Slider

U Milína skončila uzavírka, dálnice má být hotova do konce roku

Doprava | Leden 2024

Nový most u Milína. Foto: Divia stavební

Do konce roku 2024 má být dobudována dálnice mezi Milínem a Pískem. Komunikaci v rámci projektu PPP buduje Skupina Vinci Construction CS a následně ji má čtvrtstoletí provozovat sdružení Via Salis.

Od začátku prosince je zprovozněn doposud uzavřený úsek od mimoúrovňové křižovatky u motorestu Milín po křižovatku s ulicí 11. května. V průběhu uzavírky od června do konce listopadu byla doprava vedena převážně ulicí 11. května skrz obec. Milínem tak projíždělo denně až 12 000 aut. „Uplynulé měsíce znamenaly pro občany naší obce skutečně zatěžkávací zkoušku. Jsem moc rád, že práce proběhly podle plánu a především, že v jejich průběhu nedošlo na průjezdu Milínem k žádným vážným nehodám,“ řekl milínský starosta Vladimír Vojáček. Úsek dálnice, na němž se po dobu uzavírky pracovalo, patří k nejnáročnějším na celé nově budované trase. Dálnice se v sousedství Milína zařezává do vrchu Kojetín, jehož skalní masiv museli stavebníci z velké části odstranit a odtěžili při tom zhruba 43 000 m3 metrů horniny. V 1,4 kilometru dlouhé pasáži vyrostly dvě mostní konstrukce. Jeden z mostů je součástí dálnice a překlenuje místní komunikaci. Další most vede přes dálnici a poslouží jako ekodukt pro přechod zvěře.

Podle zhotovitele, Skupiny Vinci Construction CS zastoupené společností Divia stavební, na celé trase nového 32 km dlouhého úseku dálnice D4 denně pracuje více než 1400 lidí i strojů. Od 1. prosince je pro veřejnost také znovu zpřístupněna odpočívka Buk (čerpací stanice EuroTank), ke které je umožněn příjezd od okružní křižovatky stejně, jako tomu bylo před jejím dočasným uzavřením.

Projekt PPP (Public Private Partnership) D4 realizuje sdružení Via Salis složené z francouzských firem Vinci Highways a Meridiam. Investice zahrnuje projektování, financování a stavbu 32 km dálnice D4 z Příbrami do Písku a modernizaci a údržbu dalších 16 kilometrů již zprovozněných navazujících úseků. Stavba bude podle smlouvy se státem hotova v prosinci 2024 a dalších 25 let bude konsorcium dálnici provozovat. Stavební práce provádí společnost Divia stavební, která patří do Skupiny Vinci Construction CS. Provoz a údržba na existujících téměř 16 kilometrech je od 1. července 2021 v rukou společnosti Via Salis Operations, vlastněné ze 100 % Vinci Highways.

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne