Slider

Vlastnický model provozování VHI hrozí přinést městu velké problémy

Názory | Březen 2024

Provozovat VHI je možné různými způsoby, typicky tak, jak je to u nás nyní.

Vodohospodářskou infrastrukturu (VHI), tedy různé trubky, stoky, čistírnu odpadních vod u nás z velké části vlastní město. Posledních dvacet let ji pronajímá provozovateli, který za to platí městu nájemné a sám od občanů a firem vybírá vodné a stočné. Současným provozovatelem je firma 1. SčV, které ke konci února skončila právě ona dvacetiletá smlouva. Co se bude dít dál?

 

Provozovat VHI je možné různými způsoby, typicky tak, jak je to u nás nyní. Celkem běžný je i model, kdy si města provozují VHI sama. Příbram chtěla řešit nový způsob provozování od března 2024 zodpovědně. Proto si zadala u specializované firmy rozbor výhod a nevýhod různých způsobů provozování VHI. Na jednání zastupitelstva města (ZM) v dubnu 2022 byl tento hluboce zpracovaný rozbor projednán. Odborná firma doporučila, aby byl v Příbrami zachován současný systém, tedy pronájem VHI provozovateli, který má k takové činnosti povolení, ale zejména má odborné kapacity – tedy personál, zázemí, konkrétní znalosti sítě, know-how. Na tomto jednání následně všech 25 zastupitelů schválilo, že současný model zůstane zachován. Pro byli i zastupitelé za ODS a ANO, včetně starosty Jana Konvalinky. Na tomto jednání bylo radě města uloženo, aby začala připravovat koncesní řízení, jehož vítěz by naši VHI od března 2024 provozoval. 

Po roce příprav bylo v dubnu 2023 koncesní řízení zahájeno. Až do konce se jej zúčastnily čtyři firmy, mezi nimi i současný provozovatel. Na jednání ZM 4. prosince 2023 oznámil starosta, že na 18. prosince 2023 svolává mimořádné zastupitelstvo, na němž má být vybrán vítěz koncesního řízení. Už to je podivné, že na tak dlouho připravovaný záměr muselo být svoláno mimořádné ZM. Vzhledem k neplánovanému termínu se jej někteří zastupitelé nemohli zúčastnit, včetně mne. Podklady k tomuto mimořádnému ZM tvořily pouze neúplné výsledky koncesního řízení, kde byli uchazeči seřazeni podle bodů, které v soutěži získali.

 

Nečekaný návrh a obrat

Na tomto ZM naprosto nečekaně navrhl zastupitel za SPD Jiří Novotný, abychom koncesní řízení zrušili, nevyhlašovali vítěze a rozhodli, že Příbram si bude VHI provozovat sama. Svůj názor opíral o články z internetu. To byl neuvěřitelný zvrat. Oproti doporučení specializované firmy, bez jakýchkoliv podkladů, oproti jednohlasnému dřívějšímu usnesení ZM, bez sebemenší odborné debaty rozhodli zastupitelé koalice a SPD, že se mění koncepce provozování VHI a nevyhlásí se vítěz soutěže. Připomínám, že město nemá sebemenší lidské ani odborné kapacity, aby si mohlo VHI provozovat samo, natož od března. Nabízí se, že ji bude i nadále provozovat 1. SčV, která ale v koncesním řízení nevyhrála. 

Lze něco namítat proti zrušení koncesního řízení? To snad ne, ale zcela jistě se lze podivit nad zcela nestandardním způsobem jeho zrušení. Firma, která se v něm umístila na prvním místě, se proti tomu již začala bránit a městu hrozí nepěkná soudní blamáž s finanční dohrou. 

Lze namítat něco proti tomu, aby si VHI provozovalo samo město? Jistěže ne. Jen by takové rozhodnutí mělo být dlouhodobě připravováno a doprovázeno bohatými podklady, které by výhodnost takového modelu potvrdily. A také by mělo být doloženo, jak to město prakticky bude dělat, protože v současnosti k tomu nemá vůbec nic. Místo pádných argumentů pro zvolený postup (ze strany koalice a SPD) jsme dodatečně slyšeli jenom obecné fráze, že to tak má mnoho měst a že to je výhodné. Na základě takových povrchních laických vyjádření se ale nedá zodpovědně rozhodovat, a už vůbec ne o obchodu za téměř 1,7 miliardy korun. 

Stejných frází se pak dopustil starosta ve svém článku na pribram.cz, kde opěvoval vlastnický model jako model pouze opředený samými výhodami. Pokud by to tak bylo, proč před rokem hlasoval o opaku, proč o tomto modelu nemluvil ještě ani 4. prosince při svolávání mimořádného ZM?

 

Proč bylo koncesní řízení zrušeno?

Zastupitelé opozice byli nečekaným koaličním veletočem překvapeni a nemajíce jakékoliv podklady k takovému rozhodnutí, tak ani nehlasovali. Ani já bych nehlasoval, kdybych byl přítomen. Všechny okolnosti budí dojem, že soutěž na provozovatele byla zrušena proto, že nevyhrál ten, kdo vyhrát měl. Proto koalice nečekaně soutěž zrušila. Bude zajímavé sledovat, zda ten, kdo vyhrát měl, ale nevyhrál, se následně v nějaké podobě stane strategickým partnerem města pro provoz. 

Domnívám se, že současný provoz se sice formálně přemění na „vlastnický“, ale ve skutečnosti vlastník (tedy město) bude v tomto modelu hrát „druhé housle“, a bude plně odkázán na poradce a partnery, kteří se tak stanou pravými hybateli dění kolem VHI. Vždyť naši radní si neuměli ohlídat ani dění v miniorganizaci Galerie Františka Drtikola, natož aby uměli řídit dodávky vody nebo provoz čistírny. 

Tento model, byť bude koalicí prezentován jako naprosto perfektní, hrozí přinést Příbrami velké problémy – provozní, organizační, právní. Přijaté rozhodnutí je proto podle mého názoru v hrubém rozporu s péčí řádného hospodáře o svěřený majetek. 

Václav Dvořák
zastupitel za Spojence

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne