Slider

Vaše Vánoce mohou být letos jiné

Názory | Prosinec 2021

Co říkáte, nezkusíte prožít letošní Vánoce v klidu a bez stresu?

Milujete vánoční atmosféru, setkávání s blízkými, milé pozornosti a dárečky, ale něco vám na nich nesedí? Možná je to komerční pojetí Vánoc, které nám podbízejí v obchodech koledy hrající pomalu od září? Možná jsou to hromady odpadu, o kterých víte, že vzniknou po každém Štědrém večeru? Možná je to tlak na dokonalou štědrovečerní večeři, který cítíte od rodiny? Nevěšte hlavu, Vánoce jsou přeci svátky sounáležitosti a lásky. Zkuste to letos prostě jinak.

 

  1. Vytvořte si seznam přání. Proberte s rodinou založení online wishlistů (seznamů přání). U nás doma je máme již čtvrtým rokem a nestalo se mi od té doby, že bych musela držet nucený úsměv při rozbalování. Má ho od narození založený i můj synek a díky tomu se nám neplní pokojík tunou zbytečných hraček.
     
  2. Podporujte lokální obchodníky. Než objednáte dárek z Číny, rozhlédněte se kolem sebe. Na Příbramsku je spousta šikovných tvůrců a podnikatelů. Zkuste třeba ekologickou drogerii, bezobalové vychytávky a designová mýdla, originální šperky, ručně vyráběné diáře či poukaz na kávu. Máte moc podpořit konkrétní osobu nebo projekt tím, že si koupíte jeho produkt.
     
  3. Probuďte v sobě tvořivost. Vím, že větou „vyrobený dárek potěší nejvíce“ motivujeme především děti, aby tvořily. Ale zkusme to i v dospělosti. Potřebujete dárek pro 10 kolegů v práci a aby se neřeklo, tak koupíte první maličkost, na kterou narazíte? Domácím müsli, aromatickou solí do koupele nebo ušitými pytlíky pro nakupování nikoho nezarmoutíte. A pokud jste ve tvoření zběhlejší, můžete vyrobit náramek, lapač snů nebo domácí mastičku na různé neduhy.
     
  4. Zkuste balit dárky originálně. Máte ve skříni šátek, který nenosíte a víte, že by se líbil vaší kamarádce? Použijte ho na zabalení a máte o radost navíc. Ušijte ze starých látek pytlíky (netřeba z toho dělat vědu – nahoře udělám tunýlek pro provázek, přehnu napůl a projedu na stroji), kreativnější na ně můžou něco namalovat, vyšít nebo natisknout. Redukce vyhozeného papíru zajištěna a pravděpodobně nakazíte i další členy rodiny.
     
  5. Vánoce bez plného stolu nejsou opravdové Vánoce. Vím, hojnost je důležitá a během Vánoc si to obzvlášť užíváme, ale opravdu to všechno zvládneme sníst? Čtvrt metráku jídla vyhodí průměrně každý občan České republiky. Nejvíce právě koncem roku. Važte si více sebe a svého zdraví. Nakupte raději menší množství kvalitních lokálních potravin.
     
  6. „Vánoce jsou svátky klidu.“ Také máte chuť se vysmát tomu, kdo tuhle větu vymyslel, protože minimálně dva týdny před Vánoci neděláte nic jiného, než kumulujete stres? Zkuste si to uvědomit a udělat to letos jinak.
     

Kateřina Hasáková

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne