Slider

Uspěli jsme, nebo ne?

Názory | Prosinec 2023

V Příbrami se staví parkovací dům. Foto: Eva Švehlová

Každé snažení lze hodnotit různě. V závěru roku jsme všem stranám a hnutím v zastupitelstvu položili následující otázku: „Co považujete za největší úspěchy i neúspěchy Příbrami v letošním roce?“ Publikujeme reakce zastupitelských klubů, které na otázku odpověděly, a to v abecedním pořadí od A k Z.

 

ANO 2011

V porovnání s předchozími lety byl rok 2023 v otázce mimořádných událostí trochu mírnější než roky předešlé. Snad to tak vydrží i po několik málo dní, které do jeho konce zbývají. Máme-li hodnotit, jaké byly úspěchy a jaké neúspěchy Příbram během uplynulých měsíců potkaly, bude zapotřebí probrat se obrovským množstvím jednotlivostí a detailů, ze kterých se rok života města skládá. 

Za jednoznačné úspěchy považujeme zahájení, pokračování či dokončení velkých i malých investičních akcí. Od těch velkých jako kompletní obnova Prokopské ulice, park Valle di Ledro na Čekalíkovském rybníku, parkovací dům u nádraží nebo výměna mostů Pod Kovárnami a ve Špitálské ulici, které navázaly na výměnu mostu v Plynárenské ulici. Až po ty menší, jako jsou jednotlivá parkovací stání ve vnitroblocích, instalace polozapuštěných kontejnerů, výměna stovek svítidel pro veřejné osvětlení nebo třeba vybudování minikempu v areálu Nového rybníka. Je to pochopitelně jenom zlomek toho, co se podařilo v letošním roce uskutečnit. Ke všemu by bylo potřeba připočíst rozsáhlé rekonstrukce ve školách, školkách a dalších městem zřizovaných organizacích. Například Dětské skupiny se dočkaly zbrusu nové elektroinstalace. Pokračovali jsme v obnově a opravách vodohospodářského majetku včetně vodních děl, jako jsou rybníky a nádrže. Podařila se i částečná rekonstrukce starého aquaparku, kde došlo k modernizaci sprch, šaten, prostoru bazénové haly, parní i saunové kabiny. Velkou radost máme ze zahájení provozu Centra prevence kriminality v Cíli. 

Dařily se i přípravy na budoucí projekty. Získali jsme povolení na intenzifikaci městské čistírny odpadních vod a bylo jednáno o dotaci ze státního fondu. Postoupili jsme v projektových přípravách na realizaci kanalizace v Kozičíně, která musí být hotová do konce roku 2025. Máme připravenu rozsáhlou rekonstrukci oblasti ulice Jana Drdy, která bude příští rok spuštěna. Město aktivně spolupracovalo s ŘSD v rámci příprav projektu jihovýchodního obchvatu. Rozhodli jsme o zavádění parkovacích zón, které se postupně rozšíří na většinu území města. Jednoznačně dobře je to, že se nám podařilo vysoutěžit dodávky energií za výrazně nižší ceny, než jsou dnes. Spolu s razantními úspornými opatřeními se nám meziročně podaří ušetřit desítky milionů korun na provozních nákladech úřadu a organizací. 

Jsou tu i věci, které se prozatím nepodařily. Například instalace fotovoltaických panelů na střechu kulturního domu nebo výměna oken ve foyer divadla. Obojí narazilo na nesouhlas památkářů. Nepodařilo se začít dříve s opravami některých lávek – třeba na Rynečku nebo na Flusárně. Původně vysoutěžená firma si to nakonec rozmyslela a město muselo celý tendr opakovat. Lávky mohly být dávno vyměněné. V příštím roce se chceme zlepšit v údržbě městské zeleně, v sekání trávy a v celkové čistotě města. Zároveň vnímáme rezervy v opravách chodníků, na které se v příštích letech zaměříme. Velkým úkolem pro městskou policii i pro úsek prevence kriminality je a bude potírání nežádoucího chování nepřizpůsobivých osob na Rynečku i v jiných částech města.

 

Česká pirátská strana

V uplynulém roce bylo v Příbrami dosaženo řady úspěchů, avšak byla zde i řada věcí, které se úplně nepovedly. Chceme se ale v tomto předvánočním čase zaměřit na pozitivní stránky. Za velký úspěch považujeme, že v našem městě existuje a působí řada spolků a neziskových organizací, které poskytují různorodé služby občanům města. Tyto malé spolky a organizace, vedeny skupinou nadšenců, nabízejí zajímavé akce, volnočasové aktivity, workshopy, přednášky a další aktivity, které obohacují život v Příbrami. Některé organizace aktivně zapojují dobrovolníky, což podporuje aktivní občanství. Velmi si vážíme úsilí a práce lidí, kteří se podílejí na činnosti těchto spolků a organizací. 

Velmi si např. vážíme práce dobrovolníků ve Svatohorských sadech. Zde bylo vysázeno mnoho nových ovocných stromů, sady jsou udržovány, vytvořil se kvalitní veřejný prostor v přírodě, kam se lidé mohou vydat na procházku, posadit se do trávy na piknik nebo jej mohou navštívit školy či školky a sledovat život v trávě a ve stromech. Dalším pozitivem je otevření takzvaného re-use centra technickými službami, které přináší nový život starým věcem a také přispívá ke snížení množství odpadu ve městě. 

V oblasti kulturních aktivit jsme ocenili vkusně zvolený výběr městských adventních akcí, které klade důraz na spolupráci s místními sbory, umělci a kapelami. Přejeme všem krásné a klidné Vánoce a všechno nejlepší v novém roce.

 

Spojenci – TOP 09, Starostové a nezávislí, Politické hnutí Hlas, SOS Příbram a nezávislí kandidáti

Vedoucí silou města zůstalo hnutí ANO. Město plynule navázalo z jednoho volebního období do druhého, nelze se vymlouvat na žádné politické otřesy. Z pohledu města vnímáme jako největší pozitivum to, že po čtyřleté pauze došlo ke snaze o ekonomické plánování. Je větší přehled o finančních možnostech města, byl sestaven plán investic, o který se mohou začít opírat příslušní úředníci města. Chaos se pomalu mění v řád. Neříkáme, že to je podle našich představ, ale nastal velký pokrok. 

Asi nejviditelnější investicí roku 2023 je rekonstrukce Prokopské ulice. Potom již ale vidíme spíše neúspěchy. Naprostou blamáží skončilo výběrové řízení na rekonstrukci bazénu. Došlo na slova opozice, že spoléhat se na jedinou variantu postupu, jak ji viděl starosta, nebylo šťastné. Bohužel začínáme od začátku, promarnili jsme řadu let a spoustu milionů korun. Jako nepochopitelný vidíme postup vedení města při sporu s dodavatelem stavby parkovacího domu. Ustupovalo jeho nátlaku, který měl až nezákonný charakter, a bylo ochotno zbytečně vyhodit 14 milionů korun. Podobně nesrozumitelný je vývoj při rekonstrukci náměstí J. A. Alise. K překvapivému zvratu dochází u rekonstrukce ČOV, kdy se zatím bez odůvodnění má snížit rozsah rekonstrukce na polovinu. 

A jak v zastupitelstvu? Není tam radostná atmosféra. Vztah vládnoucí koalice k opozici je velmi nevstřícný, zaujatý. Našim podnětům je zpravidla rovnou přikládán negativní význam. Typickou ukázkou toho je obrovské úsilí, které vynaložila Markéta Škodová při odhalování nepravostí při práci ředitele Galerie Františka Drtikola Jana Freiberga. Ačkoliv rada města na základě jejích zjištění ředitele odvolala, uznání se za svoji práci nedočkala. Podobně to dopadlo při sporu ohledně navýšení ceny za parkovací dům, kde jsme vedli opozici při odmítnutí neoprávněného požadavku Metrostavu. Rada města občas předkládá zastupitelům nekvalitní materiály. Když na to opozice poukáže, je to vnímáno negativně. Bylo by velmi žádoucí, aby se koalice zbavila předsudků vůči názorům opozice.

 

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Jako úspěch považujeme, že zastupitelstvo schválilo záměr směnit budovu II. polikliniky za polovinu budovy obchodní akademie s doplatkem kraje městu Příbrami ve výši 13 milionů korun. Ten může město obratem investovat do oprav a rekonstrukce zmíněné II. polikliniky. Za další úspěch lze považovat snížení poplatků za odvoz komunálního odpadu pro seniory nad 70 let věku od roku 2024. Vzhledem k neustálému všeobecnému zdražování tak tito naši občané ušetří pár stokorun ročně. 

Začalo se řešit parkování. V únoru příštího roku by měl být v provozu parkovací dům, kde mohou lidé z okolních obcí umístit své vozidlo a do Prahy pokračovat busem. Také se v Příbrami II zřizuje rezidentní parkování, a to jako pilotní projekt. Čas ukáže, zda a jak bude tento projekt úspěšný. 

Velké plus pro město je, že v rámci rekonstrukcí ulic byly instalovány polozapuštěné kontejnery, jež během pár let budou rozmístěny ve více ulicích. Výhodou je nejen vzhled, ale i více místa pro uskladnění odpadu. Jsme velmi potěšeni, že jsme se v rozpočtu pro rok 2023 i 2024 shodli v podpoře vzdělávání a školství a přidali této oblasti finance navíc. Podporujeme sport a současně relaxaci, a proto oceňujeme vznik letošního projektu Čekalíkovský rybník a nového hřiště Na Cihelně. 

Velmi si vážíme toho, že jako město jsme se shodli v podpoře sportovců, a to jak na profesionální, tak i na amatérské úrovni. Ke sportu je nutné přivést především děti, aby nevysedávaly u počítače nebo se „nepoflakovaly“ po městě. 

Úspěch, či neúspěch – neustálá otázka okolo plaveckého bazénu. Na toto téma bylo dokonce svoláno setkání, kde byli přítomni zástupci všech stran a hnutí. V současné době je zadaná studie proveditelnosti. Poté se bude opět rozhodovat. Čím dříve, tím lépe. Toto téma je zde již osm let. 

Negativních zpráv bylo za poslední roky více než dost, takže jsme potěšeni, když se něco povede a máme možnost tato pozitiva zveřejnit. Přejeme našim občanům do dalších let hodně zdraví, spoustu radosti a lásky, protože příští roky nás nejspíše nečekají nějak závratné změny k lepšímu.

 

Šance pro Příbram  

Podle Wikipedie je úspěch pozitivní výsledek snahy jednotlivce nebo skupiny o dosažení určitého cíle. Úspěch znamená úplné, nebo alespoň částečné dosažení plánovaného cíle. Položme si všichni, kteří žijeme v Příbrami a přilehlém okolí, otázku, jakých úspěchů Příbram dosáhla? Jaké cíle byly naplněny? Každý z nás si zkusí nalézt odpověď. Sami za sebe říkáme, že úspěchů dosažených za poslední rok je málo, hodně málo. A to považujeme za největší neúspěch. 

Protože nemůžeme radostně rekapitulovat úspěchy, řekněme si, co je z našeho pohledu předpokladem takového úspěchu, chceme-li dosáhnout určitého cíle. V první řadě je to jasně stanovený cíl. Cíl musí mít svou hodnotu, není možné cíle vybírat jen podle toho, jak snadno jich dosáhnout. To je bohužel případ dnešního vedení města. Vybírá ty cíle, kterou jsou pro ně jednoduše realizovatelné. Ty rozvojové a složitější, ty paradoxně nezbytné, které městu přinášejí další potenciál, tomu se zdaleka vyhýbají. Dostáváme se ke druhému předpokladu dosažení úspěchu – vůli a přesvědčení. Nejde si jen stanovit cíl, musíme projevit dlouhodobou vytrvalost, pracovitost, nadšení. Musíme být přesvědčení o správnosti našeho konání a o jeho smyslu. Není možné dosahovat skutečně důležitých cílů bez jejich vnitřní hodnoty. 

Úspěch nepřijde jen tak. Je třeba hodně energie, aby se úspěch dostavil. Do cesty se většinou staví nepředpokládané překážky, a proto je třeba improvizovat a hledat cesty nové nebo pozměnit cíle, ale jen do té míry, aby se nevytratila ona hodnota, pro kterou to vlastně celé děláme. 

Třetím předpokladem jsou pak schopnosti. Ty v případě našeho města představuje samotné vedení radnice a systém řízení městského aparátu. Jak jsme již několikrát upozornili, současné řízení vyžaduje změnu směrem k projektovému managementu, který je nezbytný při realizace větších cílů. Zatím jsme však s naší představou nebyli vyslyšeni. Výše uvedené předpoklady nahrubo definují podmínky úspěchy. A obráceně, absence těchto předpokladů definuje neúspěch. Město Příbram může být úspěšné. My víme, jaká vede k úspěchu cesta. Stačí ji následovat. 

Rubriku zpracoval:

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne