Slider

Vydejme se na Octárnu, vodní dílo v klínu Brd

Brdy | Prosinec 2023

Podzimní Octárna, v pozadí vrchol Kloboučku. Foto: Jaroslav Hodrment

Ze zalesněných svahů nejvyšší hory Brd Toku (865 m) a sousedního Houpáku (794 m) sbírá sílu Obecnický potok (dříve zvaný Čepkovský). Nejprve protéká malým umělým rybníčkem (Nádržka pod Tokem), ležícím při historické transbrdské stezce zvané Aliance, mohutní četnými přítoky, aby pak dospěl do jedné z velkých brdských vodních ploch – obecnické Octárny. Pod hrází rybníka kdysi stávala továrnička na výrobu octa, odtud původní název.

 

Vodní dílo Obecnice, rozšíření staré Octárny, bylo budováno v letech 1962–1964. Jeho účelem byla akumulace vody pro Příbramsko. Surová voda se potrubím vede do úpravny vody Hvězdička, pitná voda je pak dále rozváděna po Příbrami. Jednou ze zvláštností Octárny je Albrechtský přivaděč. Je to umělý příkop, regulovaná strouha, přivádějící posilující vodu z Albrechtského potoka, který jinak nádrž vzhledem k terénu míjí. 

Hráz rybníka je přímá, kamenitá s hlinitopísčitým těsněním na návodní straně. Vznikla přisypáním materiálu na původní hráz rybníka Octárna. Ta byla zřízena v první polovině 18. století nad obecnickou železnou hutí. Délka hráze v současnosti přesahuje 360 m, zatopená plocha činí přes 12 hektarů. Blíže k hrázi se z vody zvedá kruhová věž o průměru přes 3 m, umožňující odběr surové vody. 

Ve směru jižního prodloužení linie nádrže se ve vodě zrcadlí kučeravá čupřina vrchu Klobouček (703 m), ze severních břehů se nad lesem objeví holé pláně brdského velikána Toku, který je odsud vzdálen asi 4 km. Poloha nádrže je opravdu překrásná. Nutno ovšem připomenout, že vodní dílo podléhá 1. stupni ochrany vodního zdroje, zároveň je chráněno také II. ochrannou zónou CHKO Brdy (žije zde např. mihule potoční, rak říční či rosnička zelená, roste vzácný orobinec stříbrošedý). 

Octárna představuje východiskový bod značených či řady neznačených, mnohdy velmi atraktivních tras. Zmiňme třeba cyklotrasu 8257, po které přes brdské sedlo s rozcestím U Křížku můžeme dorazit např. do Zaječova a prohlédnout si augustiniánský klášter Svatá Dobrotivá. Z hráze Octárny se po Lesnické naučné stezce dostaneme na vrchol Kloboučku s přírodní rezervací, zahrnující soustavu rozeklaných slepencových skalních stěn, suťový les s bučinou, mohutnými lipami, kleny, jasany a jilmy. 

Jaroslav Hodrment 

Výlet v kostce:

  • Oblast: střední Brdy
  • GPS start: hráz rybníka Octárna    49.7159758N, 13.9254192E
  • Trasa: hráz rybníka Octárna – vrchol Kloboučku   mapy.cz/s/lorusejase
  • Vzdálenost: 2,2 km
  • Typ: pro pěší a horská kola
  • Náročnost: nízká a střední
  • Značení: Lesnická naučná stezka Klobouček
  • Zajímavosti: Přírodní rezervace Klobouček

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne