Slider

Turisté jsou v Příbrami vítáni, nejvíce lákají Svatá Hora a Hornické muzeum Příbram

Život v Příbrami | Červen 2023

Turistů v Příbrami a okolí přibývá, ale ještě nebylo dosaženo předcovidového počtu příjezdů. Foto: TO Brdy a Podbrdsko

Cestovní ruch je důležitou součástí ekonomického i kulturního rozvoje města. Přijíždějící turisté přinášejí peníze a pomáhají vytvářet pracovní místa v různých oblastech, zejména v obchodě, stravovacích, ubytovacích a dopravních službách.

Tyto příjmy tak mají pozitivní dopad na místní ekonomiku a mohou pomoci zlepšit kvalitu života místních obyvatel. Turisté navštěvují Příbram kvůli památkám nebo kulturním akcím, a lze tedy říci, že cestovní ruch slouží i k propagaci kulturního dědictví města a rozvoji jeho kultury. 

V roce 2020 přijalo město Příbram koncepci rozvoje cestovního ruchu, jejímž cílem je zvýšit turistickou návštěvnost města, a přispět tak k růstu počtu přenocování ve městě a okolí. V roce 2022 sice došlo k zotavení z dopadů pandemie covid-19, která způsobila významné omezení cestování, nicméně návštěvnost Příbrami stále nedosahuje předcovidových hodnot. Naplňování koncepce město realizuje aktivitami rozpracovanými do ročních akčních plánů. Hlavními pilíři jsou organizace cestovního ruchu, nabídka a dostupnost cestovního ruchu a marketing a propagace.

 

Spolupráce s partnery

Spolupráce je to, na čem organizace cestovního ruchu stojí a padá. Kooperace se zástupci místních atraktivit a Městským kulturním centrem umožňuje městu porozumět potřebám a přáním turistů a lépe plánovat marketingové aktivity a programové nabídky. Pro město je zásadní spolupráce s Turistickou oblastí Brdy a Podbrdsko, kde je Příbram přirozeným centrem. Spolek Brdy a Podbrdsko se díky získané certifikaci řadí k profesním organizacím cestovního ruchu. Účelem spolku je propojení subjektů veřejného, soukromého a neziskového sektoru a vytvoření fungující spolupráce vedoucí k rozvoji cestovního ruchu v oblasti. Cílem je společná propagace oblasti online, prosazování společných zájmů v oblasti cestovního ruchu (např. projekt rozšiřování pěších tras v CHKO Brdy) a zvýšení ekonomického prospěchu oblasti. 

Důležitou roli v destinační spolupráci hraje turistické informační centrum. To je klíčovým bodem pro turisty, kteří hledají informace o místních atraktivitách, ubytování a službách v Příbrami i v regionu. Kromě informačních služeb centrum také prodává originální suvenýry, což zlepšuje zážitek návštěvníků města a okolí. V roce 2022 centrum navštívilo téměř 12 800 návštěvníků. Kvalita poskytovaných služeb „íčka“ byla v loňském roce v rámci tzv. mystery shoppingu (měření kvality služeb za přispění fiktivního návštěvníka) pro CzechTourism a Asociaci turistických informačních center ČR ohodnocena indexem 97,62 %, který značí výborný výkon. Bodovaly se parametry jako interiér a exteriér, první dojem zákazníka, aktivní přístup a profesionalita pracovníka. Dlouhodobě je město úspěšné v čerpání účelových dotací na podporu infocenter z programu Středočeského kraje. V roce 2022 Příbram využila dotaci na výrobu propagačního spotu, který má nalákat turisty k návštěvě. V letošním roce byl podpořen projekt audio průvodce SmartGuide. Infocentrum slouží jako tréninkové místo k získávání zkušeností pro žáky ISŠ HPOS Příbram. 

Město se snaží napomoct také s nastavením podmínek ke zkvalitnění služeb. Pro zástupce turistických atraktivit a stravovacích a ubytovacích služeb zajistilo v posledních dvou sezonách školení Moje firma na Googlu a Jak na sociální sítě. Školení poskytlo účastníkům užitečné informace a tipy ohledně efektivního využívání online nástrojů a sociálních médií k propagaci činnosti nebo podnikání. Kvalitní prezentace má totiž pozitivní dopad na vnímání Příbrami jako celku.

 

Lepší zážitek pro návštěvníky

Nabídku a dostupnost cestovního ruchu město naplňuje především realizací investičních projektů. Zmínit je třeba revitalizaci Čekalíkovského rybníka, výstavbu parkovacího domu u autobusového nádraží, výstavbu „stellplatzů“ pro karavany a chatek v areálu Nový rybník, obnovu Svatohorského sadu, víceúčelové hřiště Cihelna, plánovanou rekonstrukci aquaparku, rekonstrukci náměstí J. A. Alise, muzeum příbramských betlémů, ale také infrastrukturu cyklistické dopravy. 

Na samotnou nabídku navazuje i její dostupnost. V roce 2021 si k lepšímu propojení klíčových atraktivit města nechal Odbor komunikace a cestovního ruchu zpracovat tzv. interpretační plán. Cílem dokumentu je poskytnout návštěvníkům města lepší porozumění kulturnímu a historickému kontextu. V roce 2022 byl tento plán rozpracován pro realizaci turistického altánu na parkovišti pod Svatou Horou (součást projektu revitalizace Svatohorského sadu) a v letošním roce pro přípravu projektu „lavičky vzestupů a pádů“ na náměstí T. G. Masaryka.

 

Dáváme o sobě vědět

Propagace města v oblasti turismu je klíčovým faktorem pro zvýšení povědomí o městě jako turistické destinaci a přilákání návštěvníků. Příbram má řadu možností, jak se propagovat jako zajímavá turistická destinace. Důležitou součástí komunikačních aktivit jsou webové stránky poznejpribram.cz a značka Poznej Příbram na Facebooku a Instagramu. Na webových stránkách najdou turisté informace o městě, jeho kulturních akcích, tipy na výlety, ubytování a další. Sociální sítě využívá ke sdílení aktualit, zajímavostí o městě a atraktivních fotek, aby přilákalo co nejvíce turistů. 

Zajímavou možností prezentace města a jeho atraktivit jsou veletrhy. Příbram se po covidové pauze účastnila veletrhu Holiday & Region World v Praze a Itep Plzeň. Oporu v komunikaci má Příbram společně s Turistickou oblastí Brdy a Podbrdsko ve Středočeské centrále cestovního ruchu. Díky spolupráci s centrálou se řada příbramských témat dostane k širšímu publiku. V řešení je např. červnové natáčení Víkendové snídaně TV Nova, které by se mohlo konat v areálu Nový rybník. Příležitost, kdy by se Příbram mohla objevit v takto exponovaném pořadu, si město nechce nechat ujít.

 

Data mobilních operátorů a turisté

Středočeská centrála cestovního ruchu si nechala v loňském roce od společnosti T-Mobile zpracovat analýzu návštěvnosti v kraji, turistických oblastech a vybraných dílčích lokalitách. Metodika analýzy geolokačních signalizačních dat mobilního operátora se používá pro zjištění a analýzu pohybu mobilních zařízení v určité oblasti. Tato data jsou generována při každé aktivitě mobilního zařízení v síti mobilního operátora, jako jsou hovory, textové zprávy nebo připojení k internetu. 

V analyzovaném období od 1. června do 30. října 2022 navštívilo Příbram celkem 87 253 návštěvníků, z toho 19 710 vícedenních návštěvníků a 67 643 jednodenních návštěvníků. Bylo zaznamenáno celkem 182 835 tzv. návštěvodnů z toho 63 474 dnů strávených v destinaci a 119 361 jednodenních návštěv destinace. Turisté pobývali v Příbrami průměrně tři dny a dvakrát přenocovali. Nejnavštěvovanější měsíc představoval červenec, kdy bylo zaznamenáno 5289 domácích turistů a téměř 600 zahraničních turistů. Monitoring návštěvnosti se bude letos opakovat. 

Tématu se věnujeme také v rubrice Názory tohoto vydání. Redakce požádala zastupitelské kluby o jejich názor, co by pomohlo cestovnímu ruchu v Příbrami.

Zuzana Kučerová
Městský úřad Příbram

 

Turistický ruch v Příbrami

2021

2022

Návštěvnost Informačního centra města Příbram v Pražské 129

6717

12 788

Tržby informačního centra

124 064

221 762

Výběr místního poplatku z pobytu

298 640

408 370

Počet přenocování

16 142

28 666

Návštěvnost webové stránky poznejpribram.cz

41 000

32 000 *

Sledující profilu Poznej Příbram na Facebooku

2531

3038

Sledující profilu Poznej Příbram na Instagramu

1019

1173

 

 

 

* Pokles v měření návštěvnosti způsobila povinnost pro provozovatele webů ukládat cookies pouze s aktivním souhlasem návštěvníků.

 

 

Návštěvnost turistických cílů

 

2021

2022

Hornický skanzen Březové Hory

47 500

72 742

Poutní areál Svatá Hora (Svatohorské muzeum, prohlídky s průvodcem)

96 900

290 000*

Galerie Františka Drtikola

2177

4087

* platících i neplatících návštěvníků

 

 

6 postřehů z infocentra

  • Nejvíce láká Svatá Hora, která patří k deseti nejnavštěvovanějším místům v kraji. Dále to jsou Hornické muzeum Příbram, CHKO Brdy a Galerie Františka Drtikola.
  • Oproti minulosti se více využívají prodloužené víkendy, návštěvníci zůstávají déle.
  • Časté dotazy směřují na služby spojené s dětmi – hřiště, hry – Putování s permoníky a Skryté příběhy.
  • U sběratelů vedou turistické vizitky a razítka do deníčků.
  • Patrná je touha turistů po zážitku, který bude nadstavbou pobytu ve městě, to se tedy týká různých akcí.
  • Návštěvníkům se v Příbrami líbí, jen by uvítali větší nabídku stravování, a to hlavně o víkendech.

 

 Informace pro turisty

Poznej Příbram 

 

Turistická oblast Brdy a Podbrdsko

 

 

Brdoviny

V červnu vycházejí historicky první turistické noviny Turistické oblasti Brdy a Podbrdsko. Jsou nazvány Brdoviny a obsahují dvacet stran cestovatelských informací o jednotlivých částech Brd a Podbrdska. Jsou tedy zpracovány rubriky: Mníšecko/Řevnicko, Dobříšsko/Novoknínsko, Příbram a okolí, Hořovicko/Hostomicko, Březnicko a Rožmitálsko. Ve zpravodaji najdete také rozhovor s Bohumilem Fišerem ze Správy CHKO Brdy AOPK ČR nebo obsáhlý kalendář nejrůznějších akcí na celé prázdniny v celé turistické oblasti. Zpravodaj lze stáhnout na webu brdyapodbrdsko.cz nebo si jej vyzvednout v turistickém informačním centru v Pražské 129.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne