Slider

Tento ročník byl více prožívaný, více emotivní

Kultura | Prosinec 2021

Příští rok v Příbrami vystoupí Česká filharmonie. Foto: Petra Hajská

Letošní ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka je za námi. Příznivci klasické hudby však mají velmi dobrý důvod vyhlížet už ten příští. „Po dlouhých 46 letech zavítá do Příbrami Česká filharmonie a představí se Dvořákovou Novosvětskou symfonií a Čajkovského Koncertem pro housle a orchestr D dur se sólistou Jiřím Vodičkou,“ říká Albína Dědičík Houšková, ředitelka Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram.

Jaký byl z vašeho pohledu letošní ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka?

Byl ve všech směrech náročnější než ročníky standardní, předcovidové. Jeho organizace zahrnovala několikanásobné změny v termínech a někdy i v místech konání, neustálé sledování podmínek pro realizaci koncertů a také mnohem rozsáhlejší propagační kampaně. Složité to ale nebylo zdaleka jen pro organizátory a umělce, ale také pro samotné diváky. V rámci akceptace vládních opatření a neustálých změn byla jejich účast na koncertech svým způsobem demonstrací odvahy a opravdové náklonosti k živému umění a našemu festivalu.

Změnil se po dlouhé době lockdownů nějak přístup publika i umělců k živým vystoupením?

Dalo by se říct, že koncerty byly z hlediska diváků i samotných umělců více prožívané, více emotivní. Ti, kteří trpěli „abstinenčními příznaky“ po živé kultuře, vytvořili na koncertech neopakovatelnou atmosféru.

 

Ročník byl v podstatě rozdělen na jarní a podzimní část. Podepsalo se to na návštěvnosti?

Bohužel část populace z nejrůznějších důvodů omezila své cesty za kulturou, a to se odrazilo i na letošní návštěvnosti, která byla oproti předchozím letům nižší, a to bez ohledu na dramaturgii či konkrétní interprety. Věříme však, že se jedná o přechodný jev a příští rok budeme u koncertů opět uvádět ono magické „vyprodáno“.

 

Už několik let má festival ve své nabídce program pro děti. Daří se ke klasické hudbě přivádět i mladší ročníky?

Program pro děti je naší pýchou. Daří se nám ho neustále rozvíjet a pozitivní ohlasy ze stran dětí i pedagogů jsou jasným vodítkem, že jdeme správnou cestou. Z důvodu kolize termínů jsme nebyli letos schopni uvést operu pro děti, náhradní termín bude v květnu příštího roku. Nicméně v rámci Dne s AD jsme rozšířili řadu projektů, které jsme s velkým úspěchem realizovali ve školkách, školách i na gymnáziích a k tomu ve spolupráci s příbramskými základními uměleckými školami připojili studentská vystoupení ke koncertům profesionálních těles. Proběhl rovněž 5. ročník výtvarné soutěže pro děti, a navíc ve spolupráci s řadou příbramských institucí v čele s Knihovnou Jana Drdy bylo nad očekávání skvěle přijato soutěžní putování Po stopách Antonína Dvořáka. Zapojili se celé třídy, rodiny i jednotlivci.

 

Kdy se uskuteční příští festival?

Festival proběhne v termínech od 12. dubna do 7. června. Celkem bude uskutečněno patnáct klasických koncertů, včetně koncertu spojeného se světovou premiérou vítězné skladby 6. ročníku soutěže ve skladbě a dvou koncertů v doprovodné řadě, věnovaných partnerským městům Příbrami, dvě operní představení určená dětskému publiku s navazující výtvarnou soutěží a další ročník populárního Dne s AD.

 

Jak bude festival koncipován?

Na dramaturgickou linku 53. ročníku měla vliv situace posledních let spojených s pandemií covid-19, ovlivňující život lidí naprosto ve všech sférách. Původním záměrem bylo myšlenkové propojení s koncepcí 52. ročníku, zaměřeného na rodinné a přátelské vztahy Antonína Dvořáka, s důrazem na duchovní stránku Mistrova díla. Při pohledu na současnou situaci byla však tato linka rozšířena: část programu je stále zaměřena na duchovní prožitky, nicméně do programu jsme zařadili rovněž koncerty oslavující život, radost a štěstí, které nová doba s sebou snad již přináší. Věříme, že takovým bude hned zahajovací koncert slavné České filharmonie, která do Příbrami zavítá po dlouhých 46 letech a představí se Dvořákovou Novosvětskou symfonií a Čajkovského Koncertem pro housle a orchestr D dur se sólistou Jiřím Vodičkou. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne