Slider

V Příbrami testuje nemocnice a dvě soukromé laboratoře

Koronavirus | Červen 2021

Protiepidemická opatření vyžadují soustavné testování na covid-19.

 Protiepidemická opatření vyžadují soustavné testování na covid-19. To se masivně rozeběhlo na začátku roku a postupně přibývají další testovací centra. Kromě firem a škol lze v Příbrami absolvovat odběr na celkem čtyřech místech.

 

Odběry v Příbrami na přítomnost koronaviru v organismu provádí příbramská nemocnice. Otestovat se můžete pomocí metody PCR, a to v areálu I. v budově I. Od pondělí do pátku se provádějí odběry od 9.00 do 18.00 a o víkendu od 9.00 do 12.00. Antigenní test lze absolvovat v areálu II (Zdaboř) v budově H. Registraci je třeba provést na webu e-health.nemocnicepribram.cz. Nemocnice přijímá také samoplátce. 

Společnost Ordinace Ruzyně na konci dubna otevřela nové testovací centrum, které sídlí na náměstí T. G. Masaryka 99 v budově někdejšího kasina. Zájemci se zde mohou nechat testovat na covid-19, a to pomocí PCR a antigenních testů. Samoplátcům je nabízen rovněž antigenní test ze slin za 600 korun. Otevřeno je denně mezi 8.00 a 18.00. Rezervační stránky pro Příbram jsou na internetové adrese mmtesting.cz/rezervace-pribram. 

Další odběrové místo provozované soukromým subjektem, společností GenDetective, funguje v ulici Politických vězňů 88. Zde je otevřeno rovněž každý den od 8.00 do 18.00, ale neprovádí se antigenní testy. PCR vyšetření stojí 1600 korun, do 48 hodin dostanete potvrzení formou SMS nebo e-mailu (emailem přijde také potvrzení pro vycestovaní, pokud si pacient vyplní číslo cestovního dokladu). Před otestováním je třeba rezervace na webu testypribram.cz. 

Obecně platí, že pro PCR test je potřeba žádanka od lékaře nebo hygienické stanice, ale objednat se lze také jako samoplátce. Ve druhém případě stojí testování 1500 korun (GenDetective uvádí 1600 korun). U antigenních testů je odběr jednou za tři dny hrazen ze zdravotního pojištění v případě, že v posledních 90 dnech klient neprodělal covid-19 (i zde ovšem existuje možnost objednat se jako samoplátce). Certifikáty pro cestování jsou vydávány na vyžádání pouze samoplátcům. 

Abyste se vyhnuli případnému čekání, je doporučeno udělat si rezervaci na odběr (v některých případech je rezervace nutná). Vyberte si, který odběr budete chtít provést, datum a čas, který vám vyhovuje z volných termínů. Na test je třeba vzít jeden z dokladů totožnosti (občanský průkaz, povolení k pobytu, cestovní pas) a průkaz zdravotní pojišťovny. 

Stanislav D. Břeň

 

Podmínky testů

  • máte-li žádanku od lékaře nebo z hygienické stanice na PCR nebo antigenní test, vyšetření je hrazeno ze zdravotního pojištění;
  • chcete-li si nechat udělat antigenní test zdarma (hrazeno ze systému veřejného zdravotního pojištění), nárok je jednou za tři dny;
  • antigenní test je možné provést i pro samoplátce, úhrada probíhá přímo na místě odběru a cena je 350 korun;
  • PCR test se provádí i pro samoplátce, kteří jej hradí přímo na místě, cena je 1500, resp. 1600 korun;
  • pro samoplátce je možné za poplatek vystavit certifikát pro cestování do zahraničí.

 

Dlouhé čekání na očkování nebo testování?

Na redakci Kahanu se obrátili někteří občané s informací, že v příbramské nemocnici se dlouho čeká na testování nebo očkování, i když jsou lidé dopředu objednaní. „Občas k tomu dojde a způsobuje to fakt, že lidé chodí na očkování s velkým předstihem. Pak se potkávají skupiny, které by se vůbec potkat neměly,“ vysvětlil mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota. V areálu I. to nyní řeší ochranka, která do očkovacích prostor vpouští pouze jednotlivce, kterým se už blíží čas registrace. V areálu II. ve Zdaboři spolupracují s městkou policií. „Rádi bychom apelovali na občany, aby pokud možno nechodili na očkování nebo testování s větším předstihem, než je pět minut,“ doplnil Martin Janota.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne