Slider

V dobrém i ve zlém

Úvodník | Duben 2023

Starosta města Jan Konvalinka

Migrace obyvatel je téma, které umí rozechvět dění a názory ve společnosti jako máloco. V čerstvé paměti máme předjaří loňského roku, kdy vypukl ozbrojený konflikt na Ukrajině.

Do naší vlasti začaly proudit desítky, stovky a později i tisíce běženců. Stejně tak do našeho města, které se tehdy zachovalo víc než příkladně a nabídlo svou pohostinnost potřebným. Pořádaly se sbírky, sbírala a expedovala se materiální pomoc, nabízelo a hledalo se ubytování. Příbramští se zachovali opravdu moc pěkně. 

S pomocí a solidaritou máme i historickou zkušenost. Málokterý našinec nezná události první světové války, které vedly k exodu obyvatel z italské oblasti Valle di Ledro k nám. Tím k nám myslím nejen do Příbrami, ale i do okolních měst a obcí. Více zajímavostí o tom, co se tehdy stalo, včetně dobových fotografií najdete na stranách 8 a 9. 

Od oné pohnuté doby nás s Ledrenskými pojí přátelství a společný osud. I po více než století o sobě vzájemně „víme“, navštěvujeme se a udržujeme kontakt. Na konci května nás čeká velká událost, při které bude slavnostně odhalena socha v novém parku u Čekalíkovského rybníka. Celý park je ostatně dedikován právě přátelství mezi Příbramskými a Ledrenskými. Socha je pak darem od Ledrenských nám, obyvatelům Příbrami. Společná historie a vzájemnost najdou konečně své zhmotnění v „parku přátelství“, který bude již brzy dokončen. 

V dobách (relativně) mírových je dobré si připomínat důležitost partnerství a nutnost toho držet spolu nejen když je dobře, ale i když dobře není. Platí to pro celé národy i pro každého z nás. 

Jan Konvalinka
starosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne