Slider

Tři čtvrtiny čtenářů dávají knihovně jedničku

Život v Příbrami | Říjen 2023

Oddělení lákající dětské čtenáře. Foto: Knihovna Jana Drdy

Na jaře tohoto roku připravila Knihovna Jana Drdy Příbram anonymní dotazníkové šetření, jehož cílem bylo zjistit, jak vnímají čtenáři a návštěvníci činnost a služby knihovny. Průzkum Knihovny Jana Drdy trval od 27. března do 31. května letošního roku a zúčastnilo se ho 657 osob různého věku, pohlaví nebo vzdělání. Dotazník byl koncipován tak, aby se o svůj názor mohli podělit registrovaní i neregistrovaní uživatelé, dospělí i čtenáři do 15 let.

 

V jarním dotazníkovém šetření sledovala Knihovna Jana Drdy (KJD) čtyři hlavní oblasti: Návštěvnost poboček; Půjčování dokumentů v KJD; Hodnocení práce knihovníků a knihovnic; Služby KJD a jejich využívání. 

A co jsme se z došlých odpovědí dozvěděli? K činnosti knihovny se nejvíce vyjadřovali registrovaní čtenáři, kterých bylo téměř 93 %. Skoro polovina z nich knihovnu navštěvuje více než 10 let. V kategorii dospělých čtenářů odpovídaly převážně ženy (87 %). Mezi těmito respondenty převládá středoškolské (37 %) a vysokoškolské (35 %) vzdělání. Z dotazníkového šetření (DŠ) dále vyplynulo, že 52 % dospělých respondentů jsou pracující, druhou nejpočetnější skupinu tvoří důchodci nebo pracující nad 60 let (27 %). DŠ se zúčastnili i respondenti mladší 15 let (asi desetina dotazovaných). Nejvíce respondentů navštěvuje Ústřední půjčovnu pro dospělé (78 %), pak následuje Ústřední půjčovna pro děti (38 %) a pobočka Křižák (31 %). Polovina dotazovaných chodí do KJD jednou měsíčně. Nejvíce se půjčuje beletrie jak v kategorii dospělých, tak v kategorii dětských čtenářů.

 

Převládá spokojenost

Z DŠ vyplynulo, že většina respondentů je spokojena s dostupností a otevírací dobou poboček i s registračním poplatkem, zaznamenali jsme i mnoho pochvalných slov na personál KJD. Převládá i názor, že propagace akcí, které KJD pořádá, je dostatečná. 

Našlo se samozřejmě i několik opačných názorů. Někteří respondenti, kteří se k této části dotazníku vyjadřovali, nebyli spokojeni např. s parkováním u hlavní budovy, s otevírací dobou poboček, s půjčováním e-knih, s dostupností novinek, několik dotazovaných by uvítalo provozní dobu ve čtvrtek, půjčování e-audioknih, kavárnu a mnoho dalšího.

 

Klimatizace pro mladé

I mladší čtenáři nám sdělili několik námětů k řešení. Rádi by v knihovně uvítali klimatizaci, více knih a knižních novinek na výběr, více klidu na čtení, více her a akcí pro děti a mládež či možnost pravidelného setkávání lidí, kteří rádi čtou. V několika případech byl negativně hodnocen i hluk v tzv. Doupěti (herna pro děti). 

Čtenářům starším 60 let jsme položili několik doplňujících otázek, ze kterých vyplynulo, že z aktivit knihovny je v této kategorii respondentů největší zájem o besedy se spisovateli (48 %), přednášky o cestování (43 %) a také o vycházky (22 %). Na otázku, jaké akce v knihovně postrádají, byla nejčastější odpověď „nevím“ (87 %), zbytek postrádá tvůrčí dílny nebo pohybové aktivity. Zajímalo nás také, zda respondenti vědí o možnosti navštěvovat Virtuální univerzitu třetího věku (VU3V). Z DŠ vyplynulo, že o této službě knihovny neví 16 % dotázaných, 64 % o službu nemá zájem a VU3V navštěvuje pětina respondentů.

 

Na jedničku

Dotazování také mohli knihovnu oznámkovat jako ve škole. Téměř 74 % dospělých čtenářů KJD ohodnotilo známkou 1, známku 3, 4 a 5 jsme obdrželi celkem od 4 % dotazovaných. 

Zatímco dospělí čtenáři známkovali celkovou úroveň služeb poskytovaných knihovnou, čtenáři mladší 15 let nám vystavili vysvědčení z více předmětů, ze kterého je vidět, že i u nich knihovna prospěla s většinou pěkných známek. Známky 4 a 5 dostala knihovna v sedmi případech, a to za počítače v knihovně, Doupě, hry v knihovně a vzhled knihovny. Naopak máme radost z toho, že z 60 došlých odpovědí získali knihovnice 53 jedniček a sedm dvojek. 

Poslední část dotazníku byla věnována otázkám pro neregistrované návštěvníky KJD, ve kterém nejvíce odpovídali respondenti ve věku 25–65 let (47 %) a 15–25 let (41 %). Na otázku, proč respondenti nejsou registrovanými čtenáři, byla nejčastější odpověď „jiné“ (31 %), např. že si knihy půjčují od registrovaného čtenáře, nebo že ho do knihovny pouze doprovází. Asi 29 % čte pouze knihy vlastní nebo půjčené od známých, více než 16 % respondentů čtenářem KJD byli a chystají se členství obnovit a v desetině případů chodí do jiné knihovny.

 

Proč chodili, a už nechodí?

Na otázku, proč dříve registrovaní čtenáři již v knihovně registrovaní nejsou, přes 58 % uvedlo jiné důvody (např. nedostatečná a neaktuální nabídka fondu, knihovna je z ruky, chodí jiný člen rodiny). Čtvrtina respondentů nemá čas. Zbylí uvedli, že buď nečtou, nebyli spokojeni, nebo jim nevyhovuje dostupnost poboček. 

Na otázku využívání jiných služeb odpovědělo 51 % neregistrovaných respondentů, že tyto služby nevyužívá, asi 29 % využívá kopírování dokumentů, služby wi-fi (16 %), skenování (14 %), veřejný internet na počítači (10 %) nebo potisk triček (4 %). 

Z dotazníkového šetření jsme získali zajímavé podněty, jak zlepšit služby. Zamýšlíme se nad úpravou ceníku služeb, např. u skenování dokumentů. Dále pracujeme na rozšíření tvůrčích aktivit pro dětské čtenáře. Všem respondentům chceme touto cestou poděkovat za to, že se s námi podělili o své názory a náměty, na jejichž základě se budeme snažit vytvořit z knihovny ještě lepší místo. Jsme si vědomi, že není v našich silách vyhovět všem přáním a dosáhnout maximální spokojenosti všech čtenářů a návštěvníků knihovny. Snažíme se ale vždy udělat maximum pro to, aby od nás čtenáři a návštěvníci odcházeli s úsměvem. 

Podrobná zpráva o výsledcích dotazníkového šetření bude zveřejněna na webových stránkách knihovny v říjnu 2023 u příležitosti Týdne knihoven. 

Daniela Chlebounová
Knihovna Jana Drdy

Nejen literární zážitky

Myslím si, že služby knihovny se pohybují na velmi dobré úrovni. Jsem spokojeným čtenářem, kterému se kromě literárních zážitků vždy dostane i vstřícnosti a milého přístupu ze strany personálu. Přeji knihovně mnoho úspěchů.
Vyjádření jedno z respondentů v anonymním dotazníkovém šetření

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne