Slider

Třicet let tvůrčí práce i hravého odpočinku

Školství | Srpen, září 2021

Nové logo umělecké školy vytvořil grafik Štěpán Holič. Repro: Kahan

Základní umělecká škola na náměstí T. G. Masaryka si připomíná třicáté výročí své existence. Nabízí výuku v hudebním, výtvarném a literárně-dramatickém oboru a poskytuje také vzdělávání v Akademii umění a kultury – vzdělávání III. věku. V současné době škola vzdělává přibližně 500 žáků.

Základní umělecká škola na náměstí T. G. Masaryka oslaví v září 30. výročí svého založení. Od roku 1991 nabízí prostor ke společnému uměleckému tvoření a poznávání. Její vznik – ještě pod názvem 2. ZUŠ Příbram – doprovázelo nadšení učitelů spjaté s entusiazmem počátku 90. let minulého století. V průběhu tří desetiletí svého působení se stala díky kvalitním výsledkům a stále se rozšiřující nabídce vyučovaných studijních zaměření vyhledávaným místem tvůrčí práce i hravého odpočinku. Na základě spolupráce s řadou místních institucí si škola vybudovala pevnou pozici v kulturním světě příbramského regionu.  

Naším hlavním cílem je, aby studenti získali k umění celoživotní vztah, který je bude provázet v osobním či profesním životě. V současné době navštěvuje školu až 500 žáků. Vzhledem k velkému počtu uchazečů o přijetí ke studiu byla škole třikrát (v letech 2007, 2011 a 2016) navýšena kapacita, a to celkem o 200 žáků. Kromě budovy na náměstí T. G. Masaryka využívá škola od roku 2009 také prostory v Dlouhé ulici 163. Nabízíme výuku v hudebním, výtvarném a literárně-dramatickém oboru a poskytujeme také vzdělávání v Akademii umění a kultury – vzdělávání III. věku. V posledních letech působí ve škole průměrně 33 zaměstnanců, z toho 28 pedagogů. Pedagogický sbor svým odborným zaměřením i počtem učitelů plně pokrývá šíři nabídky pro vzdělávání ve vyučovaných uměleckých oborech a studijních zaměřeních.  

Stejně jako do všech jiných oblastí lidského života zasáhla těžce i do uměleckého vzdělávání současná covidová epidemie. Distanční výuka byla výzvou ke zvládnutí dosud jen v menší míře užívaných technologií i metodických postupů. S touto složitou situací se dokázala škola vyrovnat a díky snaze o nepřetržitý kontakt se žáky nezaznamenala masivnější odliv studentů. Skrze umělecké tvoření navíc mohli učitelé zblízka nahlédnout do života rodin svých žáků. I proto chceme s radostí oslavit 30. výročí založení školy. Ve čtvrtek 16. září všechny srdečně zveme na výroční vystoupení našich žáků. Aktuální informace budou předem zveřejněny na webu zuspribram.cz.

Kromě toho oslavíme výročí také představením nového loga školy. V souladu s vizuálním stylem města Příbram jej vytvořil Štěpán Holič z grafického studia Lemon design. Kromě odkazu na jednotný příbramský grafický styl čerpá i z motivů staršího loga školy s motivem pierota na kole a z motivů odkazujících na tvořivost, hravost a propojování různých uměleckých světů. Doufáme, že se všem žákům, jejich rodinám i široké veřejnosti bude nové logo líbit, a úspěšně tak otevře další desetiletí naší základní umělecké školy. 

Petra Havlíková, Eliška Baťová, ZUŠ Příbram I

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne