Slider

Terry Pratchett opět v příbramském divadle

Kultura | Únor 2020

Divadlo A. Dvořáka Příbram připravilo ještě pro závěr loňského roku premiéru.

Poslední loňská divadelní premiéra patřila Terrymu Pratchettovi. Ve čtvrtek 12. prosince a v pátek 27. prosince uvedlo hru Soudné sestry. Autor má řadu příznivců, kteří se i u nás sdružují v různých fanouškovských klubech. Také diváci příbramského divadla Terryho Pratchetta znají, v divadle se hrála jeho hra Stráže! Stráže! 

Soudné sestry je humoristický fantasy příběh, šestý ze série Zeměplocha. Děj, ne nepodobný Macbethovi a Hamletovi, se točí kolem tří čarodějek: Bábi Zlopočasné, Stařenky Oggové a Magráty Česnekové. Těm se nelíbí krutovláda vévody Felmeta, který se ujal moci poté, co zavraždí krále Verence. Proto se čarodějky snaží znovu dostat na trůn pravého krále, Verencova syna Tomjana. Protože ale neví, jak by se zbavily vévody Felmeta a jeho manželky, posunou čas v Lance o patnáct let dopředu, aby mohl Tomjan vznést požadavky na trůn. V inscenaci pro celou rodinu nechybí ani kouzla a čáry. 

Dramaturgyně Pavlína Schejbalová uvedla: „Jedná se o kultovní záležitost. Držíme se víc knihy než dramatizace. Obsazen je téměř celý soubor.“ V rolích vystupují Helena Karochová, Kateřina Fixová, Eliška Nejedlá, Jan Konečný, Radomír Švec, Lukáš Typlt, Petr Florián, Martin Dusbaba, Anna Fixová, Vladimír Senič, Václav Rašilov, Šimon Knápek, Robert Tyleček, Petr Beleš a Michal Kuboušek. Představení se hraje například 11. nebo 18. února 2020.  

- Autor: Terry Pratchett

- Režie: Milan Schejbal

- Dramaturgie: Kateřina Fixová, Pavlína Schejbalová

- Dramatizace: Stephen Briggs

- Pohybová spolupráce: Martin Pacek

- Překlad: Jan Kantůrek

- Výprava: Kateřina Baranowska

- Hudba: Zdeněk Dočekal

- Jazyková spolupráce: Regina Szymiková

- Inspice a nápověda: Kateřina Zítková

- Foto: Lukáš Janičina

 

red

 

 

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne