Slider

V Příbrami nastoupí hokejové hvězdy druhé ligy

Sport | Leden 2024

Historicky první utkání hokejových hvězd v novodobé historii 2. ligy se uskuteční v Příbrami. Grafika: ADKLH

Příbramskému hokejovému klubu HC Baník Příbram se opět daří. A-tým mužů vedl na začátku prosince tabulku 2. ligy před mužstvy, jako jsou Piráti Chomutov nebo Kohouti Tábor, hlavními adepty na postup do 1. ligy. Tým žen se také držel na prvním místě v extralize žen. A například mužstvo dorostu ještě v této sezoně neprohrálo a snaží se postoupit o soutěž výše. Jedna mimořádná hokejová akce nás navíc čeká 27. ledna 2024 na zimním stadionu v Příbrami.

 A-tým mužů má neuvěřitelný start do sezony, po 1. kole a pár zápasech 2. kola vede tabulku Západní konference 2. ligy s pouhými třemi porážkami a předvádí výborný hokej, což diváci velmi oceňují. Tým žen je na tom podobně v tabulce extraligy žen. Přestože se téměř polovina týmu vyměnila a spousta hráček zamířila do zahraničí, nové hráčky se dokázaly semknout a zatím vedou extraligovou tabulku před hlavním rivalem z HC Falcons Karviná. Těší nás ale výsledky všech týmů, ať už jsou aktuálně úspěšnější nebo méně – od úspěšného náboru přes týmy přípravek a žáků až po dorost a juniory, kde zrovna v dorostu se nám sešla výborná parta hráčů, kteří ještě v této sezoně neprohráli a budou určitě bojovat o postup do ligy dorostu.

 

Výsledky nepřicházejí přes noc

Tyto výsledky se nerodí přes noc. Poté, co jsme klub před 10 lety převzali, směřujeme jen vzhůru. Rozrostli jsme se ze 160 členů na téměř 300, protože se logicky zaměřujeme na naši základnu, tj. dobrý nábor. Snažíme se děti postupně vychovat k tomu, aby si jako dospělí zahráli vrcholový hokej v našich dospělých A-týmech anebo pro radost v B-týmu mužů (který si vede také výborně) nebo ve spoustě hobby týmů, kterých je v Příbrami též bohatě.

 

Mimořádná hokejová podívaná

Aktuálně se nám pro Příbram podařilo získat mimořádnou akci – a to utkání hvězd 2. ligy. Nebylo to jednoduché, v představenstvu Asociace druholigových klubů ledního hokeje (ADKLH) jsme akci připravovali téměř dva roky. Zejména Chomutov měl eminentní zájem utkání též pořádat, ale i tak jsme uspěli my. Jde o premiérovou záležitost a první utkání hvězd 2. ligy v novodobé historii této soutěže. Ideu akce včetně doprovodného programu jsme hledali v obdobném formátu jiných soutěží, zejména kanadsko-americké NHL. 

Utkání se bude hrát klasicky na třetiny a utkají se v něm proti sobě týmy Západní a Východní konference 2. ligy. Družstva budou složena z nejlepších hráčů soutěže, které si zvolily jednotlivé týmy, přičemž finální sestavy z těchto jmen vybralo představenstvo ADKLH. Fanoušci budou hlasovat o kapitánech týmů a o zahajovacích sestavách obou mužstev. Do přestávek mezi třetinami budou vloženy divácky atraktivní dovednostní soutěže. Půjde o soutěž v rychlosti bruslení, přesnosti střely a po utkání se navíc pojedou nájezdy, tj. souboj brankářů proti vybraným útočníkům. 

V minulých letech zaznamenala druhá liga neuvěřitelný růst kvality. Rozhodně už nejde o amatérskou soutěž, protože ji hraje i spousta hráčů, kteří okusili buď slavnou NHL nebo stabilně hráli naši extraligu či zahraniční soutěže. Je přitom paradoxem, že i junioři z nejslavnějších českých extraligových týmů mají leckdy problém této úrovni soutěže stačit. 

Pojďme ke konkrétním jménům – náš HC Baník Příbram bude reprezentovat hned trojice jmen – kapitán a bývalý hráč mládežnických reprezentací nebo např. Sparty, Kladna či Slavie útočník Petr Kafka, bývalý mládežnický reprezentant a hráč Slavie nebo Třince (ale i mistr Polska s Krakovem) obránce Daniel Krejčí a v neposlední řadě náš aktuálně nejlepší střelec, příbramský odchovanec a bývalý hráč Plzně útočník Josef Hasman. 

V týmu Západní konference pak uvidíme taková jména jako např. obránce Karla Plášila (ex-repre, České Budějovice nebo Vítkovice, dnes HC Tábor), útočníka Jaroslava Roubíka (ex-Sparta, Kladno nebo Hradec Králové, dnes Slovan Ústí nad Labem), útočníka Vítězslava Bílka (ex-repre, Kladno, Karlovy Vary nebo finské Karpat Oulu, dnes HC Řisuty) nebo útočníka Kamila Bříšku (Kobra Praha, jeden ze dvou aktivních hráčů s více než 700 body ve 2. lize). Rád bych doplnil i jména trenérů, kterými budou mistr světa Radek Bělohlav (nyní HC Příbram), dvojnásobný mistr extraligy Jaroslav Nedvěd (HC Letci Letňany) a trenérská ikona 2. ligy Tomáš Matušík (HC Kohouti Tábor). 

V týmu Východní konference nastoupí takoví borci jako útočník Rostislav Olesz (ex-NHL – Florida, Chicago nebo New Jersey nebo SC Bern, Vítkovice, Sparta a Olomouc, dnes HK Nový Jičín), obránce Tomáš Žižka (mistr republiky, ex-NHL – Los Angeles či KHL – Spartak Moskva nebo Vítkovice, Zlín a Slavia, dnes Hokej Vyškov) nebo třeba Jan Novák (dvojnásobný mistr republiky, ex-kapitán Slavia Praha, Mladá Boleslav, Hradec Králové nebo finské Karpat Oulu či švédská IF Skellefteå, dnes BK Havlíčkův Brod). Tým východu povedou zkušení trenéři Ladislav Majkus (HC Kopřivnice) a Michal Konečný (Hokej Vyškov).

 

Fanzóna i příležitost pro sběratele

Akce se koná 27. ledna od 16.00 pod záštitou ADKLH a je spolupořádaná HC Baník Příbram a městem Příbram skrze Sportovní zařízení města Příbram. Dále nás podporují hlavní partner Střída Sport (CCM), Perinvest (Czech Ice Hockey TV) a další sponzoři. Diváci se rozhodně nebudou nudit – jak ve fanzóně vedle zimního stadionu, tak u stánků s upomínkovými předměty anebo při akci samotné, která slibuje skvělou podívanou a hezky strávené sportovní odpoledne pro celou rodinu. Informace o akci nebo vstupenkách jsou k dispozici na webech nebo facebookových profilech HC Příbram a ADKLH. 

Petr Vinš
HC Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne