Slider

Ve školních jídelnách vedou omáčky, řízek a sladká jídla

Život v Příbrami | Červenec - srpen 2023

Ovocné knedlíky patří mezi nejoblíbenější jídla u dětí. Foto: Shutterstock

Nabídku obědů ve školních jídelnách ovlivňuje platná vyhláška a doporučení ministerstva zdravotnictví. Pracovnice v příbramských kuchyních zároveň dobře vědí, co dětem nejvíce chutná. A nedávno se seznámily s výsledky dotazníkového šetření u strávníků – dětí i dospělých a u rodičů dětí.

 

Dotazníkové šetření ve školních jídelnách realizovalo město Příbram. Strávníci – dětští i dospělí – hodnotili sedm stravovacích zařízení, která buď působí při zdejších školách nebo jsou samostatnými jídelnami, a to jídelny při ZŠ pod Svatou Horou, ZŠ 28. října, ZŠ Březové Hory, ZŠ Bratří Čapků, ZŠ Waldorfské a školní jídelny v ulicích Školní (u ZŠ Školní) a K Zátiší (u ZŠ Jiráskovy sady). Soubor otázek byl shodný pro děti i dospělé strávníky, což jsou zejména učitelé a učitelky. Otázky se týkaly kvality a množství jídla (včetně možnosti si přidat), nabídky vegetariánských pokrmů, dostatku nápojů, komfortu při stravování (čistoty nádobí, počtu míst, osvětlení, tepla) a přístupu kuchařek. 

Odlišný soubor dotazů dostali rodiče, kteří se mohli vyjádřit k nabídce jídel (čerstvá zelenina, ryby, luštěniny, teplá polévka, množství koření) a nápojů. Dále hodnotili spokojenost dětí nebo velikost porcí. Dotazník řešil rovněž výhody elektronického objednávání a odhlašování obědů, cenu jídla či ochotu si za kvalitnější a pestřejší menu připlatit. Zároveň byli respondenti vyzváni ke sdílení nápadů, co vylepšit.

 

Burger, pizza, hranolky

Na otázku, jak jim v jídelně chutná, odpověděly kritičtěji děti. Odpovědi „ano“ a „spíše ano“ byly napříč jídelnami v rozsahu 60 a 91 %. Odpovědi dospělých strávníků byly někde až stoprocentní, často pak překonaly 90% limit. Na rozdíl od dospělých se děti naopak nerozpakovaly jak kladné, tak záporné odpovědi více rozvést. Vadí jim dlouhé fronty na oběd, vlasy v jídle nebo velký hluk, jehož budou ale pravděpodobně samy příčinou. Stížnosti směřovaly i na malé porce, ne vždy čisté nádobí a nepříjemné chování některých kuchařek. Někomu vadí nedostatek vody v nabídce nápojů, výtka se týkala i přílišného množství hub v jídle. 

Klady nebyly o nic menší. Děti oceňují hezké prvky v jídelně (barevné židle a stoly, ubrusy, obrazy a výzdobu), milý přístup personálu nebo automat na pití a bufet. Pochvalné komentáře si zasloužilo rovněž dobré jídlo nebo možnost výběru ze dvou pokrmů. Bonusem je i společenský rozměr, tedy že se v jídelně potkají s kamarády. 

Konkrétní byly i nápady na vylepšení. „Fastfoodová“ generace by si přála obohatit školní menu o burgery, pizzu, hranolky, langoše, palačinky, lívance nebo sladká jídla obecně. Abychom nezůstali jen u stereotypů, zazněla rovněž doporučení nevařit z polotovarů, nahradit kompoty čerstvým ovocem a méně solit polévky. Děti by rády zvětšily prostory jídelny, např. o místo na bundy a batohy. U kuchařek by uvítaly pokrývku hlavy a úsměv. 

O „zlepšováky“ se podělil i personál škol. Navrhují jednou týdně vegetariánský den, salátový pult nebo delší výdejní dobu (po 14.00). Nebojí se ani nápadu oddělit během oběda pedagogy od žáků. Od rodičů přišly také žádosti o větší porce pro starší ratolesti nebo delší čas na konzumaci.

 

Veselá strava = veselý strávník

Přestože je spokojenost konzumentů pro kuchařské týmy radostí, v případě některých dětských přání ji „kazí“ povinné normy. „Při skladbě jídelníčku se řídíme především vyhláškou 107/2005 Sb., ve které jsou uvedené výživové normy a rozpětí finančních norem pro jednotlivé skupiny strávníků. Priorita je tudíž dodržet takzvaný spotřební koš,“ vysvětlila Zdeňka Svobodová, ředitelka ŠJ K Zátiší. Snahou je nabídnout co nejpestřejší skladbu jídel tak, aby se střídaly nejen přílohy, druhy masa, zeleninové a sladké pokrmy, ale i technologické postupy při přípravě jídel (pečení, dušení a další). 

Zdravé stravování s ohledem na dětské konzumenty znamená také méně soli, dochucovadel a instantních dehydrovaných směsí. Sestavu jídelníčku ovlivňuje sezonnost, kdy jsou preferovány čerstvé potraviny. U nápojů by neměla chybět jejich neslazená varianta. 

Jídelna ve Školní ulici seznamuje s bodovými nutričními doporučeními ke spotřebnímu koši. Obsahuje 12 zeleninových, dvě luštěninové, dvě rybí a jednu drožďovou polévku měsíčně. Z druhů masa by se na talíře mělo dostat hovězí (čtyři porce měsíčně), vepřové (3), ryby (2–3) a třikrát za měsíc další jako krůtí, kuřecí nebo králičí. Bezmasá jídla jsou připravována šestkrát do měsíce, z toho dvě mohou být sladká. Luštěniny jako hlavní pokrm dostávají děti dvakrát za měsíc. Obdobně jsou začleněny přílohy, kterým vévodí brambory, dále rýže, kuskus či bulgur, těstoviny a nejméně jsou zastoupeny houskové a bramborové knedlíky. 

Ve Školní jídelně 28. října platí motto, že veselá strava rovná se veselý strávník. Vedle pestrosti skladby pokrmů je proto důležitá i jejich barevnost, a to včetně nápojů. Zařazení méně oblíbených jídel, např. ryb a luštěnin, které ovšem nesmí v menu chybět, kompenzují jídelny těmi oblíbenými u dětských strávníků.

 

Tisíc chutí

Zda dětem chutná, zjišťují v interních anketách i samotné jídelny. „Myslím, že diskuse s dětmi i dospívajícími je cenná, snažíme se jim v rámci možností vyjít vstříc a zároveň vysvětlit, že důležité je výživové hledisko i technologické postupy při přípravě jídel v tak velké jídelně a samozřejmě finanční limit. Je to vše o kompromisu,“ řekla Lucie Novotná, vedoucí ŠJ při ZŠ pod Svatou Horou. 

Na jaře 2023 proběhla v této jídelně anketa „Co si přejeme k obědu“. „Mezi jídly na přání byly pizza, palačinky a lívance, krupicová kaše, smažený sýr, tortilla, ryby, ale i sushi. To mě trochu překvapilo,“ směje se Lucie Novotná, podle níž kuchařky většinu přání splnily na jedničku. Sushi, které si přály hlavně starší děti, mají v plánu společně vyrobit v rámci školního klubu v září. „Je pravda, že křupavý smažený sýr se v tomto množství připravit nedá a zkusíme ho příště nahradit třeba sýrovým nákypem s křupavou kůrkou. Pizzu jsem zvolily pouze jako doplněk k hlavnímu jídlu, protože nemáme tolik plechů, a úspěch měla krupicová kaše – vařená z farmářského mléka a v kombinaci s masovou polévkou a doplňkem ve formě ovoce či zeleniny splňuje též výživové hodnoty. Nejvíc dětem chutnala tortilla, kterou zopakujeme v červnu v trochu jiném podání,“ dodala vedoucí. Inspiraci od strávníků vítají ve školní jídelně v ulici K Zátiší, nedaleko ZŠ Jiráskovy sady. „Pravidelně také sledujeme, jaké pokrmy připravují školní jídelny v okolí a v jiných městech,“ doplnila Zdeňka Svobodová. 

„Pracuji v provozech jídelen již 44 let a není to jednoduché. Tisíc lidí znamená tisíc chutí,“ vrací se k „mlsným dětským jazýčkům“ vedoucí jídelny ZŠ 28. října Blanka Růžičková. Jídla, která děti vnímají jako nejchutnější, často nekorespondují se záměrem podávat jim ta zdravá a nutričně vyvážená. Podle Blanky Růžičkové v odpadu končí ryby (zájem je pouze o přílohu ve formě bramborové kaše), netáhnou zeleninové saláty, ovoce či polévky. Zdobené tvarohy nebo jogurty si v této jídelně vezme asi polovina dětí. 

„Řídíme se podle vlastního dotazníku, ze kterého nám vychází, jaká jídla děti preferují a mají rády,“ vysvětluje vedoucí ŠJ na ZŠ Březové Hory Lenka Řehořová, které informace jsou pro chod kuchyně zajímavé. Názory strávníků jsou důležité i pro Annu Pechovou, ředitelku ŠJ Školní: „Jsme rádi, když nás strávníci pochválí, připomínky a oprávněnou kritiku vítáme. A snažíme se odvádět svoji práci co nejkvalitněji.“

 

Pokud vás zajímá podrobnější hodnocení jednotlivých jídelen, můžete si v elektronické verzi tohoto článku na webu kahan.pribram.eu stáhnout výsledky nebo naskenovat QR kód. 

Stanislav D. Břeň

Klasika neomrzí: Co chutná dětem v jídelnách?

Lucie Novotná, vedoucí ŠJ ZŠ pod Svatou Horou: Vzhledem k tomu, že máme širší spektrum strávníků – vaříme pro naši základní školu, základní školu v Dobříši a pro gymnázium, které sídlí v našich prostorách – chutě a oblíbená jídla se liší. Malé děti mají rády omáčky, především rajskou, svíčkovou, samozřejmě boloňské špagety. Starší děti a studenti ze střední školy ocení drůbeží maso s různými přílohami, zeleninové saláty, ale i ryby. Každý den je u nás na výběr ze dvou druhů jídel. 

Anna Pechová, ředitelka ŠJ Školní: Nejvíce dětem chutnají rajská omáčka, špagety, smažený sýr a řízek. Úspěch mají také plněné tortilly. 

Zdeňka Svobodová, ředitelka ŠJ K Zátiší: Dětem nejvíce chutnají omáčky a nezáleží na tom, zda je to smetanová omáčka s knedlíkem, nebo jiný typ omáček s rýží či těstovinami. Dále jsou oblíbené například boloňské špagety, pizza nebo plněné tortilly a samozřejmě všechny druhy sladkých jídel. Z polévek milují rajskou, gulášovou nebo kulajdu. 

Blanka Růžičková, vedoucí ŠJ ZŠ 28. října: V oblíbenosti pokrmů vede rajská polévka a rajská omáčka s knedlíkem, svíčková a opět knedlík, kuřecí řízek, boloňské špagety a sladká jídla. Z tohoto výběru je patrné, že ne právě jídla nejzdravější. 

Lenka Řehořová, vedoucí ŠJ ZŠ Březové Hory: Děti mají rády omáčky jako rajskou, svíčkovou a další. Ze sladkých jídel pak ovocné knedlíky a lívance. Oblíbené jsou také těstoviny, u nás třeba boloňské špagety.

 

Pozn.:  Tabulka zahrnuje odpovědi „ano“ a „spíše ano“, a to v prvním případě od žáků, ve druhém od personálu škol.

ZŠ pod Svatou Horou

74

95

ZŠ Březové Hory

72

100

ZŠ 28. října

81

100

ZŠ Bratří Čapků

91

94

ŠJ Školní

60

96

ZŠ Waldorfská 

64

96

ŠJ K Zátiší

42

64

  

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne