Slider

Tento způsob jara

Úvodník | Květen 2020

Tento způsob jara zdá se mi poněkud nešťastným…

Tento způsob jara zdá se mi poněkud nešťastným… Ale kdež. I když nás začátkem letošního jara zaskočily turbulence spojené s novým koronavirem, je potřeba jarní atmosféru nasát a pokusit se tak vyrovnat výkyv, který jsme v posledních týdnech všichni zažili. První teplé sluneční paprsky, kvetoucí stromy a květiny, poletující včely… To vše je dnes doslova pokladem. Toto jaro si přírody a její krásy zkrátka všímáme mnohem více.  

V době prvotního šoku z drastických karanténních opatření, kdy ze dne na den lidé přestali chodit do práce a děti do škol, se vše zvládalo, protože prostě muselo. Nebyla jiná možnost. Všichni jsme se museli sjednotit, poslechnout nařízení a rady a utvrzovat se, že nepříjemnosti překonáme. Prvotní šok už opadl, ale nová realita nemá ještě zcela jasné kontury, zůstává spousta otázek a obavy nepolevují. 

Tento Kahan je také z mnoha důvodů jiný, a na několika stránkách výjimečně jiný. Například rozhovor se starostou Janem Konvalinkou přibližuje detaily z prvních dnů nouzového stavu. Informace o počtu nakažených musel tehdy získávat neoficiální cestou, protože oficiálně se ani on mnoho nedověděl. Další část tohoto čísla věnujeme školství a tipům ředitelů škol, jak učit děti v domácím prostředí. V jednom z příspěvků místostarostky Zorky Brožíkové se dozvíte, jak dramaticky probíhalo uzavírání mateřských škol. Na vzniklé nepříjemnosti si navenek nikdo příliš nestěžoval a všichni to považovali za normální. Popsaný sled událostí však ukazuje, jak komplikovaný proces, koordinovaný ve večerních hodinách, to byl. 

Jaro je konečně tady. Proto si jej v rámci „karanténních“ možností užijme. S koncem zimy – temného a studeného období – snad můžeme říci, že rychle zmizí i dopady „koronavirové“ krize, která tak prudce a nenadále vtrhla do našich životů. Za sebe i kolegy vám přeji krásné jaro a pevné zdraví. 

Martin Buršík
1. místostarosta města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne