Slider

Umělá inteligence a reálná zodpovědnost

Úvodník | Květen 2023

Jan Konvalinka, starosta Příbrami

Líbí se vám fotografie na titulní stránce? Je na ní moderní plavecký bazén tak, jak si ho představuje umělá inteligence. Artificial Intelligence, zkráceně AI, je vůbec zajímavý fenomén současné doby. Šikovně poskládané algoritmy ve vás dokáží vzbudit dojem, že na druhé straně obrazovky sedí skutečný člověk, který si s vámi povídá, nebo který, tak jako v našem případě, vymyslí, jak by měl vypadat nový příbramský bazén.

O rekonstrukci příbramského aquaparku se mluví už hodně dlouho. Nezasvěcený člověk by podotkl, že se za tu dobu nic neudělalo. To ale není pravda. Byl vymyšlen a naprojektován veliký aqualand se všemi myslitelnými atrakcemi. Než se stačil najít někdo, kdo ho postaví, přišel čínský vir a s ním změna plánů. Z aqualandu se měl stát menší a úspornější aquapark. To si vyžádalo další roky příprav a projektování, které vyústilo k předlouhému soutěžení dodavatele. Ten si nakonec řekl o sumu daleko překračující tu, kterou jsme měli schválenu.

Takže patová situace? Slepá ulice? Neřekl bych. Spíše, než ve slepé ulici nacházíme se na rozcestí. Víme, že dál jít musíme a také, že je nezbytné se rozhodnout, zda půjdeme po dosavadní cestě, nebo zda se vydáme jinudy. Všechny možné trasy máme dopředu zmapovány, víme, jaká nebezpečenství na nás mohou číhat a také, za jak dlouho nás dovedou k cíli. Rozhodnutí padne v květnu.

AI umí vymyslet neuvěřitelné věci. Vyřeší za vás rovnici, napíše esej, popovídá si s vámi o jakémkoliv tématu. V případě našeho příbramského bazénu se ale spoléhejme na inteligenci reálnou – lidskou. A také na schopnost nás zastupitelů rozumně rozhodnout a přijmout za naše rozhodnutí reálnou zodpovědnost.

Jan Konvalinka
starosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne