Slider

Vítězným návrhem participativního rozpočtu je Revitalizace lesíku pod Čertovým pahorkem

Participativní rozpočet | Červenec - srpen 2022

Lesík pod Čertovým pahorkem. Foto: Participativní rozpočet

Ve čtvrtém ročníku participativního rozpočtu v Příbrami uspěly čtyři projekty. Lidé mohli rozhodnout, na které nápady rozdělí dva miliony korun. Vítězem se stal návrh Revitalizace lesíku pod Čertovým pahorkem

Lidé v rámci participativního rozpočtu pod názvem Společně pro Příbram podali 18 návrhů na zvelebení města. Posouzením proveditelnosti prošlo devět z nich, které se ucházely o hlasy veřejnosti. Hlasování probíhalo od 1. do 17. června na webu spolecne.pribram.eu.

Zapojilo se do něj 1171 hlasujících, kteří rozdělili 3425 hlasů. Projekt  Revitalizace lesíku pod Čertovým pahorkem (rozpočet 1 000 000 korun) získal 427 hlasů. Uspěly také náměty nazvanéRůžová zahrada na Hořejší Oboře (rozpočet 300 000 korun), Odstraňme skládku z cesty do školy (rozpočet 200 000 korun) a SportCity Příbram (rozpočet 650 000 korun).. Hlasující mohli přidělit celkově tři kladné a jeden minusový hlas. Radnice má zájem realizovat návrhy, které získaly největší podporu veřejnosti. Z tohoto důvodu rada města navýšila původní rozpočet projektu ve výši dvou milionů o 150 000 korun. „Cílem participativního rozpočtu je zapojit občany více do rozhodování o tom, co se bude ve městě dít. A obyvatelé Příbrami to vítají, o čemž svědčí skutečnost, že ani ve čtvrtém ročníku participativního rozpočtu nebyla o dobré nápady nouze,“ komentoval výsledky starosta Jan Konvalinka. 

V minulých ročnících uspělo osm projektů. V roce 2018 si lidé vybrali cyklistickou koncepci města Příbram, renovaci laviček na Svaté Hoře a bezpečný příchod přes Kaňku na Padák. V roce 2019 zvítězily cyklistický trail Drkoláč, rekultivace Svatohorské aleje a projekt nazvaný Luční kvítí nad Haldou. V roce 2020 největší přízeň získaly projekt Park pod Svatou Horou a Oddychová zóna Nová Hospoda.

Od prvního ročníku probíhá participativní rozpočtování v Příbrami za pomoci metody Demokracie 21, se kterou přišel matematik Karel Janeček. Takzvaná Janečkova metoda umožňuje použít více hlasů včetně hlasů minusových. Podle jeho tvůrce by tento systém měl díky širší paletě možností zajistit hlasujícím lepší vyjádření svých preferencí. Hlasování se více blíží kompromisu či konsensu a podle Karla Janečka tak může podpořit spokojenost více hlasujících s vítězným výsledkem volby. Negativní hlas by měl eliminovat extrémní možnosti volby. Dlouhodobou ambicí Karla Janečka je využívat tento systém i v rámci voleb, kdy občané vybírají své zákonné zástupce. 

Zuzana Kučerová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne