Slider

V blízkosti Vojny vznikne Alej svobody

Život v Příbrami | Srpen, září 2021

Město Příbram zvítězilo v grantové výzvě Nadace Partnerství, která počtvrté organizuje výsadbu symbolických sametových alejí.

Město Příbram zvítězilo v grantové výzvě Nadace Partnerství, která počtvrté organizuje výsadbu symbolických sametových alejí. Díky tomu bude na podzim letošního roku Alej svobody, za vítané pomoci veřejnosti, vysazena u bývalého vězeňského zařízení pro politické odpůrce komunistického režimu Vojna.

 

Výsadba čtvrté Aleje svobody je naplánována na 13. listopadu 2021. Nová alej vznikne podél polní cesty z osady Vojna k osadě Zavržice a Památníku Vojna. Jeden ze stromů bude symbolicky vysazen přímo v areálu samotného památníku.

„Přínosem aleje bude nejen utužování vztahů, ale také zadržování vody v krajině a ochrana půdy před erozí,“ uvedl Petr Walenka z Odboru životního prostředí. Příbramský starosta Jan Konvalinka podotkl: „Vybraná lokalita připomíná temnou historii velmi úzce spjatou se životy řady Příbramanů. Výsadba aleje tedy zcela jistě bude symbolickou poctou těm, kteří na tomto místě prožívali utrpení.“  

První Alej svobody byla vysazena v roce 2018 u příležitosti oslav sta let Československa u Řípu, druhá pak v roce 2019 ke kulatinám sametové revoluce ve Vestci u Prahy a třetí vznikla vloni v Šatově. Veřejnost může alej podpořit účastí na samotné výsadbě nebo prostřednictvím veřejné sbírky. Registrovat se i přispívat je možné na stránkách nadace sazimebudoucnost.cz/Alej-svobody.

 

Jak se zapojit?

  • Kupte si metr v Aleji svobody za 500 Kč; 
  • Pořiďte si jeden strom za 5000 Kč; 
  • Přispějte libovolnou částkou na zakoupení stromů a organizační zajištění výsadby; 
  • Přidejte se s firmou, obcí či organizací k partnerům akce, napište na info@sazimebudoucnost.cz;
  • Založte dárcovskou výzvu se svými kolegy, zaměstnanci či klienty.

 

Výtěžek ze sbírky bude využit na organizační zajištění výsadby, na zakoupení stromů, výsadbové práce, odborný dohled a zajištění nářadí. Vznik aleje mohou lidé podpořit prostřednictvím veřejné sbírky na webu darujme.cz/projekt/1204639. 

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne