955. Podle rozlohy (11,6 km²) je šestou největší přehradou v České republice. Jezero v délce 44 km, nyní vzduté až ke Kamýcké hrázi, pak bylo postupně stále více využíváno k rekreaci a usadila se zde i osobní lodní doprava. Ta nyní obsluhuje jezero od hráze proti proudu až k Nové Živohošti. 

Pokud tedy vyrazíme z Kamýku nad Vltavou po proudu řeky, mineme vpravo výrazný skalní útvar s vyhlídkou zvaný Roviště s přilehlou chatovou kolonií a kempem. Tato rekreační oblast nabízí pobyt v přírodě ve stanech, karavanech, chatkách či bungalovech. V dosahu je středoevropská cyklotrasa EV7 Vltavská, v místě je rozsáhlý revír pro rybáře a okolí poskytuje možnost pěkných pěších výletů. Horolezci zde mají k dispozici mnoho zajímavých lezeckých sektorů, rozložených podél vody. 

A tím se dostáváme ke skalnímu městu Velká (jižně od něj je stejnojmenná vesnice), které poprvé popsal Emanuel Chalupný ve své knize Vody. Skaliska jsou žulového původu, některá z nich jsou viditelná pouze z hladiny řeky. Nesou různá místní pojmenování, například Komín, Sfingy, Bába s nůší, Jezdec anebo Supí hlava. Jedná se o významnou a oblíbenou středočeskou horolezeckou oblast. 

Pokud si tuto lokalitu chceme projít, vydáme se z Kamýku nad Vltavou směrem po proudu řeky po červené, přes Hojšín a vyhlídku ze skály Roviště dolů do stejnojmenné rekreační oblasti. Je to příjemná procházka. 

Jaroslav Hodrment

  • Oblast: Povltaví
  • GPS start: Kamýk nad Vltavou, kostel Narození P. Marie      49.6401019N, 14.2520800E
  • Trasa: Kamýk nad Vltavou – Roviště
  • mapy.cz/s/bacepesuze
  • Vzdálenost: 5 km
  • Typ: pro pěší
  • Náročnost: střední
  • Značení: zelená, za mostem červená
  • Zajímavosti: kostel Narození P. Marie, vyhlídka Roviště

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne