Slider

Tanky valí ven, běželo se pro republiku

Život v Příbrami | Prosinec 2021

Běh pro republiku začíná v bráně někdejšího lágru pod nechvalně známým heslem. Foto: Matěj Machuta

Při příležitosti 103. výročí vzniku ČSR se v neděli 31. října v okolí Památníku Vojna uskutečnil Běh pro republiku. Běžci si připomenuli osudy lidí uvězněných v táboře Vojna a v dalších komunistických lágrech.

 

V letošním roce je tomu 30 let od začátku odsunu sovětských vojsk z Československa, proto jsme pro letošní Běh pro republiku vybrali motto Běž domů, Ivane! Běžci nalezli vyobrazení tanku na číslech, ceně pro nejlepší nebo zazněla legendární píseň „To tenkrát v šedesátom osmom“ zpěváka Jana Vyčítala. 

Mnozí z vězněných se často ocitli na útěku a museli běžet. Volunteer team Příbram a Památník Vojna (pobočka Hornického muzea Příbram) každoročně připravuje běh svobody a demokracie. Okruh zavedl více než 80 běžců od Památníku Vojna do Žežic, Lešetic, s cílem opět v prostorách památníku. Letošní Běh pro republiku o délce 5 km nejrychleji zdolali sourozenci Anna a Lukáš Perglerovi. 

Běh pro republiku zároveň každoročně představuje osobnosti, které utvářely demokratickou identitu naší země. V letošním roce to byl redemptorista Metoděj Dominik Trčka. Tento řeholník působil v mariánské bazilice na Svaté Hoře, během 1. světové války pomáhal poutníkům, uprchlíkům a vojákům. 

Během komunistického režimu byl vězněn na Mírově a v Leopoldově. V leopoldovské věznici byl udán dozorcem, když spoluvězňům vyprávěl o Vánocích a zpíval při tom koledu. Následně byl poslán do korekce o rozměrech 1,5 × 1,5 m. V korekci dostal zápal plic a vysoké horečky. Na následky podchlazení v roce 1959 umírá. 

Více se mohou návštěvníci dozvědět v trvalé expozici Akce K na Svaté Hoře, která představuje brutální likvidaci klášterů komunistickým režimem. 

Josef Hovorka, Volunteer Team Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne