Slider

Veřejnost diskutovala s vedením města o rozpočtu na rok 2020

Finance | Leden 2020

Zájemci o městský rozpočet pro rok 2020 dostali v prosinci šanci veřejně se k návrhu vyjádřit. Mohli tak například vznést požadavky na investiční akce nebo opravy v blízkosti svého bydliště.

Příbramští zastupitelé projednávali rozpočet na rok 2020 v pondělí 16. prosince. Občané měli možnost vyjádřit se k návrhu ještě o něco dříve. V prosinci poprvé bylo totiž svoláno veřejné slyšení, kde mohla veřejnost přednést své připomínky. Setkání se účastnilo jen několik občanů, ale po participativním rozpočtu jde o další pokus města, jak vtáhnout obyvatele do rozhodování o veřejných záležitostech.

„S ohledem na veřejné mínění jsme se rozhodli, že uděláme veřejné slyšení, kde občané našeho města mohou vznést návrhy k tomu, co by město mělo v roce 2020 podle jejich názoru realizovat. Jednání se konalo poprvé a byla poměrně nízká účast. Musím říci, že si vážím všech, kteří se svými připomínkami přišli a veřejně je prezentovali,“ uvedl po jednání místostarosta Martin Buršík.

Rozpočet pro rok 2020 je naplánován jako schodkový, rozdíl příjmů a výdajů dosahuje 135 milionů korun. Schodek je naplánován v souvislosti s připravovaným zahájením kompletní rekonstrukce příbramské aquaparku a může být bezpečně financován vlastními zdroji z prostředků na běžných účtech města.

Mezi jednoznačné rozpočtové priority města pro rok 2020 patří revitalizace vnitrobloku Cíl, vybudování parkovacích míst v ulici Gen. Kholla, výstavba domova seniorů nebo aquapark. Všechny tyto akce jednotlivě si vyžádají částku minimálně 10 milionů korun, v případě aquaparku je to pak o řád vyšší cifra.

V souvislosti s návrhem rozpočtu byl aktualizován i dlouhodobější rozpočtový výhled. Zpracovaný časový horizont čtyř let dává občanům příležitost seznámit se s například investičními záměry města. „Z rozpočtového výhledu je zcela jasné, jaké jsou priority města v následujících letech. V nastoleném trendu, tedy v rozpočtovém výhledu na delší období, chceme pokračovat i nadále,“ dodal Martin Buršík.

Podrobnosti o skladbě rozpočtu a finančních částkách přinesl Kahan 11/2019. Detaily lze nalézt také na webových stránkách města pribram.eu.

Záznam z veřejného setkání

Jaké padaly návrhy občanů na veřejném slyšení?

  • výstavba chodníku podél Zdabořské ulice (od restaurace U Pletánků ke kruhovému objezdu)
  • vybudování přístřešku na hřišti v Žežicích
  • osvětlení přechodu pro chodce ve Školní ulici (Oxygen klub)
  • vyčištění přednádrže Hořejší Obory
  • úprava zálivů autobusových zastávek
  • úprava komunikace náměstí na Březových Horách
  • oprava propadlého chodníku ve Zdaboři
  • ekonomicky výhodnější sloučení městských smluv
  • oprava chodníku na Březových Horách (ulice Pod Kovárnami)

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne