Slider

Trojnásobný vítěz Běhu města: běhat začal před pár lety, pomýšlí i na olympiádu

Sport | Listopad 2023

Vojtěch Novák v cíli letošního Běhu města Příbrami. Foto: Karolína Šejnová, Brdský běžecký pohár

Vojtěch Novák letos suverénně opanoval Běh města Příbrami. Zvítězil i vloni a předloni. První běžecký závod přitom absolvoval teprve v roce 2018.

Kolik toho naběháte nebo nachodíte týdně? Jednadvacetiletý Vojtěch Novák, jedna z velkých nadějí příbramského sportu, mívá na účtu za svým sportovním týdnem v průměru 100 kilometrů. V hlavní části atletické přípravy klidně i o polovinu více. Na konci září naběhané objemy zúročil při jubilejním 30. ročníku závodu Běh města Příbrami. „Pouze“ desetikilometrovou trať kolem Nováku a Fialáku zdolal v čase 34:13, druhého v pořadí předběhl téměř o minutu. 

„Už od startu se mi běželo velmi dobře, a proto jsem na nic nečekal a vydal jsem se sám do čela závodu. V cíli jsem měl velkou radost, že se mi podařilo potřetí za sebou zvítězit,“ popsal průběh závodu mladý atlet.

 

Potřebuji to zopakovat

Se závodním běháním přitom začal teprve před pěti lety – v roce 2018 se zúčastnil Příbramského půlmaratonu. Jako člen školního štafetového týmu tehdy podle svých slov poprvé v kuse uběhl pět kilometrů. 

„Po doběhu jsem byl dost vyřízený, ale nával endorfinů ve mně vyvolal pocit, že to potřebuji zopakovat. O dva roky později na stejném závodě jsem si zaběhl celý půlmaraton, a to už jsem věděl, že se chci věnovat běhu naplno,“ řekl muž, který aktuálně reprezentuje brněnský klub VSK Univerzita Brno, kam to má blízko coby student Fakulty sportovních studií na Masarykově univerzitě. 

V letošní sezoně si Vojta Novák vyzkoušel nejrůznější závodní tratě – od závodů na 800 metrů až po půlmaraton. „V budoucnosti se chci zaměřit hlavně na delší závody. Nejoblíbenější je pro mě silničních deset kilometrů,“ uvedl. Výrazně zabodoval i na legendární „desítce“ z Běchovic do Prahy, což je nejstarší nepřerušený závod v Evropě. Letos se s časem 31:53 probojoval mezi deset nejlepších běžců.

 

Laťka je vysoko

Poměřit síly přímo na trati můžete s Vojtou Novákem i vy osobně. V sobotu 18. listopadu má v plánu zaběhnout závod v Tochovicích. Tento kros je finální štací letošního ročníku Brdského běžeckého poháru, který je otevřený i amatérům či začínajícím běžcům nejrůznějších věkových a výkonnostních kategorií. O týden později (v sobotu 25. listopadu) se budou na Nováku vyhlašovat absolutní vítězové Brdského běžeckého poháru 2023. Tomuto ceremoniálu bude jako již tradičně předcházet štafetový závod dvojic kolem místního rybníka a rodinných trojic na kratších tratích. 

Jaké běžecké cíle má před sebou Vojta Novák? Chtěl by si jednou zaběhnout i pod pěti olympijskými kruhy? „Olympiáda je snem každého sportovce. Laťka k tomuto snu je nastavena hodně vysoko, ale k životu sny patří,“ dodal elitní příbramský běžec. 

Lukáš Rozmajzl
Brdský běžecký pohár

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne