Slider

Ve Svatohorských sadech začíná adopce stromů

Život v Příbrami | Květen 2023

Na začátku dubna měly sady už první adoptované stromy: Foto: Svatohorské sady

Svatohorské sady představují největší centrální park v Příbrami a jsou zde pro všechny obyvatele města. Od dubna jsme zde spustili nový koncept, abychom ještě více posílili myšlenku komunity. A to adopci stromů.

 

Chceme oživit kontakt mezi obyvateli Příbrami a Svatohorskými sady. Již dnes to děláme přímo v sadech prostřednictvím našich dobrovolnických akcí a volnočasových aktivit. Nyní povýšíme tuto komunitní činnost na novou úroveň tím, že necháme ovocné stromy adoptovat samotnými obyvateli. Tato myšlenka není nová nejen v sadech mimo Příbram, ale ani v samotných Svatohorských sadech. Na některých původních stromech jsou totiž namalována čísla, která souvisela s někdejšími obyvateli města. Jak lze strom adoptovat?

Existují tři možnosti. Můžete zasadit nový strom na jednom z prázdných míst v sadech pro někoho, koho chcete oslavit. Ovocný strom a veškerý materiál potřebný k výsadbě zakoupíme za vás. Vyrobíme profesionální tabulku se jménem osoby, rodinného příslušníka či firmy, které si chcete pamatovat díky vysazenému stromu. Tato alternativa je možná pouze na podzim a na jaře a po projednání se spolkem Svatohorské sady. Cena adopce činí 3150 korun.

Druhá varianta obnáší méně práce a můžete si adoptovat již nově vysazený strom. V tomto případě přidáme vaši osobní jmenovku na strom, aby bylo vidět, kdo ho adoptoval. Tuto možnost lze realizovat celoročně, adopce vyjde na 2300 korun a zahrnuje jmenovku a tři roky údržby včetně zálivky.

Třetí příležitost spočívá v osvojení starého stromu na podporu našich dalších aktivit v sadech. V takovém případě přidáme vaši osobní jmenovku na strom, aby bylo vidět, kdo ho adoptoval. Tato adopce stojí 1500 korun a v ceně je personalizovaná jmenovka. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, vždy získáte velmi dobrý pocit, že pomáháte obnovovat nádherný Svatohorský sad.

Koncept adopce je pro nás důležitým způsobem financování údržby. Kromě nadačních programů nemáme žádnou formu příjmu, a tak můžeme obyvatele zapojit tímto atraktivním způsobem. Jako spolek jsme odpovědni za udržitelnost po dobu tří let, včetně zalévání či zdravotního řezu.

Na začátku dubna měly sady už první adoptované. Stalo se tak při příležitosti narození dvou miminek a oba stromy slouží jako inspirace pro ostatní. Více informací o adopci získáte na našem facebookovém profilu Svatohorské sady Příbram nebo volejte na tel. 608 127 322 či pište na e-mail svatohorskesady@gmail.com.

Wouter Verleure
Svatohorské sady Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne