Slider

Volači a klikači vás chtějí připravit o peníze

Život v Příbrami | Leden 2023

Podvodníci se často vydávají za pracovníky bank nebo za policisty a snaží se klienty vystrašit a manipulovat

Do října 2022 evidovali policisté více než 15 000 kyberzločinů, v roce 2021 šlo za celý rok o téměř 10 000 případů. Na aktivity kybernetických podvodníků upozorňuje nová preventivní kampaň policie Volač a Klikač.


Lidí, kteří byli okradeni kyberzločinci, jsou podle policie desetitisíce a škody se pohybují ve stovkách milionů korun. Podle České bankovní asociace připadá na jednoho poškozeného klienta škoda v průměru 161 000 korun.

 

Volač a podvodné navolávání

Podvodníci se často vydávají za pracovníky bank nebo za policisty a snaží se klienty vystrašit a manipulovat. Můžeme je označit jako volače. „Cílem pachatelů je vylákat z poškozeného citlivé údaje či ho donutit k bankovním převodům. Nepodceňujme pachatele, jejich jednání je nesmírně manipulativní a přesvědčivé. Podvodníci se také snaží pod různými legendami vylákat i vzdálený přístup do počítače či mobilního telefonu, např. jako falešní investiční poradci. Nenechte se zlákat přehnaně výhodnými nabídkami,“ nabádá policejní komisařka Monika Schindlová.

 

Klikač a podvodné odkazy

Další část pachatelů se snaží pod různými legendami nalákat poškozené na webové stránky, které jsou prakticky k nerozeznání od těch pravých. Podvody jsou často spojené s inzercemi, kdy útočníci v současnosti cílí převážně na prodávající. „Zareagují na vámi nabízené zboží na inzertním portálu a snaží se vás nalákat na platební bránu, kam máte zadat citlivé bankovní informace včetně PIN k platební kartě. S tím, že vám pak zašlou peníze. Je to nesmysl, když něco prodáváte, tak kupujícímu pro zaslání platby stačí pouze číslo vašeho bankovního účtu,“ popisuje podstatu podvodů Monika Schindlová. 

V poslední době se objevují také SMS zprávy s fiktivními státními sociálními příspěvky. To je podle Moniky Schindlové velmi nebezpečné, protože velké množství lidí nějaké příspěvky očekává. Podle odhadu policie je pravděpodobnost kliknutí na přiložený odkaz u SMS zpráv až osmkrát vyšší než u podvodného e-mailu.

Lidé by si před každým kliknutím na odkaz či před zodpovězením otázky volajícímu sami měli položit dotaz: Nechce mě náhodou okrást? Není to volač nebo klikač?“ radí Monika Schindlová.  

sdb

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne