Slider

Středočeská doprava zřejmě podraží

Krátce | Březen 2021

Propad tržeb v hromadné dopravě ve Středočeském kraji za loňský rok přesáhne půl miliardy korun.

Propad tržeb v hromadné dopravě ve Středočeském kraji za loňský rok přesáhne půl miliardy korun. Hlavní důvod spočívá ve snížení počtu cestujících způsobený protipandemickými opatřeními o zhruba jednu třetinu. Informoval o tom Středočeský kraj, který se rozhodl pro stabilizační opatření.

Pokud se na nich dohodne s hlavním městem Prahou, která má integrovanou veřejnou dopravu, lze podle kraje na začátku července 2021 očekávat zvýšení cen jízdného.

Dalším krokem má být omezení frekvence spojů veřejné dopravy o přibližně 10 procent (od 7. března 2021) do konce příštího roku.

Třetím krokem je úprava technických standardů PID, které budou spočívat v prodloužení tolerovaného stáří autobusů tak, aby dopravci nebyli nuceni v letošním a příštím roce pořizovat nová vozidla nad rámec nutné obnovy. Tyto kroky by měly přinést úsporu ve výši 335–385 milionů korun, která půjde právě na sanaci ztrát dopravců.

Krajský radní pro mobilitu Petr Borecký vysvětlil: „V současné době činí ztráty dopravců 10–13 milionů korun týdně, a rozhodně nemůžeme očekávat, že se situace v dohledné době zlepší. Pokud by se trend nezměnil, mohla by v souhrnu za roky 2020 a 2021 kumulovaná ztráta dopravců ve Středočeském kraji přesáhnout částku jedné miliardy korun. To řadu z dopravních společností tlačí přes hranici přežití a kraj chce z výnosů stabilizace především sanovat jejich ztráty. V neposlední řadě se jedná o pomoc rozpočtům středočeských města a obcí.“

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne