Slider

Střední školy lákají nové studenty

Školství | Leden 2021

Koronavirová pandemie nedovoluje plnohodnotné setkávání mezi lidmi. A platí to také pro střední školy.

 

Koronavirová pandemie nedovoluje plnohodnotné setkávání mezi lidmi. A platí to také pro střední školy, které v mnoha případech zrušily každoroční dny otevřených dveří nebo je přenesly do virtuálního prostředí. Pro základní orientaci žáků devátých tříd základních škola a jejich rodičů jsme ve spolupráci se středními školami a učilišti v Příbrami a nejbližším okolí připravili stručný přehled. Bližší informace najdete na webových stránkách.

 

Gymnázium pod Svatou Horou

Gymnázium pod Svatou Horou, jinak též Fakultní škola Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, je relativně mladá škola, která v roce 2022 oslaví 30 let své existence. Škola je také poměrně malá, studuje zde přibližně na tři stovky žáků. Otvírá dva gymnaziální obory. Šestiletý obor Brána k vysoké škole je určen pro žáky ze sedmých tříd ZŠ. Kromě státem organizovaných přijímacích zkoušek se uchazeč musí účastnit i motivačního pohovoru. Čtyřletý obor Živé jazyky je určen pro žáky z devátých tříd ZŠ. Škola má zvýšenou dotaci hodin cizích jazyků, vybrané předměty vyučuje metodou CLIL (Content and Language Integrated Learning, tj. obsahově a jazykově integrované učení). „Naše krédo zní: Naučíme vás učit se česky i cizojazyčně, odbornost pak získáte na vysoké škole tuzemské nebo zahraniční. Máme širokou škálu volitelných předmětů, projektové dny, granty, kurzy adaptační, sportovní i předmětové, výjezdy do zahraničí, rodilé mluvčí, plně aprobované vyučující schopné online výuky v období distančního vyučování, a hlavně úspěšné absolventy,“ uvedl ředitel Pavel Karnet.

Žáci chodí na maximálně dvě odpolední vyučování týdně. To jim podle ředitele umožňuje zbylé tři pracovní dny využít pro svoji zájmovou činnost či ke konzultacím s pedagogy. Dny otevřených dveří se konají 16. ledna 2021 – je možné, že organizovány budou virtuálně v prostředí internetových stránek školy.

Další informace: gshpb.czFacebook

 

 

Gymnázium Příbram

Gymnázium Příbram je nejstarší školou tohoto typu ve Středočeském kraji. Bylo založeno roku 1871. V současné budově sídlí od roku 1958. V letech 2008–2009 prošla škola zásadní rekonstrukcí a v půdních prostorech přibyla dvě patra především odborných učeben. Gymnázium každoročně přijímá 90 studentů do čtyřletého a 30 do osmiletého oboru. Celkově ve škole studuje 570 žáků. Absolventi školy jsou každoročně přijímáni na vysoké školy. V pedagogickém sboru působí několik rodilých mluvčích cizích jazyků. Mezi přednosti školy patří vzdělávací program nabízející přes 40 volitelných předmětů, řada tuzemských a zahraničních projektů a výměnných programů, široká nabídka kroužků a moderní vybavení. Studenti se mohou zapojit do aktivit školní televize, studentského orchestru či dramatického souboru. Škola jim také nabízí možnost skládat mezinárodní jazykové certifikáty přímo na gymnáziu, využívat fond školní knihovny či trávit volný čas ve školním klubu.

Mezi slavné absolventy patří například režisér Václav Bedřich, atletka Tereza Čapková, botanik Karel Domin, spisovatel a dramatik Jan Drda, fotograf František Drtikol, spisovatel Jaroslav Durych, básník a překladatel Hanuš Jelínek, režisér a scénárista Pavel Juráček nebo ředitel HMP Josef Velfl.

Protože koronavirová situace znemožnila uspořádání tradičního prosincového dne otevřených dveří ve standardním rozsahu, škola připravila virtuální procházku školou. Stačí navštívit webovky.

Další informace: gympb.cz

 

 

Integrovaná střední škola hotelového provozu, obchodu a služeb…

…nabízí nejrůznější obory jak učňovské, tak maturitní. Co se týče učňovských, lze se vyučit v oborech: Kuchař, Číšník, Aranžér či Cukrář. Pokud po získání výučního listu chce student pokračovat, má možnost nastoupit na dvouletý maturitní obor Podnikání. Ryze maturitní obory jsou Hotelnictví, Cestovní ruch, Pedagogické lyceum.

Škola má vlastní provozovny, kde probíhá převážná část praxe. V restauraci Na Plzeňské můžete zhlédnout a ochutnat práci kuchařů a cukrářů, ocenit dovednosti číšníků a „hotelováků“. Aranžéři mají své dílny v budově bývalého Telecomu nad Rynečkem. Studenti oboru Cestovní ruch vykonávají praxi v cestovních kancelářích, infocentrech a dalších místech spojených s cestovním ruchem. Pedagogické lyceum se po prvním roce studia dělí na dvě větve: sportovní a humanitní. Volba zaměření je rozhodující pro vykonávání praxe: mateřské školy, základní školy, zájmové kroužky, sportovní kluby a další.

Škola spolupracuje s mnohými restauracemi nejen v Příbrami, reklamními agenturami, zahradnictvími, prodejnami. Cukráři budou svou praxi vykonávat i v Pekárně a cukrárně Hořovice, kde si mohou zajistit brigádu, nebo i zaměstnání. Žáci oborů Hotelnictví, Kuchař a Číšník projdou i významnými českými hotely. Jedním z nejvýraznějších je Grandhotel Pupp v Karlových Varech, kde mají možnost setkat se nejen s provozem velkého hotelu, ale i se zajímavými českými osobnostmi.

Další informace: isspb.cz; Facebook

 

Obchodní akademie a Vyšší odborná škola

Škola poskytuje odborné vzdělání v oblasti ekonomika, účetnictví, informační technologie, obchodní korespondence, právo a dva cizí jazyky. „Absolvent může vykonávat činnosti ekonomického charakteru ve všech typech organizací, uplatní se v podnikání nebo pokračuje ve studiu na vysoké škole,“ informovala ředitelka školy Marcela Blažková. Student se může zaměřit na konkrétní oblast: Osobní a firemní finance; Marketing a management; Sociální poradenství.

Na škole dále funguje Ekonomické lyceum, jehož hlavním cílem je příprava pro vysokoškolské studium. Absolvent získává odborné vzdělání v ekonomických disciplínách. „Charakteristické pro absolventy obou oborů jsou samostatné myšlení, schopnost pohotového rozhodování, cílevědomost, iniciativa a samostatnost při řešení problémů, schopnost využívat výpočetní techniku, pracovat s informacemi a vystupovat na odpovídající společenské úrovni,“ řekla Marcela Blažková.

Škola také nabízí státní zkoušku z psaní na klávesnici, mezinárodní projekty, exkurze, zájezdy, adaptační, sportovní a lyžařské kurzy. Studenti mohou rovněž uskutečnit odbornou praxi v Německu, Velké Británii nebo Řecku.

Při přijímacím řízení se zohledňují studijní výsledky v posledních dvou ročnících základní školy a výsledky jednotných testů. Do nového ročníku Obchodní akademie nastupuje 60 studentů, do Ekonomického lycea pak polovina. Den otevřených dveří se uskuteční 23. ledna od 9.00.

Další informace: www.oapb.cz, Facebook

 

 

Odborné učiliště, Praktická škola Pod Šachtami

Škola má dlouholetou tradici a podle svého vedení dobře reaguje na potřeby současného trhu práce. „Nabízíme kariérové poradenství, konzultace s výchovným poradcem, výuku podle individuálního vzdělávacího plánu a respektujeme potřeby žáků se speciálními vzdělávacími potřebami,“ informovala pedagožka na učilišti Šárka Vylitová. Studentům z regionu škola poskytuje vzdělání s přesahem do praxe. Nabídka učebních oborů je následující: Zámečník, Zedník, Kuchař, Pečovatel, Zahradník. Studující mohou vykonávat odborné praxe na vlastních pracovištích, ale i v provozu spolupracujících firem nebo firem podle vlastního výběru (po domluvě). V rámci produktivní činnosti při praktickém vyučování je možné získat finanční ohodnocení. Stejně tak škola poskytuje studijní stipendium.

„Na Praktické škole nabízíme jednoleté a dvouleté studium určené pro žáky se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, popřípadě vícečetným postižením. Cílem tohoto studia je žáky připravit pro reálný život, rozvíjet samoobslužnost. Žáci se mohou uplatnit v chráněných dílnách nebo vykonávat pomocné práce,“ dodal zástupce ředitelky školy Petr Tošovský. V současnosti škola prochází celkovou modernizací vybavení a učebních prostor. Instituce sídlí v blízkosti vlakového i autobusového nádraží, což usnadňuje dojíždění i žákům z regionu.

Další informace: ouu.pb.cz; Facebook

 

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

Škola je regionálním vzdělávacím centrem zejména v oblastech elektrotechniky, strojírenství, automobilového průmyslu, požární ochrany a v posledních pěti letech se specializuje i na bezpečnostně-právní oblast. Celý vzdělávací komplex je situován v areálu, který tvoří jedenáct vzájemně propojených budov. „Součástí komplexu jsou moderně vybavené odborné učebny teoretického vyučování, školní dílny disponující materiálně-technickým vybavením splňující aktuální požadavky současné doby včetně nároků na digitální technologie, a to nejen v oblasti polytechnického vzdělávání,“ popsal vybavení školy ředitel Milan Lehocký a dodal: „ Moderní tělocvična, posilovna i víceúčelové hřiště, dva domovy mládeže a vlastní stravovací zařízení činí ze školy bezpečnou a soběstačnou vzdělávací instituci, která je navíc zcela obklopena přírodou.“

Mezi čtyřleté studijní obory s maturitním vysvědčením patří: Autotronik, Bezpečnostní a správní služby, Požární technika, ochrana a prevence, Průmyslová elektronika a zabezpečovací systémy. V rámci tříletých učebních oborů lze získat výuční list jako elektrikář, instalatér, zámečník nebo automechanik.

Studenti se pravidelně účastní například Hasičského jiskření, zapojují se do projektů Přes bariéry s Policií ČR nebo Fotbalové akademie 1. FK Příbram nebo sklízejí úspěchy ve sportovních soutěžích (košíková, odbíjená, florbal, futsal či plavání).

Další informace: dubno.cz, Facebook 

  

Střední odborné učiliště Hluboš

Na svých pracovištích v Hluboši a Dobříši nabízí škola následující tříleté obory: Truhlář, Tesař, Zpracovatel dřeva, Umělecký truhlář a řezbář, Truhlářská a čalounická výroba, Opravář zemědělských strojů, Mechanik opravář motorových vozidel, Opravářské práce, Kadeřník. Mezi maturitní čtyřleté obory patří: Operátor dřevařské a nábytkářské výroby, Kosmetické služby. Absolventi mohou pokračovat v nástavbovém studiu maturitního oboru Podnikání. „Od 1. září 2020 jsme také otevřeli nové pracoviště v Čechovské 112, kde poskytujeme kadeřnické a kosmetické služby pro veřejnost,“ řekla vedoucí technicko-ekonomického úseku Dana Horychová.

Učiliště navázalo spolupráci s nadačním fondem Děti bez mobilu. V rámci programu předváděli svá řemesla mladí truhláři, kadeřnice či kosmetičky a chlapci studující opravářské obory ukazovali drobné kovářské práce. Škola se účastní také Burzy práce a vzdělávání v Příbrami a v Berouně. V minulém školním roce do učiliště zavítaly děti ze Základní a mateřské školy v Hluboši. Prohlédly si učebny a největší ohlas měla odborná pracoviště. Každé dítě si mohlo na připravenou dřevěnou hrací kostku vyvrtat potřebný počet důlků a odnést si ji domů. Po práci v dílnách je čekalo rozmazlování v kosmetickém salonu. Kosmetičky malovaly dětem obrázky na obličej a ruce. V rámci projektu Šablony II proběhla ve škole soutěž druhých ročníků oboru Truhlář s názvem Truhlík roku. „Jsme zapojeni i do projektu Erasmus+, jehož cílem je prohloubit odborné znalosti a dovednosti žáků. Spolupracujeme se třemi školami na Slovensku,“ informovala Dana Horychová.

Den otevřených dveří se bude konat v Hluboši i Dobříši v závislosti na aktuální pandemické situaci. Navštívit školu lze pouze po předchozí domluvě.

Další informace: souhlubos.cz, Facebook 

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram

Listopad 2021 bude pro školu dalším z milníků, neboť její nepřetržitá činnost potrvá 170 let. Tím se řadí mezi nejstarší školy v regionu i v ČR. Za svého působení škola připravila tisíce absolventů, z nichž se mnozí prosadili jako špičkoví odborníci u nás i v zahraničí. „Naše absolventy sledujeme na všech kontinentech a s řadou z nich udržujeme osobní i pracovní kontakty. Škola ve svém vývoji byla vždy úzce spjatá s hospodářskými a průmyslovými potřebami našeho regionu,“ uvedl ředitel školy Tomáš Hlaváč. V současné době škola nabízí tyto technické maturitní obory (v závorce je uvedeno zaměření): Elektrotechnika (Počítačové technologie); Elektrotechnika (Multimédia a informatika); Strojírenství (Počítačové strojírenství); Stavebnictví (Pozemní stavitelství a architektura); Stavebnictví (Pozemní stavitelství). Od roku 2021 přibude nový obor Informatika se zaměřením na informatiku v průmyslu. VOŠ nabízí studium oboru Řízení sportovních a tělovýchovných činností a organizací.

Vysoké procento absolventů postupuje na vysoké školy převážně technického charakteru. „Patříme mezi nejlépe vybavené průmyslové školy v celé republice v oblasti výpočetní techniky, CNC systémů, 3D tisku, vstřikování plastů, robotiky a automatizace,“ vyjmenoval Tomáš Hlaváč. Škola spolupracuje s místními zaměstchavateli i OHK. Při studiu lze čerpat podniková i prospěchová stipendia. „Jsme velkými podporovateli sportu i společenských akcí, kde dochází k vytváření výborných vztahů typickým právě pro příbramskou průmyslovku,“ dodal Tomáš Hlaváč. Dny otevřených dveří se uskuteční 12. a 14. ledna od 15.30.

Další informace: spspb.cz; Facebook

 

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola Příbram…

…nabízí v současné době tyto obory pro absolventy základního vzdělání: Praktická sestra, Masér ve zdravotnictví, Nutriční asistent, Zdravotnické lyceum. První tři maturitní obory jsou zaměřeny k příslušnému výkonu zdravotnické profese a lze po jejich absolvování podle zákona 96/2004 Sb., o nelékařských povoláních, nastoupit rovnou do zdravotnické praxe, nebo pokračovat v dalším studiu. Zdravotnické lyceum je obor všeobecně vzdělávací. Tento obor je vhodný pro žáky, kteří uvažují o dalším studiu na vysoké nebo vyšší odborné škole. Pro maturanty nabízí škola tyto studijní programy: Diplomovaná všeobecná sestra, Diplomovaná dětská sestra, Diplomovaný nutriční terapeut. Student ukončuje tříleté vzdělávání absolutoriem a stává se diplomovaným specialistou.

Erbovními znaky školy zdravotnické jsou odvaha a ochota pomáhat bližnímu, nemocným, člověku, který strádá. Empatie, ohleduplná a povzbuzující komunikace, celostní ošetřovatelství – to jsou základní stavební kameny odborného vzdělávání na této škole. Žáci 4. ročníků SŠ a studenti VOŠ pomáhají zdravotnickým a sociálním zařízením v zápase se současnou pandemií. „Žáci a studenti zdravotnické školy se připravují na profese nelehké, které však mohou být opravdovým nalezením smyslu života, naplněním humanitou prodchnutého životního poslání,“ řekl ředitel školy Václav Kočovský.

Další informace: szs.pb.cz, Facebook 

Waldorfská škola Příbram

Sdružuje pod sebe subjekty od mateřské školy, přes základní až po střední školu. V září oslavíme 30 let svého působení v našem městě. Střední škola nabízí čtyři obory – kombinované lyceum jako obor maturitní, reprodukční grafik s výučním listem a dva umělecké obory umělecký truhlář, řezbář a umělecký kovář a zámečník, pasíř. Střední stupeň se podle vedení školy v posledních letech rozrostl a zájem o něj vzrůstá. Žáci využívají nově získané prostory v Dlouhé ulici (bývalá 2. ZŠ).

„Výuka je koncipována tak, aby byly v součinnosti všechny články člověka a on se tak mohl celostně rozvíjet,“ vysvětlila Zuzana Angelová, zástupkyně ředitele pro střední školu. A dodala: „Úspěšnost maturitních zkoušek je vysoká, stejně tak úspěšnost složení zkoušek na vysoké školy. Obor Reprodukční grafik se uplatňuje okamžitě po ukončení studia na trhu práce, stejně tak umělecké obory se svými portfolii prací.“ Den otevřených dveří se letos koná 27. ledna od 8.00 do 16.00 v Dlouhé ulici a dále pak 1. března.

Další informace: waldorf-pb.cz

 

Zpracoval: Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne