Slider

Trenéři ve škole i pro třeťáky

Školství | Únor 2022

Díky trenérům si děti vyzkoušejí nejrůznější sporty a aktivity. Foto: Eva Švehlová

Projekt Trenéři ve škole byl spuštěn na začátku roku 2020. Původně šlo o akci pro první třídy, nyní je rozšířena i pro druháky a třeťáky. Vytýčeným cílem je dostat trenéry do hodin tělesné výchovy na celém prvním stupni.

Příbram byla po Praze prvním městem, kde byl spuštěn projekt Trenéři ve škole. „Díky projektu Trenéři ve škole, při kterém se v hodinách tělesné výchovy střídají trenéři různých sportovních odvětví, získávají děti všestrannost a učitelé tělesné výchovy nový náhled na to, jak se dá tělesná výchova zpestřit,“ vysvětlila radní pro sport Renáta Vesecká. Dodala, že zpětná vazba přichází jak od pedagogů, tak rodičů, kteří u svých potomků zaznamenávají zvýšený zájem o některé sporty. Děti si mohou zkusit základy následujících sportů: házená, úpolové sporty (karate, judo, MMA), gymnastika, fotbal, americký fotbal, tanec, volejbal, hokej a florbal.  

Trenéry v hodinách pravidelně navštěvuje garant projektu Antonín Barák: „Zatímco v minulém a předminulém roce jsme docházeli pouze do prvních a poté do druhých tříd, v aktuálním školním roce zvládají trenéři tělesné výchovy i v třetích třídách. Pro každého z nich jde tedy o časově velmi náročný počin, neboť tuto aktivitu dělají vedle svého zaměstnání.“ Protože v budoucnu chce město zapojit do projektu všechny třídy prvního stupně, vychovávají si současní trenéři v klubech své nástupce. „Z pohledu sportovce jsem velice rád, že Příbram se ke sportování dětí staví tímto způsobem a snaží se veškeré sportovní aktivity podporovat,“ dodal Antonín Barák. 

Projekt je finančně podpořen z městského rozpočtu. V minulém roce čerpala Příbram dotaci z Národní sportovní agentury, díky níž se uhradila podzimní část projektu. „Podle dostupných informací chce Národní sportovní agentura projekty tohoto typu podporovat i v následujících letech, což pro nás znamená, že se budeme snažit tuto podporu získat,“ doplnila Renáta Vesecká. 

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne