Slider

Vše bylo tvořeno s nadšením, citem a láskou

Kultura | Listopad 2023

Práce členů Svazu tělesně postižených v Příbrami jsou ke zhlédnutí v Domě Natura. Foto: STP Příbram

Organizace Svaz tělesně postižených v Příbrami byla založena na počátku roku 2010 a má za sebou 13 let aktivní práce. O této naší činnosti jsme již psali, tentokrát bychom vám chtěli přiblížit jednu z nich a to výtvarnou činnost, kterou se naše členky a členové zabývají vždy jedno odpoledne měsíčně.

 

Máme celou řadu velice kreativních a nadaných členů, kteří vyrábějí krásné dekorativní předměty, pěkně kreslí i malují. Ve spolupráci se Senior Pointem pravidelně obnovují své výstavy ve společné hale, kde sídlí i naše organizace. Tentokrát jsme dostali nabídku prezentovat naše výrobky a díla v Domě Natura v Příbrami, kterou navštěvuje daleko větší počet lidí z Příbrami i turisté, kteří městem projíždějí. Výstava byla zahájena 16. září a potrvá do 31. prosince 2023. 

Nakonec i my z naší organizace jsme byli po jejím zhlédnutí překvapeni, kolik zajímavých výtvorů stačilo během několika let vzniknout. A to se zdaleka nevešly všechny. Každý z nich včetně maleb a kreseb určitě stojí za zastavení. Přitom ne všichni jsme některé z použitých technik předtím znali. 

Jde o perokresby, uhel, akvarel, pastel, malování provázkem, enkaustiku, malbu kávou, kresbu tužkou, lití akrylem, akryl, kombinované techniky i koláže. Kromě toho jsou zde háčkovaná zvířátka a další ozdoby, zvířátka z papírových ruliček a další předměty z tohoto materiálu. K vidění jsou stromečky z navlečených miniaturních korálků na drátcích, zasazené do zajímavých kamenů, pak větší zarámované obrázky z drobných korálků, zajímavé dekorativní výtvory z barvené keramiky a různé kresby na kamínky. I malý zarámovaný obrázek dvou labutí z pampeliškového chmýří zaujme svým zvláštním půvabem. 

Nejen různé malířské techniky, ale i styly a náměty jsou velice působivé jak barevně, tak osobitým projevem. Mnohdy si může návštěvník představit, co chtěl malíř vyjádřit, nahlédnout do jeho fantazie, někdy naopak jde zřejmě o zadaná témata, jindy je stavěno právě na těchto pocitech a vjemech přímo při tvoření a zapojí i nás do fantazie a to je krásné. Může jít o příjemné prožitky ze života, z dětství, i z přítomnosti. V obrázcích lze vyčíst úplně všechno, nutí k zastavení a zamyšlení. Je vidět, že všechno bylo tvořeno s nadšením, citem a láskou. Taková je celá naše činnost, v níž budeme pokračovat i nadále. 

Naďa Špindlerová
STP MO 2 Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne