Slider

Trampská hudba na Příbramsku: To snad jinde nemá obdoby

Život v Příbrami | Září 2020

Skupina Klikaři z Dobříše

Příbram je město zaslíbené country muzice, působí zde minimálně třicet skupin. Tato ohromná koncentrace je způsobena blízkostí brdských lesů, kde se odpradávna toulají skupiny trampů, které si bez kytary nedovedeme představit. Další impuls pro setkávání při kytaře je dán blízkou řekou Vltavou. Rovněž k vodáckému lidu patří hudební nástroje, a to především kytary, bendža a foukací harmoniky. To je základ pro dobrou country a trampskou písničku.

 

Byla by škoda nevyužít velkého potenciálu pro trampskou hudbu na Příbramsku. Proto jsme se rozhodli zorganizovat festival amatérských muzikantů z tohoto regionu. Vzhledem k tomu, že se nejedná o klasickou hudební přehlídku, ale o setkání přátel-muzikantů, pojmenoval jsem akci Country sešlost. Chtěl jsem muzikantům dát možnost alespoň jednou do roka se sejít, zavzpomínat a popovídat si mezi sebou, ale také s příznivci, kterých rovněž není málo. Každoročně se na festival vypraví 200–300 diváků. Od toho název Sešlost, prostě se jen sejít. Zlí jazykové tvrdí, že pojmenování je odvozeno od toho, jak všichni vypadáme. Bohužel je pravda, že čas je na nás již vidět. 

Letos pořádáme pátý ročník. Každý rok vystupuje osm až devět skupin, přičemž se vždy jednou do roka jedna až dvě kapely mění. Kvalita vystupujících je skutečně velmi dobrá. Jak říkám – co se děje v této oblasti v Příbrami, nemá zřejmě v republice obdoby. Kamarádi, se kterými se setkáváme, nám to závidí. 

Letošní ročník se koná 12. září na terase restaurace Orlov, v podstatě na úplném okraji brdských kopců. Začínáme v 14.00 a během odpoledne zahraje osm skupin. Předpokládáme, že poslední kapela skončí v 20.00. Každá skupina má vyhrazený prostor 45 minut. Na konec všechny dostávají účastnický pohár. Ten si přebírá rovněž nejstarší muzikant nebo hudebník, jenž zahrál na nejvíce nástrojů. Nicméně nechceme, aby tento festival vyzněl jako soutěž, ale jako skutečné kamarádské posezení milovníků country muziky. 

Pro případ špatného počasí bude terasa restaurace v Orlově zastřešena jednak markýzou a jednak budeme mít párty stany, takže se příchozí nemusí bát, že by na ně pršelo. Vstupné je zdarma. Každý ročník si necháváme nahrát na video. Pokud budete mít chuť, podívejte se na YouTube na stránku Jiří Hlinka – 4. country sešlost 2019.  

Jiří Hlinka, Country sešlost

 

Kdo zahraje na Country sešlosti v Orlově

14.00: Dědský úsměv

14.45: Ruty šuty band

15.30: Kocábka

16.15: PE3

17.00: M-band

17.45: Sousedé

18.30: Klikaři

19.15: Fanda Tomášek a přátelé

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne