Slider

Test elektrobusu: bezemisní a tichý, ale nákladný a s nízkým dojezdem

Doprava | Červen 2021

Dopravní společnost v Příbrami testovala autobus, který je poháněn elektrickým akumulátorem.

Dopravní společnost v Příbrami testovala autobus, který je poháněn elektrickým akumulátorem. Vůz jezdil po městě především v odpoledních či večerních hodinách na nejvíce frekventovaných linkách.

 

Elektřina je dnes mantrou pro mnohé zastánce moderního a ekologičtějšího způsobu přepravy, včetně veřejné dopravy. Květnový Kahan informoval o několikadenním nasazení elektrického autobusu na linkách městské hromadné dopravy v Příbrami. Mercedes-Benz eCitaro je bezemisní a téměř bezhlučný autobus s trojími dveřmi a 80 místy (30 k sezení, 50 ke stání). Jak testy dopadly? 

„Autobus je moc hezký, pohodlný pro cestující a vyznačuje se velmi tichým chodem. Podle hodnocení řidiče má výborné jízdní vlastnosti a vzhledem k větší hmotnosti autobusu vozidlo pěkně sedí a nedrncá,“ popsal základní zkušenosti Roman Kurfürst, vedoucí provozní oblasti Příbram a Sedlčany společnosti Arriva Střední Čechy, která provozuje také příbramskou MHD. 

Negativní stránkou jsou nároky na infrastrukturu: „Autobusy vyžadují velký odběr proudu při dobíjení. Pro 20 autobusů, které obsluhují příbramskou MHD, by bylo třeba vystavět napájecí stanici,“ podotkl Roman Kurfürst a dodal, že to není jako dobít elektrický osobní automobil ze zásuvky v rodinném domě. Mezi další nevýhody se řadí vysoká pořizovací cena autobusů, která by však podle vedoucího dopravy poklesla při sériové výrobě. Na stranu negativ je třeba přičíst rovněž relativně nízký dojezd na jedno dobití baterie, který na základě testu přímo v Příbrami činil 200 kilometrů. 

Dubnové testování elektrobusu komentoval také příbramský místostarosta Martin Buršík: „Elektrobusy budou v příštích letech bezpochyby cestou kupředu. Domnívám se, že v dalším cyklu obnovy smlouvy na provoz MHD v Příbrami bude město zvažovat pořízení elektrobusů. V té době už budou elektrobusy i nabíjecí stanice výkonnější a levnější jak na pořízení, tak na provoz. Zavedení elektrobusů nyní by s největší pravděpodobností znamenalo markantní zvýšení nákladů na provoz MHD z důvodu nutnosti vybudování servisní a nabíjecí stanice pro celou flotilu elektrobusů.“ 

S podpisem nové desetileté smlouvy se společností Arriva, která vešla v platnost v prosinci roku 2019, se příbramský vozový park kompletně obnovil. Aktuálně MHD v Příbrami zajišťuje dvacet autobusů, z toho čtrnáct nových. Stávající vozy splňují normu Euro 6, tedy aktuálně (chystá se zavedení Euro 7) nejpřísnější emisní limit. V nejbližších letech proto podle Martina Buršíka město neuvažuje o změně vozového parku. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne