Slider

Studenti Obchodní akademie navštívili Lotyšsko

Školství | Duben 2020

Na Obchodní akademii Příbram probíhá mezinárodní vzdělávací projekt Erasmus+ s názvem U2 Have a Voice zaměřený na aktivní občanství.

Na Obchodní akademii Příbram probíhá mezinárodní vzdělávací projekt Erasmus+ s názvem U2 Have a Voice zaměřený na aktivní občanství. Do projektu jsou zapojeny střední školy z Řecka, Islandu, České republiky a Lotyšska.

 

V rámci projektu U2 Have a Voice jsme se 16. února vydali na cestu do partnerské školy ve městě Saldus v Lotyšsku. Zde nás přivítaly hostitelské rodiny, u kterých jsme strávily následující týden. Další den začal společnou seznamovací hrou a pokračoval prohlídkou školy. Zaujala nás délka vyučovací hodiny – 40 minut. S velkou dávkou nervozity jsme hned první den prezentovali ostatním účastníkům naši školu, město Příbram a Českou republiku. 

Program pobytu v Saldusu byl pestrý. Připravovali jsme debatní soutěže trojčlenných skupin, přitom každý účastník byl z jiné země. Museli jsme se poprat s novou slovní zásobou i tématy jako být či nebýt aktivní občan, volit či nevolit od 16 let, mít či nemít svého studentského školního prezidenta. Za ten týden se naše angličtina neuvěřitelně zlepšila a získali jsme větší sebejistotu. 

Měli jsme možnost potkat starostu Saldusu, který nám představil město a region a přiblížil svou práci na radnici. Prohlédli jsme si novou moderní uměleckou školu i centrum organizace volného času místní mládeže a dětí. Zde jsme prezentovali dobrovolnické aktivity, do kterých jsme se v Příbrami zapojili. Navštívili jsme charitativní centrum při nedalekém kostele. Také jsme ve škole pekli sušenky a vyráběli dřevěné hračky pro charitativní účely. V hlavním městě jsme absolvovali prohlídku lotyšského parlamentu a besedu s ministryní zdravotnictví a sociálních věcí. Odpoledne byla věnována společným výletům s hostitelskou rodinou nebo se všemi účastníky. V městečku Kuldīga jsme viděli nejširší vodopád ve střední Evropě. V Rize jsme obdivovali kostely a významné domy. 

Poslední večer jsme se naučili lotyšské, řecké i islandské národní tance. My, Češi, zocelení lekcemi tance v tanečních, jsme naučili své kamarády mazurku a polku. Při loučení jsme brečeli jako želvy a domlouvali si prázdninové návštěvy našich nových přátel. Už se těšíme na další podobnou akci školy. Škoda jen, že na květnové setkání na Islandu nepojedeme znovu my, ale jiní spolužáci. 

Anna Černá, Monika Burdová, OA a VOŠ Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne