Slider

Všechno je otázkou volby

Krátce | Září 2022

Jan Konvalinka, starosta města Příbram

Uplynulo už pár školních dní. V třídnicích se plní první stránky, v sešitech se objevují první zápisky. Prvňáčci začínají vnímat rozdíl mezi školkou a školou a už si pamatují jméno paní učitelky. Studenti prvních ročníků středních škol vzpomínají se slzou v oku na to, jaká pohoda ta základka byla. Rodí se nová kamarádství a rozbíhají se nové životní osudy. 

Správně si vybrat školu znamená správně nasměrovat svou budoucnost. A to platí už od školky, možná už od jesliček. První setkání se školou dokáže doživotně ovlivnit přístup jedince ke vzdělání. To platí v dobrém, ale bohužel hlavně ve zlém. 

Správně trefit kombinaci jedinečných vlastností dítěte s tím, co umí nabídnout škola nebo školka, je docela oříšek. Když se to ale povede, je vyhráno. Následující životní volby pak už nemusí být nikdy zatíženy nedůvěrou ve vzdělávací instituce a vše běží tak nějak snáze. 

Tento Kahan je poslední před letošními komunálními volbami. Volby jsou také něco jako rozhodování o budoucnosti. Není to rozhodování tak vážné jako u školy, neovlivní celý náš život, ale pouze jeho čtyřleté období, přesto se vyplatí ho nepodcenit. Nejít k volbám a pak být mrzutý z toho, jak dopadly, je přece hloupé. Byl bych moc rád, kdyby co nejvíce obyvatel Příbrami dorazilo k volbám a prostřednictvím hlasovacích lístků určilo, jaká bude budoucnost města. 

Ať jsou všechny vaše volby šťastné! 

Jan Konvalinka
starosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne