Slider

V dobrém kolektivu se stárne pomaleji a příjemně

Život v Příbrami | Březen 2023

Z výletu k Prášilskému jezeru na Šumavě. Foto (2×): Svaz tělesně postižených, MO č. 2 Příbram

Naše organizace Svazu tělesně postižených v Příbrami byla založena na počátku roku 2010 a má za sebou 12 let aktivní práce. V současné době evidujeme 113 členů ve věku od 54 let, nejstarší členka vloni oslavila 96 let svého života. Jsme přesvědčeni, že v dobrém kolektivu se dá stárnout pomaleji, a hlavně příjemně.

Příbramský Svaz tělesně postižených (MO č. 2) připravuje pro členy řadu aktivit a programů podle měsíčních plánů. Každý týden pořádáme zajímavé vycházky do bližšího i vzdálenějšího okolí, průběžně pak také jednodenní výlety či pobytové zájezdy.

 

Výlety po Česku a Slovensku

V minulosti jsme navštívili např. Jeseníky, opakovaně Šumavu, Krkonoše, oblast Slavkovského lesa, jižní Moravu, jižní Čechy, Kraj Vysočina, vraceli jsme se i na Slovensko (Piešťany, Trenčianske Teplice). Z lázní pak Jeseník, Bechyni, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně, Lázně Libverda a také termální lázně Veľký Meder. Při pobytu ve Františkových Lázních jsme několikrát byli na poznávacím i nákupním výletě v německém Waldsassenu. 

V minulém roce jsme absolvovali týdenní poznávací pobyt na Vysočině s celou řadou zajímavých výletů, týdenní pobyt v Mariánských Lázních a v prosinci další rekondiční pobyt ve Františkových Lázních. Jede nás vždy plný autobus. 

Kromě těchto turistických i pobytových aktivit na jaře a v létě hrajeme na hřišti pétanque, oblíbené jsou také šipky, na podzim a v zimě bowling. Máme řadu velmi kreativních členů, kteří vyrábějí zajímavé dekorativní předměty, krásně kreslí i malují. V hale příbramského Senior Pointu pak z jejich prací organizujeme výstavky.

 

Pravidelné cvičení i účast na olympiádě

Zdatnější členové chodívají pravidelně cvičit, plavat, v zimě bruslit, možné jsou i návštěvy solné jeskyně. Vždy s velmi dobrými výsledky se účastníme Olympiády seniorů pořádané městem Příbram a Senior Pointem. V Praze Na Kotlářce jsme se třikrát zúčastnili soutěží seniorů ve cvičení s Davidem Hufem. 

Třikrát do roka pořádáme oblíbené společné grilování, čtvrtletně přátelská posezení s občerstvením v duchu „co dům dal“, vždy s podrobnějšími informacemi o připravovaných akcích. Podle možnosti se několikrát ročně koná také odpoledne s hudbou k tanci i poslechu. Účastníme se tematických přednášek vhodných právě pro seniory. Na akcích vystupuje náš pěvecký soubor Přátelství, který má v repertoáru více než 120 písniček různých žánrů. 

V projektu Sen Sen (Senzační senioři) nadace Charta 77 „Cena senior roku 2020“ obsadil náš předseda druhé místo a celá naše organizace obdržela „Diplom za nominaci“ v tomto projektu. Rádi chodíváme i na dny otevřených dveří se základní zdravotní preventivní kontrolou, aktivně spolupracujeme se Senior Pointem Příbram i dalšími neziskovými organizacemi sídlícími ve společném objektu. 

O všem, co děláme, vedeme kroniku, kterou si mohou všichni pročítat a z množství fotografií se potěšit vzpomínkami. Takto píšeme už pátou pamětní knihu. V činnosti chceme pokračovat v podobném rozsahu i v letošním roce, všichni se těšíme na další příjemné společné zážitky. 

Naďa Špindlerová
Svaz tělesně postižených, MO č. 2 Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne